Autorizațiile de construire, anulate în instanță Compania care a construit blocul supraetajat de pe strada Zorelelor, la judecată cu Primăria Constanța. Ce răspuns a primit

  • Instanța de recurs a hotărât să respingă recursul declarat de afaceriști în proces, apreciind că acesta este nefondat.
  • Este vorba despre dosarul cu numărul 5988/118/2019, în care compania Metalica Pro Vest se judeca pentru certificatul de urbanism.
  • Actul îi era necesar pentru intrarea în legalitate, dar și pentru „schimbarea destinației din locuințe sociale în hotel și amplasare firmă luminoasă“.
  • Acțiunea afaceriștilor a fost respinsă și la instanța de fond, și în recurs.

Magistrații Curții de Apel Constanța au pronunțat o decizie definitivă în procesul în care compania Metalica Pro Vest a dat în judecată autoritățile locale din Constanța, pentru imobilul cu mai multe etaje pe care îl ridică pe strada Zorelelor din oraș.

Instanța de recurs a hotărât să respingă recursul declarat de afaceriști în proces, apreciind că acesta este nefondat.

Mai mult, Curtea de Apel a obligat firma de construcții să le achite autorităților locale suma de 2.261de lei, reprezentând cheltuielile de judecată.

Așa cum am precizat anterior, hotărârea Curții de Apel Constanța este definitivă.

Pentru a contextualiza, amintim că Metalica Pro Vest este firma care a construit blocul cu mai multe etaje de pe strada Zorelelor din Constanța, iar apoi i-au fost anulate în instanță autorizațiile de construire.

În prezent, firma se judeca pentru emiterea certificatului de urbanism necesar pentru intrarea construcției în legalitate și, totodată, solicitau ca în noul act să se menționeze și „schimbarea destinației din locuințe sociale în hotel și amplasare firmă luminoasă“.

În replică, avocații primăriei au precizat că certificatul de urbanism a fost emis, însă nu a fost ridicat de reprezentanții firmei. Mai mult, municipalitatea a precizat că certificatul de urbanism nu poate fi emis pentru scopul declarat, având în vedere că, anterior, instanța de judecată a anulat definitiv autorizațiile inițiale de construire.

Dosarul are indicativul 5988/118/2019 și a fost soluționat definitiv, recent, de magistrații Secției a II-a civile, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel.


Cazul ajunsese la Curtea de Apel după ce Tribunalul Constanța a respins cererea companiei, iar reprezentanții acesteia au declarat recurs.
 

Certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate

Așa cum arătam în edițiile anterioare, în Hotărârea nr.783/2020 a Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex, se arată că societatea a chemat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța „prin hotărârea ce o va pronunța, în baza probatoriilor administrate în contradictoriu, să dispună obligarea pârâtului la emiterea certificatului de urbanism pentru intrarea în legalitate a imobilului situat în Constanța, strada Zorelelor, (...) jud. Constanța“.


Se arată în documentul citat pe www.rolii.ro că „motivându-și în fapt cererea, reclamanta a arătat, în esență, că, în baza Autorizațiilor de construire nr. 2200/06.12.2013 si 1395/08.09.2014, a edificat un imobil cu regim de înălțime D+P+5E în Constanța (...)“.

Mai departe, se arată că „prin Sentința civilă nr. 1780/12.12.2016 pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul nr. 3335/118/2014, instanța a dispus anularea autorizațiilor de construire sus menționate, reținând în esență nelegalitatea acestora, motivat de omisiunea întocmirii unui PUZ, încălcarea regimului de înălțime reglementat de art. 31 din HG nr. 525/1996 și încălcarea dispozițiilor Legii nr.114/1996 cât privește destinația imobilului. Hotărârea a rămas definitivă prin respingerea recursului, prin Decizia civilă nr. 750/04.06.2018 pronunțată de Curtea de Apel Constanța în dosarul nr. 3335/118/2014“.

„În aceste împrejurări, reclamanta a inițiat demersuri pentru intrarea în legalitate, sens în care, la data de 17.03.2019, a formulat cerere de emitere a certificatului de urbanism, necesar în vederea obținerii unei autorizații de construire pentru intrare în legalitate, iar cererea de emitere a certificatului de urbanism nu a fost soluționată până la data formulării prezentei acțiuni“, potrivit sursei citate.


Ce au spus avocații primarului

În replică, avocații Primarului Municipiului Constanța au precizat că „urmare a cererii nr. (...)/17.05.2019 formulata de reclamantă, a fost emis Certificatul de Urbanism nr. 2446/16.07.2019 pentru imobilul — teren și/sau construcții — situat în județul. Constanta, loc. Constanța, strada Zorelelor nr. 8, bl. Lot l, Lot 2, Lot 3“.

