Justitie

„Avem această penibilă faptă de corupţie - 500 de euro“ Arhiepiscopul Tomisului nu a scăpat de control judiciar. Joi vine la Poliţie (galerie foto)Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, rămâne sub control judiciar! Decizia este definitivă şi a fost luată, ieri, de judecătorul Marius Damian Mitea, din Curtea de Apel Constanţa. Magistratul a decis menţinerea controlului judiciar doar în ceea ce priveşte infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, nu şi pentru luare de mită.
 
Şedinţa de judecată a fost secretă şi a durat câteva zeci de minute, iar la final Teodosie a declarat: „Acum am avut ocazia să-mi susţin nevinovăţia, pentru că cele incriminate de fapt nu există. Atât am de spus. Şi am întrebat cui foloseşte să umilească Biserica? Pe mine, personal, nu mă afectează că sunt acuzat pe nedrept, dar afectează Biserica, pentru că reprezint Biserica. Probele se vor dovedi că de fapt nu s-au găsit. Avocaţii pot să spună mai multe“.
 
La rândul ei, Maria Vasii, avocata Înaltpreasfinţitului Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a declarat: „De ce spunea ÎPS Teodosie că acuzaţiile nu sunt fondate pe dovezi? Sunt convinsă că procurorii vor lămuri această cauză şi vor ajunge la aceleaşi concluzii“.

„Credeţi că înaltul prelat se ocupa de vie? Nu!“

„Se vorbeşte că Arhiepiscopia Tomisului ar fi încasat anumite subvenţii de la APIA pentru acea cultură de vie de la Nazarcea. Discutăm nu de 350 de hectare, ci doar de aproximativ 117 hectare de vie. Nu numai că fondurile de la APIA nu au ajuns, ci Arhiepiscopia a alocat fonduri foarte importante pentru susţinerea acestor culturi. Dacă Parchetul ar fi dorit să afle adevărul, ar fi observat că toate aceste subvenţii au fost folosite în scopurile în care au fost luate şi mai ales acele subvenţii se dădeau pe suprafaţă, nu pe cultură. Niciodată, nici măcar procurorii nu îl acuză pe înaltul prelat că ar fi falsificat documentele privind suprafaţa, iar APIA dădea aceste subvenţii pe suprafaţă. Aveam nişte condiţii de eligibilitate prevăzute de lege. Toate aceste condiţii au fost respectate. Credeţi că înaltul prelat se ocupa de vie? Nu! Avea un departament care a fost desemnat în a aplica corect legea. Nu are niciun document semnat de înaltul prelat. Cu toate acestea, este acuzat de această fraudă“, a mai spus Maria Văsii.

Interceptări în dosar şi un plic cu 500 de euro

Avocata lui ÎPS Teodosie a continuat afirmând: „Înaltul are hainele de pe dânsul, nu are familie pe care să o îmbogăţească, nu are pe nimeni. Tot ce are sunt aceste straie pe care vrea să le poarte cu cinste. Regretăm modul în care poate dumnealui ca persoană a provocat poate cine ştie ce patimi publice. Cu siguranţă ele nu sunt justificate cu acuzaţii. Avem această penibilă faptă de corupţie - 500 de euro. Înainte de toate, discutăm cu toţii dacă un înalt prelat care aparţine unei biserici poate avea calitate de funcţionar public ca să răspundă de luare de mită.
 
Şi, în altă ordine de idei, la dosar sunt interceptări care arată refuzul vehement pe care dânsul îl adresează celui care întinde plicul cu 500 de euro. Nici nu vede câţi sunt acolo. Aceste dovezi sunt la dosar. Aşadar, noi avem dreptul să spunem că acuzaţia este nefondată. (…) De ce contestăm astăzi controlul judiciar? Nu pentru că părintele, ca persoană fizică, ar avea de revendicat ceva, ci pentru că la fiecare termen când merge să semneze pentru controlul judiciar dumneavoastră (n.r. jurnaliştii) prezentaţi în jurnal această faptă deosebit de gravă care nu e acoperită de realitate, iar această faptă poate să aducă prejudicii Bisericii noastre“, a mai spus avocata lui ÎPS Teodosie.
 
