Asistente medicale versus Spitalul Județean Tulcea. Când va fi analizat dosar, la Curtea de Apel Constanța

  • Prima instanță le dăduse dreptate asistentelor.
  • Cazul a ajuns la Constanța în urma apelului declarat de reprezentanții spitalului.
  • Procesul va debuta la instanța de apel pe 22 iunie.
Magistrații Curții de Apel Constanța au stabilit data la care vor redeschide dosarul în care mai multe asistente medicale tulcene au dat în judecată Spitalul Județean de Urgență Tulcea pentru plata concediului de studii.

Cazul a ajuns la Constanța după ce avocații SJU Tulcea au declarat apel împotriva hotărârii pronunțate de judecătorii primei instanțe. Curtea de Apel va analiza dosarul la data de 22 iunie, de la ora 9.00.

Concret, litigiul a pornit de la faptul că asistentele medicale au solicitat spitalului concediu plătit, pentru a susține examenele la Facultatea de Medicină. Foarte interesant, în timp ce angajatele spitalului susțin că respectivele cursuri pe care le urmează în cadrul facultății le ajută în formarea profesională, reprezentanții spitalului susțin că, din contră, facultatea nu le îmbunătățește cu nimic pregătirea de care dispun deja.

Pe scurt, deși reprezentanții spitalului le-au acordat celor trei zilele de concediu solicitate, acestea au fost acordate fără plată. În acest context, cele trei asistente medicale, sprijinite de Sindicatul Solidaritatea Sanitară Tulcea, au dat în judecată unitatea spitalicească.
 

Decizia primei instanțe

În urma dezbaterilor, judecătorii primei instanțe, respectiv Tribunalul Tulcea, le-au dat dreptate asistentelor.
Au mai spus judecătorii tulceni că, „în speță, se constată că pârâtul (nr., Spitalul Județean de Urgență Tulcea) nu a făcut dovada că ar fi asigurat participarea reclamantelor la programe de formare profesională în perioada ultimilor doi ani, ceea ce atrage, așa cum au precizat reclamantele, aplicarea sancțiunii prevăzută de art. 157 alin. 1 Codul Muncii, în sensul că reclamantele au dreptul la un concediu pentru formare profesională plătit de angajator de 10 zile așa cum au solicitat prin cererile adresate angajatorului“.
Tribunalul Tulcea a decis ca spitalul să le acorde celor trei asistente contravaloarea celor 10 zile de concediu pentru formarea profesională, sumele urmând a fi actualizate cu rata inflației la data plății efective.


Citește și:

Cadre medicale din Tulcea, în căutarea dreptății la Constanța. Revendicările din instanță
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Valoarea contractului privind reabilitarea, modernizarea și extinderea Spitalului Județean de Urgență Tulcea, majorată cu 10% (DOCUMENT)

07 Feb 2024 805

Licitații publice Eco Fire Sistems SRL și Luxury Estetiq au bătut palma cu Spitalul Județean Tulcea (DOCUMENT)

05 Feb 2024 757

Licitații publice Spitalul Județean de Urgență Tulcea a atribuit un contract de peste 80.000 de euro. Sunt vizate servicii de spălătorie și curățătorie (DOCUMENT)

23 Dec 2023 995

Spitalul Județean de Urgență Tulcea cumpără servicii de reparare și întreținere a echipamentului radiologic pentru aproximativ 500.000 de lei (DOCUMENT)

07 Oct 2023 691

Hotărâre definitivă, la Constanța, în cazul angajaților de la Terapie Intensivă, din Tulcea

10 Aug 2023 962

Licitații Tulcea Sante International SA și Synttergy Consult SRL, contracte cu Spitalul Județean de Urgență Tulcea (DOCUMENT)

08 Aug 2023 1024

Spor pentru condiții deosebit de periculoase Angajații de la Terapie Intensivă din Tulcea, demers important în instanță! Cazul a ajuns la Constanța

20 May 2023 1609

Spitalul Județean de Urgență Tulcea a atribuit firmei Romanian Soft Company un contract de aproape un milion de lei (DOCUMENT)

17 May 2023 1587

Ce firmă va livra containerele pentru deșeurile medicale la Spitalul Județean de Urgență Tulcea (DOCUMENTE)

14 Mar 2023 1096

Nou contract pentru supervizarea lucrărilor la Spitalul Județean de Urgență Tulcea! (DOCUMENT)

25 Feb 2023 2280

Caz șocant la Spitalul din Tulcea! Incredibil ce au găsit agenții de pază asupra unui bărbat din Constanța, internat la secția de chirurgie

03 Feb 2023 2031

Spitalul Județean de Urgență Tulcea, acord cu o firmă din județul Mureș pentru achiziționarea de consumabile medicale (DOCUMENT)

12 Jan 2023 1638

Spitalul Județean de Urgență Tulcea, acord cadru cu firma familiei unui fost ministru

10 Jan 2023 1619

Spitalul Județean de Urgență Tulcea achiziționează servicii de transport rutier specializat de pasageri, pentru pacienți dializați (DOCUMENT)

03 Dec 2022 2099

Spitalul Județean de Urgență Tulcea, acord-cadru de aproape 295.000 de euro cu o firmă din București, pentru reactivi

11 Sep 2022 1492