Asociația Constanța Altfel pierde procesul cu primarul și Consiliul Local Constanța și Astera Consulting care voia să finalizeze mastodontul de beton din Portul Tomis

  • Magistrații de la Curtea Apel Constanța și-au motivat decizia în dosarul în care părți au fost Asociația Constanța Altfel în calitate de reclamant și Consiliul Local al municipiului Constanța, primarul municipiului Constanța și Astera Consulting au avut calitatea de pârâți
  • SC Satu & Fase SRL în calitate intimat pârât a fost scos din citativ
  • Felicia Nadina Ovanesian a avut calitatea de recurent intervenient la fel ca Asociația Liga pentru Drepturilor Constănțenilor
  • Pentru aceste motive, în numele legii, Curtea decide să respingă ca nefondată excepția nulității recursului
 

 
Magistrații de la Curtea Apel Constanța și-au motivat decizia în dosarul nr. 5411/118/2018/a2 în care părți au fost Asociația Constanța Altfel în calitate de reclamant și Consiliul Local al municipiului Constanța, primarul municipiului Constanța și Astera Consulting au avut calitatea de pârâți.

SC Satu & Fase SRL în calitate intimat pârât a fost scos din citativ.

Felicia Nadina Ovanesian a avut calitatea de recurent intervenient la fel ca Asociația Liga pentru Drepturilor Constănțenilor.

La termenul din 15.11.2021, magistrații secției de contencios administrativ și fiscal, completul 3 recurs au respins ca nefondată excepția nulității recursului. Hotărârea este definitivă.

Potrivit www.rolii.ro, Curtea a pus în discuție excepția nulității recursului pentru neîncadrarea în motivul prevăzut la pct.5, alin.1 al art.488 Cod pr.civilă, susținut de recurenți, excepție invocată prin întâmpinare.

Avocații au susținut excepția nulității recursului, solicită a se reține că astfel cum rezultă lipsit fără niciun echivoc din cuprinsul recursului declarat în cauză, recurenții intervenienți se arată nemulțumiți de modalitatea în care instanța de fond a analizat cerința interesului de a interveni, ca cerință de admisibilitate a intervenției principale.

Chestiunea nu este subsumată dispozițiilor art.176 din Codul de procedură civilă, pe cale de consecință nu se încadrează în motivul prevăzut de art.488 alin.1 pct.5 Cod pr.civilă, nefiind indicată vreo dispoziție legală a cărei nesocotire să poată conduce la nulitatea hotărârii primei instanțe. Solicită admiterea excepției și constatarea nulității recursului.


Avocatul pentru recurenții intervenienți, au solicitat respingerea excepției, învederând că într-adevăr a invocat ca motiv de casare disp.art.488 alin.1 pct.5 Cod pr.civilă, apreciind că instanța însăși în soluționarea cererii de intervenție principale nu a analizat condițiile impuse de art.62 privind admisibilitatea cererii, s-a raportat la considerente străine de cerințele impuse de lege pentru admisibilitatea în principiu unei astfel de cereri de intervenție.

Asupra recursului contencios administrativ fiscal de față, Curtea a constat următoarele: Examinând legalitatea încheierii recurate în limita motivelor de recurs dezvoltate, Curtea constată că recursul formulat este nefondat.

Deși aparent această cerere îndeplinește condiția interesului determinat, legitim, personal, născut și actual impus pentru formularea oricărei cereri de chemare în judecată, admisibilitatea cererii de intervenție este condiționată însă și de existența unui interes specific, și anume cel de a interveni într-un proces ce se poartă între alte părți.

Astfel, indiferent de forma intervenției, principală sau accesorie, interesul trebuie să fie întotdeauna al celui care intervine, ceea ce distinge cele două forme ale intervenției fiind dreptul invocat, care în cazul intervenției principale este al celui care vrea să intervină, iar în cazul intervenției accesorii este al părții în favoarea căreia se face intervenția.

Pentru aceste motive, în numele legii, Curtea decide să respingă ca nefondată excepția nulității recursului.

Procesul a avut în centrul său, mastodontul de beton din Portul Tomis pentru ca societatea Astera Consulting SRL a solicitat şi obţinut de la Primăria Constanţa un act de urbanism care vizează imobilul nefinalizat de pe strada Remus Opreanu nr. 1C-11-13, lot 1/1.

Societatea Astera Consulting SRL a obţinut pe data de 6 noiembrie 2019, de la Primăria Constanţa, autorizaţia de construire nr. 1982, care constă în „Modificare autorizaţie de construire nr. 1652 din 25.09.2013  -Modificare proiect autorizat cu AC nr. 531/12.04.2002 şi AC nr. 1442/31.08.2012 - Construire hotel cu restaurant (categorie cinci stele) cu regim de înălţime S+P+9 etaje prin completare etaje existente, iniţial retrase succesiv, respectiv etaj 8, etaj 9 şi etaj 10 tehnic), realizare căi de evacuare pentru situaţii de urgenţă, refaţadizare, reamenajarea spaţiilor exterioare din incintă, organizare de şantier prin reconfigurare structurală, recompartimentare interioară, modificări faţade, reamenajare exterioară, realizare căi exterioare de circulaţie pentru evacuare în ansamblu cu funcţiuni mixte (locuire, spaţii comerciale, spaţii multifuncţionale, alimentaţie publică, funcţiuni complexe) S+P+9e cu terasă circulabilă peste etajul 9“.