Aseară, ca urmare a deciziei Curţii de Apel Constanţa, Arhiepiscopia Tomisului a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, următoarele: „Această decizie constituie doar un prim pas pentru lămurirea faptului că atât ÎPS Teodosie, cât şi Arhiepiscopia Tomisului nu fac altceva decât să slujească fără abatere lui Dumnezeu şi oamenilor. Avem încredere că, în cazul penal instrumentat de procurori, se vor lămuri acuzaţiile rămase în cel mai scurt timp şi aşteptăm ca procurorii să retragă de îndată acuzaţiile şi măsura preventivă a controlului judiciar“.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Antoniu Poienaru

25 Oct, 2016 13:21

În primul rând, administratorul cererii Arhiepiscopiei depusă la APIA, este Petrescu Teodosie care răspunde în solidar cu cei pe care i-a împuternicit să depună cererea. Avocata ar trebui să știe acest lucru. Presupunând că Arhiepiscopia ar fi aplicat doar pentru plata SAPS pe suprafața, mai puțin plata complementară (PNDR 2007-2014) sau redistributivă(PNDR 2014-2020) pe cultură, aceasta nu se putea efectua, decât dacă se respectau condițiile de ecocondiţionalitate, ceea ce înseamnă o suprafață fără vegetație nedorită și mușuroaie. Pe întreaga suprafață Arhiepiscopia a solicitat Măsura 212, sprijin pentru fermierii din zonele defavorizate altele decât cele montane(PNDR 2007-2014) sau ANC_SEMN (Zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative, cum este definită în PNDR 2014-2020, pentru care a semnat un angajament pe cinci ani, obligându-se să păstreze aceleași condiții de ecocondiţionalitate și să desfășoare o activitate agricolă. Toate acestea nu le-a respectat, cunoscând faptul că ‘nu se acordă nici o plată dacă se stabilește că au fost create artificial condiții pentru obținerea plătilor aferente schemelor de plată, cu scopul de a obține un avantaj contrar obiectivelor respectivei scheme/măsuri de plată conform art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.’ ‘Structurile de control de la nivelul M.A.D.R., A.P.I.A., A.F.I.R., Comisiei Europene, Curții de Conturi Europene, Curții de Conturi a României și alte structuri competențe au dreptul de a verifică informațiile din dosarul cererii unice de plată precum și a documentelor aflate în legătură cu această, caietul de agro-mediu, registrul individual al exploatației zootehnice, registrele contabile, dovezile de plată, (conform art. 47, 48 din Regulamentul UE nr. 1306/2013).’ DNA constată în comunicat în mod eronat că s-au făcut plăți în 2011; trebuie să observe faptul că Arhiepiscopia nu și-a depus cerere în 2011, an în care a fost controlul prin teledetecție și să afle cine a ‚sugerat’ administratorului, din interiorul APIA, că nu este oportun să-și depună cererea pentru că se vor descoperi nereguli din satelit. DNA trebuie să cerceteze modul în care inspectorii APIA C-ta au efectuat controlul clasic asupra cererii Arhiepiscopiei ]n 2013. Cum de nu s-au constatat nereguli și nu s-a extins atunci controlul asupra întregii exploatații?. APIA C-ta s-a autosesizat doar după descind

Articole asemanatoare

Unul dintre dosarele lui Teodosie Petrescu, deschis pe 15 iunie

02 May 2018 820

Cine-l judecă pe Teodosie!

15 Mar 2018 954

Arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, a fost trimis în judecată de către DNA Constanţa. Pentru a doua oară

09 Mar 2018 1071

Oficial de la DNA Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, suspectat de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în formă continuată

21 Feb 2018 1534

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, a ajuns la DNA (galerie foto + video)

21 Feb 2018 1148

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, un nou dosar la DNA

21 Feb 2018 1225

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA Constanţa. Dosarul, redeschis azi

06 Feb 2018 1476

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, aşteptat în faţa judecătorilor

12 Dec 2017 1809

UPDATE Live text Un nou termen în dosarul lui IPS Teodosie la Curtea de Apel

27 Nov 2017 1830

Teodosie Petrescu, din nou în faţa judecătorilor (rechizitoriu)

27 Nov 2017 1225

Zi mare pentru procurorii Anticorupţie din Constanţa Trei femei de la Înalta Curte vor lua o decizie definitivă. Cine este vizat

07 Nov 2017 3663

DNA Constanţa nu vrea ca Teodosie să scape de controlul judiciar

01 Nov 2017 1315

Judecătorii se pronunţă azi în dosarul lui Teodosie! Ce a declarat arhiepiscopul Tomisului în faţa instanţei (galerie foto)

31 Oct 2017 2856

Teodosie Petrescu vine azi în faţa judecătorilor (rechizitoriu)

30 Oct 2017 781

Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de către DNA. Procesul a fost amânat. Cine a lipsit

03 Oct 2017 2041

Teodosie Petrescu, la Curtea de Apel Constanţa. Ce i-a cerut judecătorului Cristian Deliorga (document)

12 Sep 2017 2176

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, la Curtea de Apel Constanţa. Este primul termen în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA (galerie foto-video)

11 Sep 2017 1087

Primul termen. Şedinţa de judecată este publică! Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, vine azi în faţa judecătorului Deliorga

11 Sep 2017 1212

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, a început săptămâna cu o veste proastă

02 Aug 2017 1820

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, pe 1 august, la Curtea Supremă

