Au pierdut şi au declarat recurs. „Constanţa Altfel“ nu renunţă la desfiinţarea autorizaţiei pentru Catedrala Eroilor „Sfânta Treime“, din parcul de la Casa de Cultură


Judecătorii Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Constanţa acordau, în luna martie a.c., un nou termen al dosarului (853/118/2019) în care Asociaţia „Constanţa Altfel“ cere suspendarea executării autorizaţiei nr. 2018/08.02.2019, emisă de Primăria Constanţa pentru Arhiepiscopia Tomisului şi Parohia „Sfânta Treime“, situată în parcul de la Casa de Cultură din Constanţa.

Pe scurt, este vorba despre autorizaţia de construire nr. 2018, care constă în următoarele: „Construire Catedrala Eroilor «Sfânta Treime», paraclis şi amenajare exterioară a accesului. Continuare lucrări aprobate cu AC (n.r. autorizaţia de construire) nr. 1/03.01.2013“. Cauza se va afla din nou în atenţia magistraţilor pe data de 26 martie, pentru a da posibilitatea Asociaţiei „Constanţa Altfel“ să ia cunoştinţă de întâmpinări şi de înscrisuri.

 În cererea de chemare în judecată, Asociaţia „Constanţa Altfel“ preciza: „Imobilul autorizat prin AC a cărei suspendare solicităm a fi dispusă urmează a fi amplasat, după cum am arătat, în Parcul Casei de Cultură, care reprezintă spaţiu verde public cu acces nelimitat potrivit art. 3 lit. a) din Legea nr. 24/2007“
 
„Prin emiterea autorizaţiei de amplasare a imobilului în Parcul Casei de Cultură sunt încălcate următoarele dispoziţii ale art. 18 din Legea nr. 24/2007:
«(4) Schimbarea destinaţiei terenurilor înregistrate în registrul local al spaţiilor verzi se poate face numai pentru lucrări de utilitate publică, stabilite în baza documentaţiilor de urbanism, aprobate conform legislaţiei în vigoare.

(5) Este interzisă schimbarea destinaţiei, reducerea suprafeţelor ori strămutarea spaţiilor verzi definite de prezenta lege.

(6) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), este permisă schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi în vederea realizării unor lucrări de utilitate publică, astfel cum acestea sunt prevăzute de Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, republicată, altele decât cele privind construcţiile locuinţelor sociale, obiectivelor sociale de învăţământ, sănătate, protecţie şi asistenţă socială, organizaţiilor neguvernamentale, precum şi administraţiei publice şi autorităţilor judecătoreşti.

(7) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), se pot amplasa pe un spaţiu verde: alei pietonale, mobilier urban, amenajări pentru sport, joc şi odihnă, construcţii pentru expoziţii şi activităţi culturale, construcţii uşoare cu caracter provizoriu pentru activităţi de comerţ şi alimentaţie publică, grupuri sanitare, spaţii pentru întreţinere, dar numai în baza unei documentaţii de urbanism pentru întreaga suprafaţă a spaţiului verde şi cu obligaţia ca suprafaţa cumulată a acestor obiective să nu depăşească 10% din suprafaţa totală a spaţiului verde»“, se mai arată în motivarea acţiunii.
 

Tot cei de la Asociaţia „Constanţa Altfel“ mai susţineau că „prin emiterea AC a cărei revocare solicităm a fi dispusă a fost schimbată destinaţia spaţiilor verzi atât pentru lucrări ce nu reprezintă lucrări de interes public în înţelesul Legii nr. 24/2007, cât şi în lipsa unei documentaţii de urbanism aprobate în condiţiile legii“.
 
„Chiar dacă aceste condiţii ar fi îndeplinite, spaţiul verde reprezentat de Parcul Casei de Cultură este deja afectat de detalii de sistematizare pe mai mult de 10% din suprafaţa sa; au fost încălcate dispoziţiile art. III din Legea nr. 313/2009, potrivit cărora: «Până la realizarea registrelor locale ale spaţiilor verzi, schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi definite ca atare în Legea nr. 24/2007 poate fi făcută doar pe baza unor documentaţii de urbanism legal aprobate, care să stabilească şi lucrările de utilitate publică necesare». Avem convingerea că există documentaţii de urbanism legal aprobate, care să stabilească  lucrările de utilitate publică, cel puţin pentru că bisericile nu se încadrează în categoria lucrărilor de utilitate publică; lipsa avizului autorităţii de mediu pentru schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi; nevalabilitatea titlului beneficiarului autorizaţiei de construire asupra terenului“, se mai arata în actele oficiale.


 
În final, Asociaţia „Constanţa Altfel“ face referire şi la un „prejudiciu iminent“ care este „reprezentat de dispariţia/afectarea spaţiilor verzi ale municipiului, capitol la care este deja de notorietate că ne aflăm mult sub oricare dintre normele apreciate corespunzătoare de către oricare autoritate; cu toate consecinţele pe care suprafeţele insuficiente de spaţii verzi le generează: poluare, afectarea stării de sănătate, confort, de «bine» a cetăţenilor municipiului, lipsa spaţiilor necesare pentru recreerea locuitorilor de toate vârstele, dar mai ales a copiilor şi vârstnicilor“.

