Arhiepiscopia Bisericii Armene din România a câștigat, la Constanța, despăgubiri pentru prăvăliile pe care le deținea în Tulcea! (MINUTA)

  • Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România a fost obligată de judecătorii din Constanța să acorde despăgubiri Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România.
  • Parohia Bisericii Armene Tulcea deținea două prăvălii în fosta stradă Regina Elisabeta.
  • Bunurile au fost preluate în timpul regimului comunist, iar în anii 1970 orașul a fost resistematizat, iar în locul prăvăliilor au fost construite blocuri.
Arhiepiscopia Bisericii Armene din România a câștigat la Curtea de Apel Constanța dreptul de a primi despăgubiri pentru imobilele pe care le deținea în Tulcea și care au fost preluate abuziv în timpul regimului comunist!
 
Decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța a însemnat pentru Arhiepiscopia Bisericii Armene din România finalul unui lung proces, deschis încă din anul 2016, dar și finalul unui demers mult mai vechi, al cărui debut a fost făcut încă din 2006.
 
Judecătorii din Constanța au obligat Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România să acorde despăgubiri arhiepiscopiei pentru prăvăliile din fosta stradă Regina Elisabeta, din Tulcea, ce erau deținute de Parohia Bisericii Armene Tulcea.
 
Decizia instanței a fost pronunțată în dosarul 38259/3/2016*, cauză în care Arhiepiscopia Bisericii Armene din România a chemat în judecată Comisia Spitală de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România.
 
Iată minuta Hotărârii 289/2023 a Curții de Apel:
 
„Admite contestaţia formulată de către reclamanta Arhiepiscopia Bisericii Armene Din România în contradictoriu cu pârâta Comisia Specială De Retrocedare.
Anulează Decizia nr. 5102/21.01.2016 emisă de Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, având ca obiect imobilul ce a fost proprietatea Parohiei Bisericii Armene Tulcea, situat în municipiul Tulcea, str. Regina Elisabeta nr. 15, judeţul Tulcea.
 Constată că reclamanta a făcut dovada calităţii de persoană îndreptăţită la acordarea de despăgubiri potrivit OUG nr. 94/2000 şi dovada preluării abuzive a imobilului situat în str. Elisabeta nr. 1, municipiul Tulcea, judeţul Tulcea.
Obligă pârâta la stabilirea de măsuri reparatorii prin echivalent corespunzător valorii imobilului situat în str. Elisabeta nr. 1, municipiul Tulcea, judeţul Tulcea, care a făcut obiectul dosarului de despăgubiri nr. 683063/17.01.2006“
 
Decizia instanței putea fi atacată în recurs, în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii motivate.

 
Conform datelor noastre, la Curtea de Apel, dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Marilena Mircioi, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
 

Blocuri în locul prăvăliilor
 
În Hotărârea 53/2018, pronunțată anterior în cauză de către Curtea de Apel se arată, printre altele, că potrivit „actelor din dosar, rezultă că Parohia Bisericii Armene a deţinut două proprietăţi pe str. Regina Elisabeta, la nr.15 şi la nr.25“.
 
În speță, era vorba despre două prăvălii ce au fost preluate în timpul regimului comunist.
 
În anii 1970, orașul a fost resistematizat, iar imobilele ce aparținuseră Parohiei Bisericii Armene au fost demolate.
 
„În speţă, conform înscrisurilor depuse, rezultă că reclamanţii au făcut dovada calităţii de proprietar al imobilului, iar acesta a fost preluat abuziv, demolat şi construite blocuri în zonă, fără a se face dovada că acest bun a fost preluat legal, cu acordare de despăgubiri“, se arăta în decizia din 2018.
 
Decizia din noiembrie 2023 a Curții de Apel nu figurează până la acest moment ca fiind atacată în recurs, conform Portalului Instanțelor de Judecată.
 
Pe de altă parte, trebuie menționat că, la data de 16 aprilie 2024, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România a deschis o nouă acțiune la Curtea de Apel Constanța.
 
Cazul are indicativul 216/36/2024 și are ca obiect „obligare emitere act administrativ – Decizia nr. 10789/26.01.2024“, pârâtul fiind Guvernul României - Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România.
 
Până la acest moment, în noul dosar nu a fost stabilită data primei înfățișări.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Bisericii Armene, în așteptarea verdictului de la Curtea de Apel Constanța

13 Jun 2024 443

Primăria Constanța pierde procesul cu Habitat și Ambient SA pentru un teren de aproape 30.000 de metri pătrați, în Mamaia (MINUTA)

11 Jun 2024 768

Administrația Chițac, pretenții de circa 3 milioane de dolari de la Mazăre, Constantinescu și alții, pentru Dosarul Retrocedărilor! Caz reîntors la Constanța

04 Jun 2024 955

Un cunoscut afacerist cere revizuirea Dosarului Retrocedărilor din Constanța! Curtea Supremă a fixat primul termen

03 Jun 2024 3379

Imobil din centrul Constanței, chiar peste drum de primărie, restituit proprietarilor de drept! Pentru apartamentele din bloc ce nu pot fi restituite, proprietarii vor primi despăgubiri! (MINUTA)

28 May 2024 3911

Sute de metri pătrați în zona Hotelului Metropol Primăria Constanța recuperează un teren din Mamaia, vizat de Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

26 May 2024 899

Primarul din Constanța, recurs pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia! Tribunalul a vorbit despre „exces de putere“ din partea autorității publice locale (MOTIVARE)

24 May 2024 786

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu, demers la Curtea de Apel contra municipalității pentru un teren din Mamaia!

12 May 2024 686

Imobil de 15 etaje, în Mamaia Seaview Advertising SRL, proces cu Primarul Municipiului Constanța, la Curtea de Apel! Firma cere revizuirea unui caz mai vechi

12 May 2024 566

Teren în Mamaia, disputat de Habitat și Ambient SA și Primăria Constanța! Judecătorii au nevoie de mai mult timp pentru deliberări

07 May 2024 628

Judecătorii explică de ce administrația Chițac nu poate recupera 4,38 de milioane de dolari, prejudiciu calculat în Dosarul Retrocedărilor din Constanța (MOTIVARE)

07 May 2024 669

Procesul pe terenul din Faleză Nord, pentru care fusese amendat primarul Făgădău, ajuns la Curtea Supremă!

06 May 2024 607

Teren în Faleză Nord, recâștigat de Apele Române de la Primăria Constanța! Ce au invocat judecătorii pentru a radia dreptul de proprietate al municipalității (MOTIVARE)

03 May 2024 872

Dosarul Retrocedărilor! Judecătorii explică de ce Giurgiucanu a pierdut procesul cu Municipiul Constanța pentru terenul din zona Cazino, Mamaia (MOTIVARE)

28 Apr 2024 801

Dosarul Retrocedărilor și retrocedările din zona (Anadalchioi) Brătianu Alin Horațiu Dima a dat în judecată Statul Român!

25 Apr 2024 825