Atenție, șoferi! Regulamentul parcărilor din Constanța ar putea fi anulat azi!

Locuri de parcare în Constanța. Sursa foto: Primăria Constanța
  • Decizia este așteptată de la președintele Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, președinte al completului CA9, căruia i-a fost repartizat aleatoriu cazul.
  • Se arată în Regulamentul parcărilor că sancțiunea pentru contravenții se va aplica utilizatorului autovehiculului, aspect contestat în instanță.
  • „Sancționarea proprietarului sau deținătorului autovehiculului pentru o contravenție săvârșită de conducătorul auto este de natură a aduce atingere principiului privind caracterul personal al răspunderii contravenționale“, a mai spus avocatul Nicolae Vlahu.
  • Hotărârea Tribunalului Constanța este cu atât mai importantă cu cât este primul din cele trei dosare în care a fost contestat Regulamentul parcărilor din Constanța care a ajuns la finalul judecății.
 
Emoții mari printre conducătorii auto din Constanța, după ce Tribunalul Constanța a anunțat că va pronunța astăzi un verdict în legătură cu Regulamentul parcărilor publice din oraș!
 
Decizia este așteptată de la președintele Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, președinte al completului CA9, căruia i-a fost repartizat aleatoriu cazul.
 
În dosar, a fost contestat parțial Regulamentul parcărilor publice din Constanța, în ce privește aspectul potrivit căruia „sancțiunea se va aplica utilizatorului vehicului așa cum este el definit în prezentul regulament“, dispoziții ce sunt nelegale, conform avocatului Nicolae Vlahu, din Baroul Constanța, ce reprezintă firma care a atacat regulamentul.
 
Mai exact, se arată în Regulamentul parcărilor că sancțiunea pentru contravenții se va aplica utilizatorului autovehiculului, aspect contestat în instanță.
 
Dosarul unde se așteaptă verdictul instanței are indicativul 6849/118/2021 și a fost deschis în instanță de către ADM Beach SRL, reprezentată de avocatul Nicolae Vlahu, din cadrul Baroului Constanța.
 
Cauza a fost înregistrată pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța la data de 10 septembrie 2021, obiectul dosarului fiind „anulare act administrativ HCL 123/2020“.
 
La termenul din data de 28 martie 2022, completul CA9 al secției, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc Dan, președintele secției, a decis să amâne pronunțarea unei hotărâri la data de 12 aprilie 2022.
 
Sancționarea utilizatorului, cum este definit în Regulament, „nelegală“

 
Așa cum arătam anterior, acest dosar vizează anularea în parte a hotărârii consiliului local prin care a fost adoptat noul regulament al parcărilor din Constanța.
 

Potrivit explicațiilor furnizate cu o ocazie anterioară de avocatul Nicolae Vlahu pentru ZIUA de Constanța, în cauză s-a solicitat „anularea în parte a HCL Constanța nr. 123/23.04.2021 – Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța“.
 
 
Astfel, „anularea parțială a fost solicitată în ceea ce privește dispozițiile art. 24 alin. (4), care prevăd că «sancțiunea se va aplica utilizatorului vehicului așa cum este el definit în prezentul regulament», dispoziții ce sunt nelegale“.
 
Mai exact, potrivit avocatului din cadrul Baroului Constanța, „prin inserarea art. 24 alin. (4) se aduce atingere principiului personalității răspunderii contravenționale“.
 
Avocatul a mai punctat că utilizatorii sunt definiți ca fiind „persoanele fizice sau juridice care dețin în proprietate sau care au dreptul de a folosi vehicule înmatriculate în România ori în alte state exclusiv în baza unui contract de leasing încheiat cu o societate specializată“.
 
„Sancționarea proprietarului sau deținătorului autovehiculului pentru o contravenție săvârșită de conducătorul auto este de natură a aduce atingere principiului privind caracterul personal al răspunderii contravenționale“, a mai spus avocatul Nicolae Vlahu.
 