Parohia „Sfânta Treime“, înfiinţată în data de 1 noiembrie 2001 

Parohia „Sfânta Treime“ este situată în centrul municipiului Constanţa, în zona Casei de Cultură, fiind înfiinţată în data de 1 noiembrie 2001, prin hotărârea adoptată de Permanenţa Consiliului Eparhial în şedinţa de lucru din 29 octombrie 2001, proces-verbal nr. 3159/2001, preot paroh fiind Constantin Ungureanu. Tot atunci s-a decis ca, în cadrul parohiei, să se realizeze Catedrala Eroilor cu hramul „Înălţarea Domnului“ şi paraclisul cu hramul „Sfânta Treime“. Arhiepiscopul Lucian, predecesorul Înaltpreasfinţitului Teodosie, a pus piatra de temelie a Catedralei încă din anul 1990, lăsând şi planurile de arhitectură pentru viitoarele construcţii. Terenul situat în parcul din zona Casei de Cultură, în suprafaţă de 6.000 mp, pentru edificarea acestor sfinte lăcaşuri, a fost transmis în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Tomisului în data de 22 iunie 2001 prin Decizia nr. 276 a Primăriei Constanţa.

A fost gândită construirea unei catedrale a eroilor deoarece, în imediata vecinătate, în parc, se află Monumentul închinat Eroilor Neamului. Paraclisul „Sfânta Treime“ a fost construit între anii 2002-2004 sub parohiatul pr. Constantin Ungureanu, şi pictat între anii 2007-2009 de pictor Ovidiu Seredenciuc, sub parohiatul pr. Florin Grigore Rusu. Acesta a fost sfinţit în data de 3 octombrie 2010 de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împreună cu mitropolitul Iacob de Mitilini - Grecia.
 
Paraclisul are o suprafaţă de aproximativ 200 mp (lungime 16.60 m, lăţime 9,80 m) şi este sub formă de navă. Catapeteasma este din lemn de stejar sculptat. În anul 2007, s-a început construcţia Catedralei Eroilor. Catedrala are forma unei cruci greceşti, cu o suprafaţă la sol de 1344 mp, având şi două balcoane interioare, primul la cota +5 m, în suprafaţă de aproximativ 400 mp, şi al doilea la cota +10 m în suprafaţă de aproximativ 180 mp.
 
Asociaţia „Constanţa Altfel“ a declarat recurs în dosar

Dosarul 853/118/2019 a fost înregistrat în data de 23.07.2019, pe rolul Secţiei a II-a Civile, de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Constanţa. Obiectul dosarului în care Asociaţia „Constanţa Altfel“ a declarat recurs este suspendare executare act administrativ. Intimaţi pârâţi în dosar sunt primarul municipiului Constanţa, Arhiepiscopia Tomisului şi Parohia „Sfânta Treime“. Vom reveni.

Citeşte şi:

Asociaţia „Constanţa Altfel“ cere suspendarea autorizaţiei de construire a Catedralei Eroilor „Sfânta Treime“, de lângă Casa de Cultură

Catedrala Eroilor „Sfânta Treime“, mărul discordiei dintre Asociaţia „Constanţa Altfel“, Arhiepiscopia Tomisului şi Parohia „Sfânta Treime“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece” Asociația care în 2020 îl făcea primar pe Vergil Chițac a cerut dizolvarea la Judecătorie!

14 Apr 2024 921

Curtea de Apel, decizie definitivă legată de procesul pentru Catedrala Eroilor, din Constanța (MINUTA)

12 Mar 2024 830

Arhiepiscopia Tomisului câștigă, din nou, procesul pentru Catedrala Eroilor, de la Casa de Cultură! Anularea autorizației nu schimbă terenul în „spațiu verde“ (MOTIVARE)

17 Jan 2024 1637

Autorizația de construire pentru Catedrala Eroilor Constanța, în atenția instanței! Judecătorii s-au retras pentru deliberări

26 Oct 2023 982

Surpriză la Tribunal! Asociația Constanța Altfel renunță la dosarul deschis Arhiepiscopiei Tomisului, dar continuă procesul cu primarul! (MINUTA)

05 Jul 2023 1163

Asociația Constanța Altfel renunță la judecată! Se închide procesul pe autorizația de construire pentru Catedrala Eroilor Constanța?

16 Jun 2023 1798

Dezvoltatorul imobilar Black Sea Estate din Constanța, în așteptarea deciziei Tribunalului

07 Jun 2023 1439

Black Sea Estate din Constanța și primarul, obligați să desființeze lucrările la un bloc! Tribunalul decide când se judecă apelul pentru salvarea imobilului

05 Jun 2023 3138

Asociația Constanța Altfel renunță la judecată! Building BNB Mamaia scapă de procesul pentru blocul supraetajat de lângă Garda de Mediu? (MINUTA)

28 May 2023 1824

Demisii din ONG-ul care l-a făcut primar pe Vergil Chițac Componența Consiliului Director al Asociației „Constanța Altfel”, o enigma chiar și în rândul membrilor acesteia!

18 May 2023 2620

Ovanesian aruncă bomba „Se va construi pe toate spațiile verzi rămase de la City Park până la Păpădie"!

08 May 2023 9380

Se cere preschimbarea termenului în procesul în care un dezvoltator imobiliar și primarul au fost obligați să desființeze lucrările de la un bloc din Constanța!

03 May 2023 1379

Asociația Constanța Altfel a pierdut procesul Blocul din Portul Tomis nu va fi demolat!

14 Apr 2023 4313

Dezvoltatorul imobiliar și primarul Constanței, obligați de instanță să desființeze lucrările la un bloc de pe bulevardul Mamaia! Dosarul, în apel

17 Feb 2023 11261

Încă o plecare din echipa Chițac. Un consilier PNL și-a dat demisia din Consiliul Local Municipal Constanța!

07 Dec 2022 1962