„Atacul“ peninsularilor! Documentul elaborat de administrația Chițac, în pericol? „Eu am introdus acțiunea pentru anularea regulamentului în întregime!“ (DOCUMENT)

Primarul Constanței, Vergil Chițac
  • Trei companii cer acum anularea regulamentului, iar sursele ZIUA de Constanța au precizat clar că urmează să fie introdusă și o a treia acțiune pentru anularea acestuia!
  • Dosarul are indicativul 2975/118/2022, fiind înregistrat la Secția Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța vineri, 29 aprilie 2022.
  • „Eu am introdus actiunea pentru anularea regulamentului în întregime. Acțiunea trebuia introdusă în termen de șase luni de la răspunsul nefavorabil al Consiliului local la plângerea prealabilă. Termenul se împlinea pe 6 mai“, a declarat avocatul Mirela Doicescu pentru ZIUA de Constanța.
 
Nemulțumirile născute de noul Regulament pentru Zona Peninsulară din Constanța, elaborat de administrația Vergil Chițac, se mută cu totul în justiția din oraș, unde documentul votat de Consiliul Local Constanța a fost contestat pentru a doua oară!
 
Trei companii cer acum anularea regulamentului, iar sursele ZIUA de Constanța au precizat clar că urmează să fie introdusă și o a treia acțiune pentru anularea acestuia!
 
Prima cerere de anulare a Regulamentului Peninsulei va fi judecată de Tribunalul Constanța la data de 12 mai 2022, fiind vorba despre acțiunea introdusă de Parohia Sfântul Nicolae Vechi, Parohia Sfântul Anton de Padova și mai mulți rezidenți din Zona Peninsulară, toți reclamanții fiind reprezentați în instanță de avocatul Mirela Doicescu, din cadrul Baroului Constanța.
 
De altfel, avocatul Mirela Doicescu reprezintă și cele trei companii care au atacat acum Regulamentul de acces pentru Peninsula Constanța.
 
Dosarul are indicativul 2975/118/2022, fiind înregistrat la Secția Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța vineri, 29 aprilie 2022.
 
Părți în cauză sunt companiile Gambino & Lyra, Viperoom Express și Viperoom Pub, în calitate de reclamanți și, respectiv, Consiliul Local Constanța, în calitate de pârât, obiectul dosarului fiind „anulare act administrativ“.
 
„Motivele de nelegalitate vizează și aspectele sesizate de Instituția Prefectului“
 
Contactată telefonic, avocatul Mirela Doicescu, reprezentantul în instanță al celor trei companii, a făcut următoarele precizări, pentru ZIUA de Constanța:

 
„Eu am introdus actiunea pentru anularea regulamentului în întregime. Acțiunea trebuia introdusă în termen de șase luni de la răspunsul nefavorabil al Consiliului local la plângerea prealabilă. Termenul se împlinea pe 6 mai“.
 

Totodată, avocatul a mai precizat că zilele următoare va fi introdusă și o a treia actiune în anulare, urmând să fie promovată de SC Madison (pe care funcționează Restaurant Pizzico),  prin avocatul Teodora Calipetre, tot din cadrul Baroului Constanța.
 
În continuare, avocatul Mirela Doicescu a mai explicat, pentru ZIUA de Constanța, că „motivele de nelegalitate vizează și aspectele sesizate de Instituția Prefectului, printre care și faptul că Studiul de impact este lipsit de forță juridică, nefiind prezentat Consiliului local și neînsușit de consilieri. Deci au votat Regulamentul fără să știe ce scrie în acel Studiu formal“.
 
„Un aspect important este faptul că cei care au facut Studiul au avut în vedere restricțiile din vechiul Regulament anulat, și nu textul noului Regulament, mult mai restrictiv“, a subliniat avocatul din cadrul Baroului Constanța.
 
Despre studiul de impact
 
Referitor la acest aspect, amintim aici că, în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 27 aprilie, Daniela Ghițoi, rezident al Peninsulei Constanța, membru fondator al Asociației Tomis Așa Cum Trebuie TACT și reclamant în primul proces deschis pentru anularea regulamentului, vorbea pe larg despre Studiul de impact aflat la baza actualului regulament:
 
„În studiul de impact pe care se bazează forma actuală a Regulamentului de acces se arată că ar fi trei farmacii în Zona Peninsulară, însă această informaţie este eronată - există o singură farmacie, peste drum de Biserica Sfântul Nicolae Vechi“, a precizat Daniela Ghițoi pe parcursul emisiunii.
 
De asemenea, aceasta a precizat că „dorim un Regulament de acces pentru Peninsula Constanța. Vrem ca acest regulament să ne protejeze şi nouă drepturile. Dar acest regulament nu poate fi făcut pe seama încălcării drepturilor noastre“.
 