De altfel, documentul menționat se regăsește pe site-ul oficial al Primăriei Constanța, având numărul 2446 din 16.07.2019, cu valabilitate 12 luni. Actul a fost solicitat, conform sursei citate, de SC Metalica Pro Vest SRL, prin Posa Elena, scopul acestuia fiind „intrare în legalitate construcție S+P+4E, recompartimentare interioare, modificare fațdade, schimbare destinație din locuințe sociale în hotel și amplasare firmă luminoasă“.

Pentru a reveni la desfășurarea procesului, au mai arătat avocații municipalității următoarele: „Conform mențiunii din finalul certificatului de urbanism în discuție, acesta nu poate fi utilizat pentru scopul declarat, respectiv: «intrare în legalitate — construcție s+p+4e, recompartimentări interioare, modificare fațade, schimbare destinație din locuințe sociale în hotel și amplasare firmă luminoasă», întrucât «nu se poate (...) o construcție care a fost edificată conform Autorizațiilor de construire nr. 2200/06.12.2013 anulate prin sentința civilă nr. 1780/ca/12.12.2016 pronunțată în dosar nr. 3335/118/2014 — Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, rămasă definitivă prin respingerea recursului conform Deciziei civile nr. 750/04.06.2018 a Curții de Apel Constanța“.

„Certificatul de Urbanism nr. 2446/16.07.2019 a fost înaintat către Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni în aceeași zi, la ora 17:33“, au mai afirmat avocații Primarului Constanței, însă au precizat că nimeni din partea firmei nu a venit să ridice documentul.


Cererea, respinsă de instanță

După analizarea tuturor actelor depuse la dosarul cauzei, magistrații Tribunalului Constanța au decis, la data de 1 iulie 2020, să respingă acțiunea Metalica Pro Vest, prin care se cerea obligarea primarului la emiterea documentului.

„Coroborând probele administrate în cauză, rezultă cu evidență faptul că pârâtul a răspuns cererii reclamantei, sens în care a fost emis Certificatul de Urbanism nr. 2446/16.07.2019, iar soluția autorității emitente este una legală, prin raportare la dispozițiile art. 59 din Normele Metodologice anterior citate, neputand fi emis certificat de urbanism care să aibă conținutul specificat de către reclamantă“, se arată în motivarea hotărârii pronunțate de Tribunal.

„Având în vedere aceste argumente și considerente, instanța reține că cererea formulată de către reclamantă este nefondată, urmând a o respinge ca nefondată“, au mai arătat judecătorii.

Așa cum am precizat anterior, decizia Tribunalului Constanța a fost atacată în recurs de afaceriștii de la Metalica Pro Vest.

Acum, Curtea de Apel Constanța a respins recursul, așa încât hotărârea Tribunalului a rămas definitivă.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Ce se construiește:
Sybel Abduraim dorește modificarea blocului pe care îl ridică pe strada Smârdan, din Constanța. În decembrie, strada se surpa

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Metalica Pro Vest SRL obține un certificat de urbanism de la Primăria Constanța, pentru imobilul de pe strada Zorelelor

21 Mar 2024 865

Primarul Constanței dă în judecată compania Metalica Pro Vest SRL

22 Oct 2023 3016

Proces pentru certificatul de urbanism al blocului de pe Zorelelor, din Constanța. Se renunță la judecată?

16 Mar 2022 1429

Se cere, în instanță, un nou certificat de urbanism pentru blocul de pe strada Zorelelor, din Constanța. Proprietarii vor să-l transforme în hotel

23 Nov 2021 1554

Proces pentru transformarea blocului Metalica Pro Vest, de pe strada Zorelelor, în hotel. S-a stabilit primul termen

09 Mar 2021 1564

Blocul ridicat pe strada Zorelelor, transformat în hotel?! Metalica Pro Vest, la judecată cu Primarul Constanței, după anularea autorizațiilor de construire

11 Jan 2021 4326

Blocul ridicat pe Zorelelor ar putea fi demolat? Primăria Constanţa, obligată de instanţă să anuleze autorizaţia de construire emisă firmei Metalica Pro Vest SRL (galerie foto)

16 Dec 2016 9242

Povestea unei asocieri bănoase, purtate prin instanţă Un bloc din Faleză Nord, construit din retrocedări? (galerie foto)

09 Feb 2016 9505

Două blocuri de pe strada Soveja vor fi mansardate

02 Jan 2016 4059