UPDATE. Poziţia Arhiepiscopiei Tomisului. Autorizaţia de construire a Catedralei Eroilor „Sfânta Treime“, de lângă Casa de Cultură, a fost suspendată


Judecătorii de la Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel Constanţa au amis cererea Asociaţiei „Constanţa Altfel“ şi au decis suspendarea executării autorizaţiei nr. 2018/08.02.2019 emisă de Primăria Constanţa pentru Arhiepiscopia Tomisului şi Parohia „Sfânta Treime“, situată în parcul de la Casa de Cultură din Constanţa. Decizia este definitivă.  
 
Pe scurt, este vorba despre autorizaţia de construire nr. 2018, care constă în următoarele: „Construire Catedrala Eroilor «Sfânta Treime», paraclis şi amenajare exterioară a accesului. Continuare lucrări aprobate cu A.C. nr.1/03.01.2013“. 
 
În cererea de chemare în judecată, Asociaţia „Constanţa Altfel“ precizează că „imobilul autorizat prin AC (n.r. autorizaţia de construire) a cărei suspendare solicităm a fi dispusă urmează a fi amplasat, după cum am arătat, în Parcul Casei de Cultură, care reprezintă spațiu verde public cu acces nelimitat potrivit art. 3 lit. a) din Legea nr. 24/2007“
 
„Prin emiterea autorizației de amplasare a imobilului în Parcul Casei de Cultură sunt încălcate următoarele dispoziții ale art. 18 din Legea nr. 24/2007: «(4) Schimbarea destinației terenurilor înregistrate în registrul local al spațiilor verzi se poate face numai pentru lucrări de utilitate publică, stabilite în baza documentațiilor de urbanism, aprobate conform legislației în vigoare.(5) Este interzisă schimbarea destinației, reducerea suprafețelor ori strămutarea spațiilor verzi definite de prezenta lege.(6) Prin excepție de la prevederile alin. (5), este permisă schimbarea destinației spațiilor verzi în vederea realizării unor lucrări de utilitate publică, astfel cum acestea sunt prevăzute de Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, republicată, altele decât cele privind construcțiile locuințelor sociale, obiectivelor sociale de învățământ, sănătate, protecție și asistență socială, organizațiilor neguvernamentale, precum și administrației publice și autorităților judecătorești.(7) Prin excepție de la prevederile alin. (5), se pot amplasa pe un spațiu verde: alei pietonale, mobilier urban, amenajări pentru sport, joc și odihnă, construcții pentru expoziții și activități culturale, construcții ușoare cu caracter provizoriu pentru activități de comerț și alimentație publică, grupuri sanitare, spații pentru întreținere, dar numai în baza unei documentații de urbanism pentru întreaga suprafață a spațiului verde și cu obligația ca suprafața cumulată a acestor obiective să nu depășească 10% din suprafața totală a spațiului verde»“, se mai arată în motivarea acţiunii.
 
Tot cei de la Asociaţia „Constanţa Altfel“ mai precizează că „prin emiterea AC (nr. autorizaţia de construire) a cărei revocare solicităm a fi dispusă a fost schimbată destinația spațiilor verzi atât pentru lucrări ce nu reprezintă lucrări de interes public în înțelesul Legii nr. 24/2007, cât și în lipsa unei documentații de urbanism aprobate în condițiile legii“.
 
„Chiar dacă acest condiții ar fi îndeplinite, spațiul verde reprezentat de Parcul Casei de Cultură este deja afectat de detalii de sistematizare pe mai mult de 10% din suprafața sa; au fost încălcate dispozițiile art. III din Legea nr. 313/2009, potrivit cărora: «Până la realizarea registrelor locale ale spațiilor verzi, schimbarea destinației spațiilor verzi definite ca atare în Legea nr. 24/2007 poate fi făcută doar pe baza unor documentații de urbanism legal aprobate, care să stabilească și lucrările de utilitate publică necesare». Avem convingerea că există documentații de urbanism legal aprobate, care să stabilească  lucrările de utilitate publică, cel puțin pentru că bisericile nu se încadrează în categoria lucrărilor de utilitate publică; lipsa avizului autorității de mediu pentru schimbarea destinației spațiilor verzi; nevalabilitatea titlului beneficiarului autorizației de construire asupra terenului“, se mai arată în actele oficiale.
 
În final, Asociaţia „Constanţa Altfel“ face referire şi asupra unui „prejudiciu iminent“ care este „reprezentat de dispariția/afectarea spațiilor verzi ale municipiului, capitol la care este deja de notorietate că ne aflăm mult sub oricare dintre normele apreciate corespunzătoare de către oricare autoritate; cu toate consecințele pe care suprafețele insuficiente de spații verzi le generează: poluare, afectarea stării de sănătate, confort, de «bine» a cetățenilor municipiului, lipsa spațiilor necesare pentru recreerea locuitorilor de toate vârstele, dar mai ales a copiilor și vârstnicilor“.
 
  Parohia „Sfânta Treime“, înfiinţată în data de 1 noiembrie 2001 

 
Parohia „Sfânta Treime“ este situată în centrul municipiului Constanţa, în zona Casei de Cultură, fiind înfiinţată în data de 1 noiembrie 2001, prin hotărârea adoptată de Permanenţa Consiliului Eparhial în şedinţa de lucru din 29 octombrie 2001, proces-verbal nr. 3159/2001, preot paroh fiind Constantin Ungureanu. Tot atunci s-a decis ca, în cadrul parohiei, să se realizeze Catedrala Eroilor cu hramul „Înălţarea Domnului“ şi paraclisul cu hramul „Sfânta Treime“.
 