„Este nevoie de un studiu de impact corect, făcut de o instituţie abilitată, care să trimită o echipă pe teren şi să sesizeze toate aceste aspecte, dar şi altele care apar dacă se închide zona. Studiul de impact actual are doar circa 10 la sută din informaţiile prezentate în referire la Zona Peninsulară“, a spus Daniela Ghițoi.
 
„În mod normal, în studiul de impact ar fi trebuit să fie tratată fiecare restricţie în parte şi să se vadă efectul său. În studiul de impact actual se menţionează doar o 'restricţionare a accesului' - atât. Nu se menţionează dacă este mai mare sau mai mică sau în ce mod se face această restricţionare“.
 
„În studiul de impact nu sunt amintite deloc lăcaşurile de cult din Zona Peninsulară. Studiul de impact trebuie să se facă efectiv pe teren, ca oamenii să vadă care sunt exact situaţiile, inclusiv pentru agenţii econimici. Trebuie făcut studiul efectiv pe teren şi întrebaţi efectiv oamenii - rezidenți, agenți economici, reprezentanți ai instituțiilor publice, ai lăcașurilor de cult“, a subliniat membrul fondator al Asociației Tomis Așa Cum Trebuie.
 
Pe de altă parte, așa cum arătam în edițiile anterioare, în adresa cu neregularitățile semnalate de Prefectură Primăriei Constanța, document depus la instanță la judecarea recursului pentru suspendarea regulamentului, se arată că acesta ar încălca o serie de norme legale.
 
Astfel, se face referire la faptul că articolele 4 și 5 din Regulament, potrivit cărora străzile din Peninsulă devin preponderent pietonale, ar încălca art. 5 alin.7 din OUG 195/2002, potrivit căruia orice măsură de restricție a circulației pe drumurile publice se dispune de către administratorul drumului numai cu acordul poliției.
 
De asemenea, se menționează în legătură cu art. 18 din Regulament că norma instituită nu este clară, nefiind menționat articolul din Codul de procedură civilă aplicabil sau titlul, sancțiunea aplicabilă din Cod.
 
Documentul complet al Instituției Prefectului – Județul Constanța, pe care se bazează, potrivit avocatului Mirela Doicescu, și noua acțiune privind anularea Regulamentului Peninsulei, poate fi accesat în Secțiunea Document.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
ZIUA LIVE. Despre Peninsula Constanţa - „Sunt informații eronate în studiul de impact pentru regulament“
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Au început să dispară stâlpișorii din Peninsula Constanța! Procesul cu Poliția pe aviz, ajuns la Curtea de Apel (FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 355

Peninsula Constanța, fără stâlpișori pe strada Revoluției! Anunțul avocatei Mirela Doicescu (FOTO)

17 Apr 2024 755

Trei, Doamne, și toate trei PUZ-ul final pentru parcarea de la Casa de Cultură, pe masa Comisiei de Urbanism a municipiului Constanța!

02 Apr 2024 1108

Tribunalul Constanța - Avizul pentru restricțiile din Peninsulă, emis după adoptarea Regulamentului pentru Zona Peninsulară! De ce râmân stâlpișorii în picioare (MOTIVARE)

27 Mar 2024 752

RAJA Constanța Se oprește apa în Năvodari, Corbu, Lumina și Sibioara! Iată în ce perioadă

21 Feb 2024 969

Primăria Constanța și fiscul local vor să anuleze victoria obținută în instanță de familia Dușu! La mijloc, o mică avere

11 Feb 2024 3403

Primăria Comunei Limanu, județul Constanța vinde un teren intravilan

10 Feb 2024 804

Stâlpișorii ficși din Peninsula Constanța rămân în picioare! Tribunalul a respins cererea de anulare a avizului IPJ (MINUTA)

30 Jan 2024 666

Știri Constanța azi Scandal în zona peninsulară din Constanța! Implicat un bătrân de 80 de ani (FOTO+VIDEO)

18 Jan 2024 1946

Municipiul Constanța prin Primar, proces cu BRD pentru terenul de pe strada Arhiepiscopiei, din Zona Peninsulară

07 Jan 2024 3101

Retrospectivă 2023 Anul în care Regulamentul de acces în Zona Peninsulară Constanța a fost anulat definitiv

03 Jan 2024 766

Cel puțin 30 de persoane au murit după cutremurul violent din Japonia

02 Jan 2024 806

DGN-Romag SRL, deținută de familia Dușu, obține anularea supraimpozitării pentru Hotelul Intim, din Peninsula Constanța (MINUTA)

29 Dec 2023 1136

Retrospectivă 2023! „Radiografia“ deciziilor cruciale în justiția din Constanța - Civil și Contencios administrativ și fiscal

27 Dec 2023 892

Rusia confirmă avarierea unei nave, în urma unui atac ucrainean asupra Crimeei

26 Dec 2023 778