Asocierea Naval Group - Şantierul Naval Constanţa a avut oferta câştigătoare Judecătorii s-au pronunțat în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale

 
  • Decizia Curții de Apel poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Judecătorii Curții de Apel București s-au pronunțat în dosarul privind achiziţia de către Ministerului Apărării Naţionale a patru corvete multifuncţionale!
 
Completul de judecată format din magistrații Carmen Mihalea Voinescu, Cristina Petrovici şi Ionuţ Cristian Andreescu, de la Curtea de Apel București, a respins acțiunea promovată de Damen Schelde Naval Shipbuilding BV (fostul şantier naval Royal Schelde al Marinei Regale Olandeze.
 
Iată decizia oficială a Curții de Apel București. 

„Admite recursul formulat împotriva încheierilor de şedinţă din 08.08.2019 şi 13.08.2019. Casează încheierile de şedinţă din 08.08.2019 şi 13.08.2019 şi în rejudecare constată că reclamanta datora o cauţiune în cuantum de 220.000 lei. Respinge, în rest, recursul, ca nefondat. Respinge excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 51 alin. 5 din Legea nr. 101/2016, ca inadmisibilă. Cu recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte soluţia dată excepţiei de neconstituţionalitate. Definitivă, în rest. Pronunţată în şedinţă publică azi 13.07.2020“.

 
Reacția Damen după decizia Curții de Apel București
 
Printr-un comunicat de presă, oficialii Damen au anunțat că, pe tot parcursul procedurii, „Damen a urmărit  principiile unui proces echitabil dorindu-și transparență, condiții de concurențăcorecte și clarificări cu privire la licitație, pe care am sperat ca instanța să le ofere în motivarea sa“.
 
„În acest sens, deși cu dezamăgire, am primit cu respect decizia Curții de Apel București. După anunțul deciziei, Damen reiterează că acțiunile noastre au fost în spiritul consolidării statului de drept și a procedurilor de licitație șivom căuta în continuare o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informații clasificate și a controverselor nefondate din media. Neclaritatea privind corectitudineaprocedurilor de licitație publică afectează reputația programelor de achiziții din România atât în țară, cât și în străinătate și este o consecință îngrijorătoare. În spiritul transparenței și al clarității, Damen a solicitat în instanță accesul la documentele ofertelor de licitație. Acest lucru a fost refuzat până acum, obligând compania Damen să înceapă noi demersuriîn justiție pentru rezolvarea acestor aspecte. Damen este mai hotărât ca niciodată să rămână un partener de încredere al României pentru construcția de nave civile și militare împreună cu cei peste 6500 de angajați și subcontractanți în România. Damen este singurul constructor de nave din România care și-a dovedit capacitatea de a livra la timp, respectând bugetele șiparametrii contractați. Din momentul începerii licitației, șantierele navale Damen din România au livrat mai multe nave pentru forțe navale din întreaga lume. Doar anul acesta, Șantierul NavalDamenGalati livrează pentru Australia unul dintre cele mai moderne și avansate spărgătoare de gheațădin lume și o a doua corvetă pentru Marina Pakistanului, după ce prima dintre ele a fost livrată anul trecut. Șantierul Naval Damen Mangalia este unul dintre cele mai importante șantiere navale din Europa care poate face din România un lider la nivel european și mondial. Damenrămâne puternic ancorat în România!“, se mai arată în comunicatul companiei Damen.
 

Reamintim că la începutul lunii iulie 2019, MApN a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor patru corvete multifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa. Ulterior, compania Damen Schelde Naval Shipbuilding BV (fostul şantier naval Royal Schelde al Marinei Regale Olandeze) a contestat în instanță achiziția Ministerului Apărării Naţionale. În primă instanță, pe data de 7 octombrie 2019, Tribunalul București a respins contestaţia depusă de Damen, decizia nefiind una definitivă. Nemulțumiți de decizia Tribunalului București, oficialii companiei Damen Schelde Naval Shipbuilding BV au formulat recurs, această acțiune fiind trimisă spre soluționare Curții de Apel București.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecata în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale s-a terminat

05 Feb 2021 2732

Dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale, termen azi la Înalta Curte

20 Jan 2021 2260

Cei curajoși vor birui

20 Nov 2020 5372

Dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale a ajuns la Înalta Curte. Când s-a stabilit primul termen

05 Sep 2020 2091

Judecata în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale a ajuns la final

08 Jul 2020 2078

Decizie importantă în dosarul privind corvetele multifuncţionale

09 Jun 2020 2217

Dosarul corvetelor, redeschis azi la Curtea de Apel București

27 May 2020 1935

Hotărâre definitivă în dosarul privind achiziţia de către MApN a patru corvete multifuncţionale

15 May 2020 2403

Înalta Curte va analiza cererea de strămutare a dosarului privind achiziţia de către MApN a patru corvete multifuncţionale

12 May 2020 1706

Asocierea Naval Group - Şantierul Naval Constanţa a avut oferta câştigătoare Contractul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale, analizat de judecători în luna mai

22 Apr 2020 3871

Completul care judecă dosarul privind achiziţia celor patru corvete multifuncţionale, recuzat

12 Mar 2020 1720

Dosarul privind achiziţia celor patru corvete multifuncţionale, amânat din cauza protestului judecătorilor

19 Feb 2020 2110

Achiziţia celor patru corvete multifuncţionale, în atenţia judecătorilor (document)

19 Feb 2020 2649

Dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale, analizat azi de judecători. Ce s-a decis

05 Feb 2020 2103

Procesul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale, amânat

22 Jan 2020 2214