Arhiepiscopul Lucian, predecesorul Înaltpreasfinţitului Teodosie, a pus piatra de temelie a Catedralei încă din anul 1990, lăsând şi planurile de arhitectură pentru viitoarele construcţii. Terenul situat în parcul din zona Casei de Cultură, în suprafaţă de 6.000 mp, pentru edificarea acestor sfinte lăcaşuri, a fost transmis în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Tomisului în data de 22 iunie 2001 prin Decizia nr. 276 a Primăriei Constanţa. A fost gândită construirea unei catedrale a eroilor deoarece, în imediata vecinătate, în parc, se află Monumentul închinat Eroilor Neamului. Paraclisul „Sfânta Treime“ a fost construit între anii 2002-2004 sub parohiatul pr. Constantin Ungureanu, şi pictat între anii 2007-2009 de pictor Ovidiu Seredenciuc, sub parohiatul pr. Florin Grigore Rusu. Acesta a fost sfinţit în data de 3 octombrie 2010 de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împreună cu mitropolitul Iacob de Mitilini - Grecia.
 
Paraclisul are o suprafaţă de aproximativ 200 mp (lungime 16.60 m, lăţime 9,80 m) şi este sub formă de navă. Catapeteasma este din lemn de stejar sculptat. În anul 2007, s-a început construcţia Catedralei Eroilor. Catedrala are forma unei cruci greceşti, cu o suprafaţă la sol de 1344 mp, având şi două balcoane interioare, primul la cota +5 m, în suprafaţă de aproximativ 400 mp, şi al doilea la cota +10 m în suprafaţă de aproximativ 180 mp.

UPDATE. Poziţia Arhiepiscopiei Tomisului:

„Referitor la așa-zisa suspendare a autorizației de construcție a bisericii Sf.Treime de la Casa de Cultură, precizăm:
1.Conform portalului Curții de Apel, procesul se va rejudeca. Nu cunoaștem cum s-a ajuns la concluzia că autorizația ar fi suspendată (poza atașată).

Actualmente autorizația este valabilă până la rejudecare.
In ceea ce a afirmat Asociația Constanta Altfel:
a).In fata primei Instanțe procesul a fost câștigat de către parohie, nicidecum ca au convins instanța de cele enumerate pe pagina dânșilor de Facebook.
b) Lucrările nu au fost părăsite de 12 ani, așa cum afirma asociația, deoarece lucrările la Catedrala Eroilor au început prin săparea gropii pentru fundație in anul 2007, în 2008 s-a pus perna de piatra și apoi s-a turnat fundația in a doua jumătate a anului 2008. Apoi s-a lucrat aproape in fiecare an, inclusiv in urma cu 3 săptămâni s-a turnat bolta de la altar. In 2016 s-au luat măsuri de conservare când toată structura a fost tencuita interior și exterior. In prezent, lucrările au fost executate pana la cota +10m, pe toată structura, iar pana la + 16m pe partea de deasupra balconului de la intrare și pe parte dinspre altar“.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 1982

Curtea de Apel, decizie definitivă legată de procesul pentru Catedrala Eroilor, din Constanța (MINUTA)

12 Mar 2024 828

Consiliul Local Constanța, recurs contra Arhipiscopiei Tomisului pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Dosarul, amânat

29 Feb 2024 564

Arhiepiscopia Tomisului câștigă, din nou, procesul pentru Catedrala Eroilor, de la Casa de Cultură! Anularea autorizației nu schimbă terenul în „spațiu verde“ (MOTIVARE)

17 Jan 2024 1635

Slujbe de pomenire a eroilor Revoluției din decembrie 1989

18 Dec 2023 841

Recursul CLC pentru terenul de lângă Casa de Cultură, în procesul cu Arhiepiscopia Tomisului, amânat la Curtea de Apel

23 Nov 2023 843

Autorizația de construire pentru Catedrala Eroilor Constanța, în atenția instanței! Judecătorii s-au retras pentru deliberări

26 Oct 2023 981

Surpriză la Tribunal! Asociația Constanța Altfel renunță la dosarul deschis Arhiepiscopiei Tomisului, dar continuă procesul cu primarul! (MINUTA)

05 Jul 2023 1162

Arhiepiscopia Tomisului, victorie împotriva Consiliului Local Constanța pentru terenul de lângă Casa de Cultură (MOTIVARE)

24 Jun 2023 1881

Asociația Constanța Altfel renunță la judecată! Se închide procesul pe autorizația de construire pentru Catedrala Eroilor Constanța?

16 Jun 2023 1797

Momente decisive la Tribunalul Constanța! Se rejudecă procesul pentru Catedrala Eroilor, cu administrarea unor probe suplimentare

30 Mar 2023 1594

În urmă cu scurt timp Arhiepiscopia Tomisului, câștigătoare împotriva Consiliului Local Constanța (MINUTA)

29 Dec 2022 4814

Consiliul Local Constanța, victorios la Curtea de Apel împotriva Arhipiepiscopiei Tomisului! Ce au câștigat consilierii (MINUTA)

16 Dec 2022 2003

Proces pentru anularea autorizației Catedralei Eroilor! Dosarul se rejudecă. Motivarea judecătorilor

28 Nov 2022 1407

Consiliul Local Constanța nu renunță la terenul de lângă Catedrala Eroilor! Intervine Curtea de Apel

24 Oct 2022 1234