Asociația Elevilor Constanța a câștigat procesul împotriva CJC, cu privire la transportul gratuit



Asociația Elevilor din Constanța a câștigat procesul împotriva Consiliului Județean Constanța. Hotărârea ce bloca transportul gratuit al elevilor rămâne suspendată prin hotărâre definitivă a instanței.



Luni, 6 decembrie, Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat cu privire la recursurile din dosarul dintre AEC și CJC, respingând recursul formulat de CJC. 

„Curtea de Apel Constanța a întărit faptul că lipsa unor fonduri de la bugetul de stat nu este o scuză pentru a încălca drepturile elevilor.

Mai mult, precizăm faptul că, în contextul apropierii adoptării bugetului de stat de anul viitor, cea mai bună decizie pe care Consiliul Județean Constanța o poate lua este aceea de a chema în instanță Guvernul, luând exemplul Consiliului Local Constanța, ce a deschis un dosar pentru a-și recupera sumele necesare asigurării transportului gratuit al elevilor.

Totuși, pentru acordarea dreptului elevilor la transport gratuit și în fapt, este nevoie de încheierea contractelor de serviciu public, pentru ca operatorii să poată fi subvenționați. La nivelul județului Constanța, HCJ 20/2021 emite dispozițiile necesare încheierii contractelor, însă acesta nu a fost pus în executare, în mod nejustificat”, transmit reprezentanții AEC. 




Elevii solicită Consiliului Județean Constanța să încheie de urgență contractele de serviciu public, „pentru ca drepturile elevilor să fie respectate”.

„Îi mulțumim avocatei Daiana Dobre pentru prezența la cele două termene și sprijinul acordat. Instanța a decis astăzi, definitiv, faptul că elevii județului trebuie să beneficieze de transport gratuit.

Dacă până acum Mihai Lupu a încălcat o hotărâre executorie a instanței, de astăzi încolo va încalca una definitivă. Dacă aș fi președinte al Consiliului Județean Constanța, aș lua exemplul primarului Vergil Chițac, și aș iniția mâine un proces împotriva Guvernului.



De asemenea, amintim faptul că Silviu Coșa, prefectul Constanței, are responsabilitatea de a-l amenda pe Mihai Lupu pentru nepunerea în executare a unui HCJ. Încălcarea flagrantă a statului de drept nu poate continua, iar începând de mâine, mă voi prezenta din nou zilnic în fața CJC, pentru a mă asigura că elevii beneficiază de drepturile lor!”, Ariana Dudună, președinte AEC.

Sursă foto: edupedu.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 1041

Asociația Elevilor din Constanța solicită desființarea examenului de Bacalaureat!

13 Mar 2024 880

Asociația Elevilor Constanța, la judecată cu Consiliul Județean Constanța! Ce a decis instanța

08 Feb 2024 831

Asociaţia Elevilor din Constanţa „Statutul Elevului” a fost depus la Ministerul Educației. Ce solicitări sunt vizate

01 Feb 2024 719

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

22 Jan 2024 743

Știri Constanța Asociația Elevilor din Constanța are un nou președinte!

24 Sep 2023 1374

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 1142

Procesul pentru anularea ordinului privind transportul elevilor, suspendat la Constanța! De ce au luat judecătorii această decizie

12 Apr 2023 1138

Proces pentru anularea Ordinului MEC privind transportul elevilor, la Curtea de Apel Constanța. Judecătorii au decis deja că nu trebuie suspendat

09 Apr 2023 958

Asociația Elevilor din Constanța contra Ministerului Educației, în justiție. Decizia Curții de Apel

28 Mar 2023 1304

Ordin al Ministerului Educației, contestat la Constanța

25 Feb 2023 1119

Contestație în anulare. A fost admis recursul în dosarul prin care Asociația Elevilor cere Consiliului Județean Constanța asigurarea transportului gratuit

23 Jan 2023 1383

Asociația Elevilor din Constanța, acționată în instanță de Consiliul Județean Constanța! Precizări

01 Sep 2022 1926

Elevii constănțeni salută decizia Monicăi Anisie de a susține votul de la 16 ani

08 Jun 2022 1218

Exclusiv! Reacția primarului din Lumina, acuzat că se folosește de elevi pentru a curăța comuna. „Activitate educativă, criticată de un localnic”

21 May 2022 6226