Asociația Constanța Altfel pierde procesul cu primarul și Consiliul Local Constanța și Astera Consulting care voia să finalizeze mastodontul de beton din Portul Tomis

  • Magistrații de la Curtea Apel Constanța și-au motivat decizia în dosarul în care părți au fost Asociația Constanța Altfel în calitate de reclamant și Consiliul Local al municipiului Constanța, primarul municipiului Constanța și Astera Consulting au avut calitatea de pârâți
  • SC Satu & Fase SRL în calitate intimat pârât a fost scos din citativ
  • Felicia Nadina Ovanesian a avut calitatea de recurent intervenient la fel ca Asociația Liga pentru Drepturilor Constănțenilor
  • Pentru aceste motive, în numele legii, Curtea decide să respingă ca nefondată excepția nulității recursului
 

 
Magistrații de la Curtea Apel Constanța și-au motivat decizia în dosarul nr. 5411/118/2018/a2 în care părți au fost Asociația Constanța Altfel în calitate de reclamant și Consiliul Local al municipiului Constanța, primarul municipiului Constanța și Astera Consulting au avut calitatea de pârâți.

SC Satu & Fase SRL în calitate intimat pârât a fost scos din citativ.

Felicia Nadina Ovanesian a avut calitatea de recurent intervenient la fel ca Asociația Liga pentru Drepturilor Constănțenilor.

La termenul din 15.11.2021, magistrații secției de contencios administrativ și fiscal, completul 3 recurs au respins ca nefondată excepția nulității recursului. Hotărârea este definitivă.

Potrivit www.rolii.ro, Curtea a pus în discuție excepția nulității recursului pentru neîncadrarea în motivul prevăzut la pct.5, alin.1 al art.488 Cod pr.civilă, susținut de recurenți, excepție invocată prin întâmpinare.

Avocații au susținut excepția nulității recursului, solicită a se reține că astfel cum rezultă lipsit fără niciun echivoc din cuprinsul recursului declarat în cauză, recurenții intervenienți se arată nemulțumiți de modalitatea în care instanța de fond a analizat cerința interesului de a interveni, ca cerință de admisibilitate a intervenției principale.

Chestiunea nu este subsumată dispozițiilor art.176 din Codul de procedură civilă, pe cale de consecință nu se încadrează în motivul prevăzut de art.488 alin.1 pct.5 Cod pr.civilă, nefiind indicată vreo dispoziție legală a cărei nesocotire să poată conduce la nulitatea hotărârii primei instanțe. Solicită admiterea excepției și constatarea nulității recursului.


Avocatul pentru recurenții intervenienți, au solicitat respingerea excepției, învederând că într-adevăr a invocat ca motiv de casare disp.art.488 alin.1 pct.5 Cod pr.civilă, apreciind că instanța însăși în soluționarea cererii de intervenție principale nu a analizat condițiile impuse de art.62 privind admisibilitatea cererii, s-a raportat la considerente străine de cerințele impuse de lege pentru admisibilitatea în principiu unei astfel de cereri de intervenție.

Asupra recursului contencios administrativ fiscal de față, Curtea a constat următoarele: Examinând legalitatea încheierii recurate în limita motivelor de recurs dezvoltate, Curtea constată că recursul formulat este nefondat.

Deși aparent această cerere îndeplinește condiția interesului determinat, legitim, personal, născut și actual impus pentru formularea oricărei cereri de chemare în judecată, admisibilitatea cererii de intervenție este condiționată însă și de existența unui interes specific, și anume cel de a interveni într-un proces ce se poartă între alte părți.

Astfel, indiferent de forma intervenției, principală sau accesorie, interesul trebuie să fie întotdeauna al celui care intervine, ceea ce distinge cele două forme ale intervenției fiind dreptul invocat, care în cazul intervenției principale este al celui care vrea să intervină, iar în cazul intervenției accesorii este al părții în favoarea căreia se face intervenția.

Pentru aceste motive, în numele legii, Curtea decide să respingă ca nefondată excepția nulității recursului.

Procesul a avut în centrul său, mastodontul de beton din Portul Tomis pentru ca societatea Astera Consulting SRL a solicitat şi obţinut de la Primăria Constanţa un act de urbanism care vizează imobilul nefinalizat de pe strada Remus Opreanu nr. 1C-11-13, lot 1/1.

Societatea Astera Consulting SRL a obţinut pe data de 6 noiembrie 2019, de la Primăria Constanţa, autorizaţia de construire nr. 1982, care constă în „Modificare autorizaţie de construire nr. 1652 din 25.09.2013  -Modificare proiect autorizat cu AC nr. 531/12.04.2002 şi AC nr. 1442/31.08.2012 - Construire hotel cu restaurant (categorie cinci stele) cu regim de înălţime S+P+9 etaje prin completare etaje existente, iniţial retrase succesiv, respectiv etaj 8, etaj 9 şi etaj 10 tehnic), realizare căi de evacuare pentru situaţii de urgenţă, refaţadizare, reamenajarea spaţiilor exterioare din incintă, organizare de şantier prin reconfigurare structurală, recompartimentare interioară, modificări faţade, reamenajare exterioară, realizare căi exterioare de circulaţie pentru evacuare în ansamblu cu funcţiuni mixte (locuire, spaţii comerciale, spaţii multifuncţionale, alimentaţie publică, funcţiuni complexe) S+P+9e cu terasă circulabilă peste etajul 9“.

