Avocatul Poporului face un anunţ important. Sunt vizaţi toţi şoferii. Care este situaţia la Constanţa

Prin intermediul unui comunicat de presă trimis pe adresa redacţiei, reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului informează că vor monitoriza viitoarea aprobare a Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante şi timbrul de mediu pentru autovehicule.
 
În documentul anterior menţionat se arată că „Guvernul a adoptat OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule. Adoptarea actului normativ este şi rezultatul sesizării din oficiu şi demersurilor efectuate de către Avocatul Poporului pe lângă Ministerul Mediului şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în vederea adoptării unui nou act normativ, care să ofere condiţiile necesare restituirii pe cale administrativă a acestor sume“.
 
„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în 17 februarie 2017, după ce Executivul a abrogat, la 1 februarie 2017, OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Sesizarea din oficiu a avut în vedere încălcarea dreptului de proprietate privată al contribuabililor în cauză. Avocatul Poporului monitorizează viitoarea aprobare de către Ministrul Mediului şi Ministrul Finanţelor a Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 52/2017, care trebuie realizată în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a sus-menţionatei ordonanţe de urgenţă (ordonanţă ce a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 644 din 7 august 2017)“, potrivit comunicatului de presă trimis pe adresa redacţiei.
 
Pe rolul Tribunalului Constanţa sunt înregistrate, potrivit portalului instanţelor de judecată, sute de dosare în care cetăţenii au chemat la judecată statul român, în vederea recuperării timbrului de mediu.
 
În acest context, prezentăm câteva dintre ultimele decizii luate de judecătorii din Constanţa:
 
„Admite cererea. Obligă pârâta (Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi) să restituie reclamantului suma de 5.600 de lei achitată cu chitanţa seria (…) nr. (…), achitată cu titlu de timbru de mediu, precum şi dobânda fiscală calculată de la data plăţii şi până la restituirea efectivă a sumei. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamant, în valoare de 800 de lei, reprezentând onorariu avocat şi taxa judiciară de timbru“.
 
„Obligă pârâta (Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi) să restituie reclamantului suma de 2.099 de lei, reprezentând timbru de mediu. Obliga pârâta la plata către reclamant a dobânzii legale în materie fiscală aferentă sumei de 2.099 de lei, calculată de la data achitării taxei şi până la data plăţii efective a sumei de 2.099 de lei“.
 
„Admite acţiunea formulată de către reclamantul (…), în contradictoriu cu pârâta (Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi). Obligă pârâta să restituie reclamantului suma de 2.015 lei, reprezentând timbru de mediu“.
 

„Admite cererea. Obligă parata (Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi) să restituie reclamantului suma de 2.951 de lei achitată cu chitanţa seria (…) nr. (…), achitata cu titlu de timbru de mediu, precum şi dobânda fiscală calculată de la data plăţii şi până la restituirea efectivă a sumei. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamant în valoare de 300 de lei, reprezentând taxa judiciară de timbru“.
 
„Admite cererea formulată de reclamantul (…), în contradictoriu cu pârâta (Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi). Obligă pârâta către reclamant la plata sumei de 2.929 de lei, achitată cu titlu de timbru de mediu, conform chitanţei seria (…) nr. (…), şi la plata dobânzii legale în materie fiscală începând cu data achitării - 14.06.2016 şi până la data efectivei restituiri“.

 
„Admite acţiunea formulată de către reclamantul SC (…) SRL, în contradictoriu cu pârâta (Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi). Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 13.295 de lei reprezentând timbru de mediu“.
 
„Admite acţiunea formulată de către reclamantul (…), în contradictoriu cu pârâta (Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi). Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 7.610 lei, reprezentând timbru de mediu“.
 
Foarte important, deciziile Tribunalului Constanţa nu sunt definitive, ele putând fi atacate la Curtea de Apel Constanţa.
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raport de activitate 2023 Care au fost cele mai grave situații în care Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Constanța s-a autosesizat?! Ce recomandări s-au formulat?

07 Mar 2024 714

Constănțeanul supărat De 7 ani se luptă pentru un loc de parcare pentru persoane cu handicap. Primarul Constanței, reclamat la Avocatul Poporului! (DOCUMENT)

26 Sep 2023 1246

Avocatul Poporului propune modificarea definiţiei accidentului de muncă

09 Mar 2023 1048

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării România este printre primele state din lume care reglementează diplomația și igiena cibernetică într-o lege

01 Mar 2023 1002

Avocatul Poporului a solicitat MS corectarea lacunelor legislative privind accesul rudelor la documentele medicale ale pacienţilor

02 Feb 2023 1004

Aniversare Instituția Avocatul Poporului din România aniversează 25 de ani de la înființare

05 Oct 2022 1216

Anunț de la CCR Măsura conducerii persoanei la sediul poliţiei nu poate depăşi durata maximă a reţinerii - 24 ore (motivare)

16 Jun 2022 1172

Dezbaterea publică s-a încheiat. De ce primarul Chitac nu vrea să pună pe ordinea de zi a Consiliul Local Municipal noul Regulament al zonei Peninsulare ? (DOCUMENTE)

03 Mar 2022 2642

Salariul minim brut pe ţară este insuficient pentru acoperirea nevoilor traiului unei familii. Concluziile Avocatului Poporului

26 Jan 2022 1378

Avocatul Poporului intervine în saga Regulamentului de acces în Zona Peninsulară. Cere Primăriei și CLM Constanța să organizeze o dezbatere publică! (DOCUMENT)

29 Dec 2021 2746

Renate Weber, avocatul poporului Peste 100 de mii de copii rămân acasă în urma plecării părinților în străinătate

10 Dec 2021 1423

Președintele AEC, Ariana Dudună, anunță înființarea Federației Elevilor din România

07 Aug 2021 3814

ZIUA-n amiaza mare. Ariana Dudună, AEC „Am depus deja la Avocatul Poporului o sesizare cu privire la neconstituționalitatea legii bugetului“

06 Aug 2021 2769

Klaus Iohannis, despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu și despre decizia revocării Avocatului Poporului (video)

29 Jun 2021 1888

CCR Revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului este neconstituțională

29 Jun 2021 1569