Avocat trimis în judecată de DNA!Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, avocat în cadrul Baroului Prahova sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În luna februarie 2022, inculpatul, în calitate de avocat în Baroul Prahova și împreună cu celălalt inculpat (cu care s-a încheiat anterior un acord de recunoaștere a vinovăției), i-ar fi pretins unei persoane (martor în cauză) suma totală de 25.000 euro, din care ar fi primit în perioada februarie-aprilie, în două tranșe, suma totală de 20.000 de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra unui magistrat și promițând că îl va determina pe acesta din urmă să schimbe încadrarea juridică din infracțiunea de tentativă de omor în infracțiunea de loviri sau alte violențe, într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, în care martorul avea calitatea de inculpat.

Inculpatul, în calitate de avocat în Baroul Prahova, îi asigura asistența juridică persoanei respective în dosarul penal aflat pe rolul Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, iar pretinderea și primirea sumelor de bani s-ar fi făcut în cadrul unor întâlniri avute de avocat și de celălalt inculpat cu persoana respectivă.

În realitate, persoana respectivă era cercetată în dosarul respectiv pentru săvârșirea unor infracțiuni comise cu violență și tulburarea liniștii și ordinii publice, dar nu și tentativă de omor.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri mobile și imobile aflate în proprietatea celor doi inculpați, până la concurența sumei de 20.000 de euro.


Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Ploiești cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Anterior, la data de 11 noiembrie 2022, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:


- un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Dâmbovița.

Cu referire la cele anterior menționate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avocat trimis în judecată de DNA Constanța! Când s-ar putea pronunța Înalta Curte

25 Feb 2023 7213

Procurorii, nemulțumiți de condamnare! Cazul avocatului trimis în judecată de DNA Constanța merge la Curtea Supremă

02 Dec 2022 2169

Oficial! Avocat condamnat! DNA Constanța l-a trimis în judecată

29 Nov 2022 2789

DNA a trimis în judecată un ofițer de poliție și un avocat din Baroul București!

11 Nov 2022 1054

Dare de mită DNA Constanța a trimis în judecată un avocat! Mâine un nou termen în dosar

30 Oct 2022 2435

Oficial! DNA a cerut arestarea unui avocat și a unui comisar șef de poliție! Judecătorii au respins solicitarea

06 Oct 2022 1303

Fost șef al Biroului Accidente Rutiere, reținut de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

05 Oct 2022 2651

Avocat trimis în judecată de DNA Constanța! Procesul, amânat

06 Sep 2022 5164

„Am ceva pentru mata!“ Avocat trimis în judecată de DNA Constanța pentru dare de mită! (RECHIZITORIU)

19 Apr 2022 2710

Anticorupția din Constanța a deferit instanței un avocat acuzat de dare de mită!

13 Apr 2022 3049

DNA Constanța cercetează un avocat din Baroul Călărași, pentru dare de mită

31 Mar 2022 1447

Tribunalul Constanța îi permite lui Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, să părăsească arestul la domiciliu. Condiții

27 Jul 2021 1517

Oficial! Avocatul Tiberiu Bogdan Ionescu, din Baroul Constanţa, condamnat definitiv!

24 Jun 2021 3283

Fost șef al Vămii Constanța, la judecată cu statul pentru banii de avocat. Când s-ar putea lua decizia finală

10 May 2021 3653

Cazul avocatului constănțean Tiberiu Bogdan Ionescu a ajuns la Curtea Supremă

07 Jan 2021 2293