28 Jul 2017 1495

Vrea libertate necondiţionată Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, merge la Înalta Curte

21 Jul 2017 1484

Veste proastă pentru Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului! (MINUTĂ)

18 Jul 2017 5416

Zi importantă pentru Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului

18 Jul 2017 1178

S-a decis! Iată când vor analiza judecătorii libertatea lui Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului

03 Jul 2017 1650

Ce număr a primit dosarul lui Teodosie. Când a fost stabilit primul termen de judecată

27 Jun 2017 1236

Moment crucial în dosarul lui Teodosie Curtea Supremă a stabilit! Cine va lua decizia definitivă

09 Jun 2017 2909

DNA Constanţa nu renunţă! Şi Curtea Supremă va analiza cererea de arestare la domiciliu a arhiepiscopului Tomisului, Teodosie Petrescu

23 May 2017 1992

Cererea DNA, respinsă Arhiepiscopul Tomisului a scăpat de arestul la domiciliu

22 May 2017 20362

Libertatea lui Teodosie Petrescu va fi decisă azi Arest la domiciliu sau control judiciar? Ce va decide instanţa

22 May 2017 2123

ÎPS Teodosie - „Diavolul îmi doreşte răul“. Când se pronunţă instanţa în cazul cererii de arestare la domiciliu (galerie foto+video)

19 May 2017 8703

UPDATE Astăzi, se judecă cererea DNA Constanţa de arestare la domiciliu formulată pe numele ÎPS Teodosie

19 May 2017 1490

Oficial. Procurorii DNA solicită Curţii de Apel Constanţa măsura arestului la domiciliu faţă de IPS Teodosie. Vezi comunicatul

16 May 2017 3320

Ce spune calendarul creştin-ortodox despre această dată Pronunţarea în dosarul lui ÎPS Teodosie, pe 10 mai (galerie foto)

04 May 2017 1946

Înaltpreasfinţitul Teodosie, aşteptat azi la Curtea de Apel Constanţa (rechizitoriu)

03 May 2017 1938

Surpriză de la Curtea Supremă Judecata a avut loc azi. Arhiepiscopul Tomisului rămâne sub control judiciar

06 Apr 2017 3751

13, număr cu noroc pentru arhiepiscopul Tomisului? DNA îl vrea sub control judiciar pe Teodosie. Cine va lua decizia finală (rechizitoriu)

06 Apr 2017 5632

Procurorii nu renunţă! DNA Constanţa merge cu arhiepiscopul Tomisului la Înalta Curte (rechizitoriu)

04 Apr 2017 1935

Înaltpreasfinţitul Teodosie, trimis în judecată de Ciprian Bodu, procuror DNA „Nu am dat nicio declaraţie! Nici falsă, nici nefalsă“ (rechizitoriu + galerie foto)

21 Mar 2017 3193

ÎPS Teodosie, la Tribunalul Constanţa. Are avocat din oficiu. Cine este (galerie foto+video+document)

20 Mar 2017 5478

Veste proastă în instanţă pentru DNA Bucureşti! Cine sunt judecătorii care au luat decizia şi ce cazuri au analizat de la Constanţa (rechizitoriu)

17 Mar 2017 4827

dezvaluiri.ro Fost consul al României în Israel, în stenogramele Teodosie - DNA

07 Mar 2017 2102

stiripesurse.ro Stenogramele care scandalizează Biserica Ortodoxă - Episcopul Teodosie, înregistrat de DNA

05 Mar 2017 5402

A fost stabilit cel de-al doilea termen în dosarul Înaltpreasfinţitului Teodosie, arhiepiscopul Tomisului (rechizitoriu)

22 Feb 2017 1618

Rechizitoriu pentru Teodosie! Iată pentru ce l-a trimis DNA în judecată pe arhiepiscopul Tomisului (document)

10 Feb 2017 2656

Judecătorul Cristian Deliorga a decis Înaltpreasfinţitul Teodosie rămâne sub control judiciar

08 Feb 2017 1718

Judecătorul Cristian Deliorga se pronunţă azi în dosarul Înaltpreasfinţitului Teodosie (video)

08 Feb 2017 1760

Ce a decis judecătorul Cristian Deliorga în dosarul Înaltpreasfinţitului Teodosie

07 Feb 2017 6390

Azi, primul termen la Curtea de Apel Constanţa Cine-l judecă pe Teodosie

07 Feb 2017 2525

Euro, Teodosie şi Anticorupţii! Cum s-ar fi clasat cercetările faţă de arhiepiscopul Tomisului, acuzat de luare de mită

06 Feb 2017 1934

DNA acuză - afaceri necurate la Arhiepiscopia Tomisului! Pe cine a „tras“ după el Înaltpreasfinţitul Teodosie (galerie foto)

04 Feb 2017 2029