Cu alte cuvinte, dacă o firmă deține mai multe autovehicule utilizate de angajații acesteia, potrivit actualului regulament, firma este cea care va fi sancționată în cazul în care angajații acesteia parchează fără a respecta prevederile regulamentului parcărilor din Constanța.
 
„Având în vedere caracterul personal al răspunderii contravenționale, poate fi tras la răspundere numai cel care săvârșit contravenția. Or, în cazul de față, deși autovehiculul apare în proprietatea firmei, numai conducătorul auto poate fi sancționat contravențional“, a mai precizat avocatul din cadrul Baroului Constanța.
 
Nu în ultimul rând, avocatul a mai explicat, pentru ZIUA de Constanța, că „mai mult, dispozițiile atacate în prezenta cauză sunt unele imperative, practic, agentul constatator fiind obligat să aplice sancțiunea proprietarului vehiculului «sancțiunea se va aplica utilizatorului vehiculului». În această situație, teoretic, agentul constatator nici nu ar putea sancționa șoferul contravenient, întrucât nu ar avea această posibilitate, raportându-ne la textul acesta“.
 
Decizia Tribunalului Constanța este cu atât mai importantă cu cât este primul din cele trei dosare în care a fost contestat Regulamentul parcărilor din Constanța care a ajuns la finalul judecății.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Documentul Prefecturii
Curtea de Apel Constanța a stabilit data la care ar putea fi suspendat, din nou, Regulamentul Peninsulei! Ce neregularități a sesizat Prefectul (DOCUMENT)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul Constanței pierde definitiv procesul pe locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități (MINUTA)

28 Mar 2024 1804

Mai mulți investitori voiau să ridice blocuri în zonă Primăria Constanța vrea să exproprieze mai multe terenuri de pe bulevardul Lăpușneanu. A atribuit contractul pentru realizarea documentațiilor!(DOCUMENT)

25 Mar 2024 5421

Un șofer din Constanța cere înapoi taxa pentru locul de parcare din Inel II, până la amenajarea corespunzătoare a parcării! Decizia Curții de Apel (MINUTA)

25 Mar 2024 742

Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac „Amenajarea de noi locuri de parcare a fost o prioritate a mandatului meu“

23 Mar 2024 452

Imobiliare Constanța George Chendru, fondatorul trupei Pindu, modifică blocul pe care îl ridică pe strada Oslo

20 Mar 2024 560

Primăria Constanța „De-a lungul ultimilor ani s-au căutat mai multe soluții pentru reabilitarea și consolidarea Creșei nr. 6 de pe aleea Topolog“

18 Mar 2024 576

Imobiliare Constanța Un italian vrea să ridice un bloc, pe bulevardul Mamaia, aproape de Delfinariu. Acolo este, în prezent, o parcare

14 Mar 2024 1071

Imobiliare Constanța O nouă autorizație de construire pentru Ivanov Rezidential SRL

13 Mar 2024 600

Primarul municipiului Constanța „Lucrările de reamenajare a spațiilor urbane din cartierele orașului avansează!“

12 Mar 2024 701

Fosta creşă nr. 6 de pe Aleea Topolog din Constanța va fi demolată. Primăria vrea să transforme spațiul în parcare. Integra Proiect Design SRL a primit contractul (DOCUMENT)

12 Mar 2024 1079

Investiții Constanța Marco Chim SRL, obligată de Municipalitate să elaboreze un Plan Urbanistic Zonal pentru desființarea Casei Sibiu din Satul de vacanță

12 Mar 2024 900

Parcare supraetajată, construită pe Aleea Argeș în cartierul Tomis Nord din Constanța

12 Mar 2024 623

Știri Constanța Vergil Chițac anunță că au fost amenajate 51 de noi locuri de parcare. Iată în ce zonă

10 Mar 2024 2949

Anunțul public al Primăriei Constanța Depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru parcarea supraetajată din zona Dacia

07 Mar 2024 540

Constanța Șofer surprins de camerele de supraveghere în timp ce efectua derapaje și întoarceri bruște în parcarea din apropierea plajei Modern (VIDEO)

06 Mar 2024 578