Reamintim că ,pe data de 21 decembrie 2018, Primăria Constanţa a emis autorizaţia de construire nr. 1871, care constă în „Continuare de lucrări proiect autorizat cu AC nr. 1652 din 25.09.2013 - modificare de proiect autorizat cu AC nr. 531/12.04.2002 şi AC nr.1442/31.08.2012 - Construire hotel cu restaurant (categorie 5 stele) cu regim de înălţime S+P+9E - prin completare etaje existente, iniţial retrase succesiv, respectiv etaj 8, etaj 9, etaj 10 (tehnic), realizare căi de evacuare pentru situaţii de urgenţă, refaţadizare, reamenajarea spaţiilor exterioare din incintă, organizare de şantier“.
 
Autorizaţia de construire nr. 1652 din data de 25.09.2013 presupune următoarele: „Modificare proiect autorizat cu AC nr. 531/12.04.2002 şi AC nr. 1442/31.08.2012 - «Construire hotel cu restaurant (categorie cinci stele) cu regim de înălţime S+P+9etaje» prin: completare etaje existente, iniţial retrase succesiv - respectiv etaj 8, etaj 9 şi etaj 10 (tehnic); realizare căi de evacuare pentru situaţii de urgenţă; refaţadizare; reamenajarea spaţiilor exterioare din incintă organizare de şantier“.
 
De asemenea, autorizaţia de construire nr. 1442 din data de 31.08.2012 constă în „Continuare de lucrări proiect autorizat cu AC nr.531/12.04.2002 «Construire hotel cu restaurant (categorie cinci stele) cu regim de înălţime s+p+9etaje» lucrări rămase de executat: finisaje exterioare şi interioare, instalaţii şi amenajări exterioare, sistematizare pe verticală“.
 
De altfel, în anul 2012, SC Astera Consulting SRL a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa proiectul „Amenajare parcare auto, sistematizare, realizare accese auto şi pietonale, semnalistică şi iluminat“, amplasate în municipiul Constanţa, strada Remus Opreanu, zona Port Tomis, în vederea luării deciziei etapei de încadrare.

Astera Consulting SRL, în datele Registrului Comerţului
 
Înfiinţată în anul 2006, Astera Consulting SRL are sediul în municipiul Constanţa. Capitalul social subscris, de 11.400.000 lei, integral vărsat, este compus din 10.000 de părţi sociale. Valoarea unei părţi sociale este de 1.140 de lei. Asociaţi persoane juridice sunt: Rico Imobiliar SRL, cu 50% din capitalul social, şi Az Primus Holdings LTD, cu sediul în Cipru, Nicosia,  fiecare cu câte 50% din capitalul social.
 

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Constanța Altfel pierde procese pe bandă rulantă. Era vizată vânzarea mai multor terenuri din zona Peninsulară. Magistrații de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat decizia

A fost eliberat actul de urbanism Mastodontul de beton din Portul Tomis va deveni hotel cu restaurant de cinci stele
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președinte din Curtea de Apel Constanța, promovat la Înalta Curte. Când se instalează în funcție

22 Jan 2022 909

Premieră în justiția din România! Închisoare cu executare pentru bărbatul care a omorât câinele unui vecin (MOTIVARE)

21 Jan 2022 444

Premieră în justiția din România Un bărbat a fost condamnat la închisoare cu executare pentru că a omorât câinele unui vecin. De la ce a pornit conflictul

18 Jan 2022 724

Ce judecător din Constanţa pleacă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (DOCUMENT)

18 Jan 2022 1115

Fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, adus la DNA

13 Jan 2022 642

Magistrat de la Curtea de Apel Constanța, admis la interviul pentru Curtea Supremă! Al treilea în ultimii trei ani (DOCUMENT)

13 Jan 2022 389

Decizie definitivă în dosarul fostului șef al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța. Primarul Chițac învins și la recurs

12 Jan 2022 2871

Consilierul personal al primarului Chițac „captiv" în SC Gropper SRL. Procesul continuă la Curtea de Apel Constanța

12 Jan 2022 1080

Municipiul Constanța prin primar cere despăgubiri de la Bonello Proiect în legătură cu o achiziție publică

12 Jan 2022 690

Lupta pentru Peninsula Constanța. Când va judeca Înalta Curte cererea de strămutare a procesului. S-a cerut și suspendarea cazului!

12 Jan 2022 798

Constanța Altfel pierde procese pe bandă rulantă. Era vizată vânzarea mai multor terenuri din zona Peninsulară. Magistrații de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat decizia

11 Jan 2022 1552

Primăria Dobromir pierde procesul cu Curtea de Conturi. Apelul a fost înregistrat la Curtea de Apel Constanța

10 Jan 2022 787

Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie va fi desfiinţată până la sfârşitul lunii martie

07 Jan 2022 702

Dosarul indemnizațiilor parlamentarilor, plimbat între instanțe. Înalta Curte a învestit Tribunalul Constanța cu soluționarea cauzei

07 Jan 2022 745

Salariile profesorilor din Constanța care au titlul de doctor și care au obținut gradul I în baza acestuia, pe masa Curții Supreme

06 Jan 2022 783