Reamintim că ,pe data de 21 decembrie 2018, Primăria Constanţa a emis autorizaţia de construire nr. 1871, care constă în „Continuare de lucrări proiect autorizat cu AC nr. 1652 din 25.09.2013 - modificare de proiect autorizat cu AC nr. 531/12.04.2002 şi AC nr.1442/31.08.2012 - Construire hotel cu restaurant (categorie 5 stele) cu regim de înălţime S+P+9E - prin completare etaje existente, iniţial retrase succesiv, respectiv etaj 8, etaj 9, etaj 10 (tehnic), realizare căi de evacuare pentru situaţii de urgenţă, refaţadizare, reamenajarea spaţiilor exterioare din incintă, organizare de şantier“.
 
Autorizaţia de construire nr. 1652 din data de 25.09.2013 presupune următoarele: „Modificare proiect autorizat cu AC nr. 531/12.04.2002 şi AC nr. 1442/31.08.2012 - «Construire hotel cu restaurant (categorie cinci stele) cu regim de înălţime S+P+9etaje» prin: completare etaje existente, iniţial retrase succesiv - respectiv etaj 8, etaj 9 şi etaj 10 (tehnic); realizare căi de evacuare pentru situaţii de urgenţă; refaţadizare; reamenajarea spaţiilor exterioare din incintă organizare de şantier“.
 
De asemenea, autorizaţia de construire nr. 1442 din data de 31.08.2012 constă în „Continuare de lucrări proiect autorizat cu AC nr.531/12.04.2002 «Construire hotel cu restaurant (categorie cinci stele) cu regim de înălţime s+p+9etaje» lucrări rămase de executat: finisaje exterioare şi interioare, instalaţii şi amenajări exterioare, sistematizare pe verticală“.
 
De altfel, în anul 2012, SC Astera Consulting SRL a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa proiectul „Amenajare parcare auto, sistematizare, realizare accese auto şi pietonale, semnalistică şi iluminat“, amplasate în municipiul Constanţa, strada Remus Opreanu, zona Port Tomis, în vederea luării deciziei etapei de încadrare.

Astera Consulting SRL, în datele Registrului Comerţului
 
Înfiinţată în anul 2006, Astera Consulting SRL are sediul în municipiul Constanţa. Capitalul social subscris, de 11.400.000 lei, integral vărsat, este compus din 10.000 de părţi sociale. Valoarea unei părţi sociale este de 1.140 de lei. Asociaţi persoane juridice sunt: Rico Imobiliar SRL, cu 50% din capitalul social, şi Az Primus Holdings LTD, cu sediul în Cipru, Nicosia,  fiecare cu câte 50% din capitalul social.
 

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Constanța Altfel pierde procese pe bandă rulantă. Era vizată vânzarea mai multor terenuri din zona Peninsulară. Magistrații de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat decizia

A fost eliberat actul de urbanism Mastodontul de beton din Portul Tomis va deveni hotel cu restaurant de cinci stele
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Adrian Glugă, printre ei Iată cine sunt noii judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție! Lista

29 Mar 2024 444

Justiție Constanța Florentina Țigmeanu, fostul director de la Școala „Gheorghe Țițeica” Constanța, va primi daune morale de 4.000 de euro!

26 Mar 2024 787

O firmă din Constanța dă în judecată Consiliul Local și Unitatea Administrativ Teritorială Limanu. Dosarul, pe rolul Curții de Apel

25 Mar 2024 503

Justiție Constanța Soluție definitivă în procesul dintre Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Dobrogea și două firme

25 Mar 2024 541

Tribunalul Constanța anulează mai multe dispoziții emise de Primarul comunei Corbu, la cererea prefectului

24 Mar 2024 560

Firma care deține lanțul Profi, la judecată cu Protecția Consumatorilor Constanța

24 Mar 2024 567

Proces între Prefectul Județului Constanța și Primarului orașului Ovidiu. Dosarul, pe rolul Tribunalului

23 Mar 2024 470

Procesul dintre UAT Mangalia și Serviciului Comisariatului Județului Constanța, amânat. Dosarul, pe rolul Tribunalului

23 Mar 2024 447

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, declarații după perchezițiile DNA Constanța - „Am încredere în justiție. Am avut mereu!“

22 Mar 2024 514

Justiție Constanța Se cere anularea autorizațiilor de construire pentru firma Aprilia Residence SRL

21 Mar 2024 546

Justiție Constanța Dispută juridică între SC Rico SRL și autoritățile financiare. Anularea unui act administrativ, în centrul atenției

16 Mar 2024 597

Justiție Constanța Eden Travel Partner SRL firmă din Constanța, solicită anularea unui proces verbal de contravenţie ANPC

16 Mar 2024 543

Confruntare legală OMV Petrom Marketing SRL și SC Tisgal SRL împotriva Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea

13 Mar 2024 663

Justiție Constanța Primăria Năvodari pierde unul din procesele deschise Inspectoratului de Stat în Construcții

13 Mar 2024 726

Acțiunea prefectului împotriva Primăriei Năvodari. Magistrații dispun suspendarea judecății

10 Mar 2024 613