Justitie

Aproape un an de activitate pentru Secţia Specială Cine lucrează la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

Privită cu teamă de unii ori abia aşteptată de alţii, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, denumită generic şi Secţia Specială, mai are puţin şi împlineşte un an de activitate efectivă. Cu toate acestea, până la acest moment, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu s-a putut întruni încă pentru a valida rezultatele concursului pentru conducerea secţiei. De altfel, încă nu se ştie data la care se va putea face această validare.
 
În acest context, ZIUA de Constanţa vă prezintă date complete despre una dintre cele mai controversate unităţi de anchetă din ţară.
Astfel, deşi schema oficială prevede un număr de 15 procurori care să îşi desfăşoare activitatea în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, la momentul de faţă sunt ocupate doar cinci posturi. Din cei cinci magistraţi activi, doi sunt constănţeni.
 
Conform datelor oficiale, procurorii ce îşi desfăşoară în prezent activitatea la Secţia Specială sunt magistratul constănţean Adina Florea, magistratul Zarafina Puiu, tot din Constanţa, procurorul Sorin Eugen Iaşinovschi, de la Parchetul Curţii de Apel Suceava, procurorul Mihaiela Moraru-Iorga, de la DNA, dar şi magistratul Nicolae Marin, fost şef al Serviciului Teritorial Piteşti al DNA.
 
În prezent, conducerea Secţiei Speciale este asigurată de magistratul Nicolae Marin, care a fost numit procuror-şef adjunct secţie de către Consiliul Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de trei ani, începând cu 4 iunie 2019.
 
În acest sens, este de menţionat faptul că în această vară s-a desfăşurat concursul pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Speciale, concurs în urma căruia magistratul constănţean Adina Florea a primit cel mai mare punctaj dintre toţi concurenţii. Cu toate acestea, numirea în funcţie nu s-a făcut, ca urmare a faptului că Plenul CSM nu s-a mai putut întruni între timp pentru această numire.
 
De asemenea, tot în această vară s-a desfăşurat şi concursul pentru ocuparea unor funcţii de execuţie în cadrul Secţiei Speciale, concurs câştigat, de altfel, tot de către un procuror constănţean. Magistratul Silviu Vasile Ciocoiu, din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, a fost declarat admis, însă numirea lui pe funcţie este, de asemenea, întârziată, dat fiind că nu se poate întruni Plenul CSM.
 
În ce priveşte activitatea Secţiei, mai este de spus că alţi 13 ofiţeri de poliţie judiciară veniţi de la diferite structuri din ţară îşi desfăşoară activitatea la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.
 
În primele două luni de la operaţionalizarea Secţiei, arată datele oficiale, pe rolul acesteia fuseseră înregistrate peste 1.400 de cauze, dintre care aproape 200 de dosare noi, alte peste 1.200 fiind transmise de către unităţile de parchet din ţară. Din cele 1.200 de dosare venite de la structurile din ţară, aproape 350 veneau de la Direcţia Naţională Anticorupţie.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Plenul CSM, aviz negativ pentru legea privind desființarea Secției Speciale

28 May 2020 1754

Consiliul Superior al Magistraturii, chemat să avizeze desființarea Secției Speciale

28 May 2020 461

Structură condusă de procurorul constănțean Adina Florea Nu se mai caută procurori pentru Secția Specială. Nici șef

09 May 2020 406

Noi proiecte USR pentru desființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților și modificarea legilor Justiției

09 May 2020 3407

CSM caută, din nou, șef pentru Secția Specială. Ce a declarat magistratul Adina Florea pentru ZIUA de Constanța

06 May 2020 1999

Șase procurori pentru 4.000 de dosare Ce a făcut în 2019 structura ce îl anchetează pe șeful DNA Constanța, magistratul Andrei Bodean

23 Apr 2020 3143

Plenul CSM apără independenţa sistemului judiciar, la cererea procurorilor Secţiei Speciale. Printre aceştia se numără Adina Florea, fost adjunct al SIIJ

07 Mar 2020 2748

Plenul CSM se interesează de activitatea Secţiei Speciale. Doi procurori constănţeni lucrează la Secţie. Ambii vor să devină inspectori judiciari

02 Mar 2020 1004

Concursul pentru posturile de inspectori judiciari. Ce a declarat magistratul Adina Florea, din cadrul Secţiei Speciale

26 Feb 2020 1626

Concursuri pentru Secţia Specială. Ce a decis Consiliul Superior al Magistraturii

22 Feb 2020 383

Desființarea SIIJ. Cine preia dosarele, cine autorizează punerea în mișcare a acțiunii penale față de magistrați

04 Feb 2020 963

Guvernul Orban s-a decis cu privire la Secția Specială. Când s-ar putea desființa

27 Dec 2019 641

Plenul CSM, cu ochii pe Secţia Specială. Ce decizii s-au luat în legătură cu Adina Florea şi fostul şef al Secţiei, Gheorghe Stan

12 Dec 2019 1082

De ce s-a retras din fruntea SIIJ Adina Florea ne-a dezvăluit ce planuri are în continuare

07 Dec 2019 3987

Oficial de la CSM De ce a primit aviz negativ procurorul SIIJ Zarafina Puiu (document)

01 Nov 2019 1143