Justitie

Azi, un nou termen în instanţă Judecătorii analizează cererea de anulare a Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa


Azi, la Tribunalul Constanţa va avea loc un nou termen în dosarul în care se cere anularea hotărârii Consiliului Local Constanţa nr.371/27.09.2018 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa. Într-o altă cauză, pe data de 7 iunie, Tribunalul Constanţa a dispus suspendarea executării actului administrativ - HCLC nr.371/27.09.2018 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a Municipiului Constanţa până la pronunţarea instanţei de fond. În prezent, dosarul privind suspendarea HCLC nr.371/27.09.2018 se află la Curtea de Apel Constanţa, primul termen nefiind încă stabilit.  


Iată de ce a fost suspendat Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa! (document)

Grupul de Iniţiativă Civică „Peninsula“ cere schimbarea zonei în care au loc concertele de weekend Ce le transmite primarul Decebal Făgădău locuitorilor din Piaţa Ovidiu
 
În motivarea deciziei privind suspendarea HCLC nr.371/27.09.2018, judecătorii de la Secţia de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Constanţa arată, printre altele, următoarele aspecte:
 
„Fără a analiza în fond actul administrativ- HCLM Constanţa nr. 371 din 27.09.2018  pentru aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa, este clar, aşa cum rezultă din titlul hotărârii, că se instituie reguli care restricţionează accesul liber într-o zonă publică a oraşului Constanţa, reguli ce vor fi analizate aprofundat  de instanţa de fond“.
 
„Însă, prin aprobarea unor reguli de acces în zona peninsulară pentru circulaţia rutieră prin instituirea unor permise de acces în mod logic se restricţionează libera circulaţie a persoanelor în zonă (drept consfinţit de Constituţia României), cu consecinţa restrângerii unor drepturi ale persoanelor fizice şi juridice rezidente în zona peninsulară -proporţionalitatea, necesitatea restrângerii acestor drepturi,  măsura acestor ingerinţe în exercitarea drepturilor de proprietate ale persoanelor rezidente urmează să fie analizate la fondul cauzei, dar instanţa apreciază că  restrângerea acestor drepturi reprezintă împrejurări vădite de fapt capabile să producă o îndoială serioasă cu privire la legalitatea actului administrativ în cauza de faţă“, conform motivării.
 
În continuare, magistraţii arată că „noţiunea de pagubă iminentă a fost definită în art.2 alin. (1) lit.ş) din Legea nr.554/2004 ca fiind prejudiciu material viitor şi previzibil sau, după caz, perturbarea previzibilă gravă a funcţionării unei autorităţi publice sau a unui serviciu public“.
 
„Producerea pagubei trebuie sà constea într-o consecinţă a executării, nu în însăşi executarea actului administrativ atacat, întrucât s-ar ajunge la concluzia că cerinţa referitoare la iminenţa producerii unei pagube este presupusă în majoritatea cazurilor executării unui act administrativ. Acest lucru este inadmisibil, deoarece ar contraveni caracterului de excepţie al instituţiei suspendării executării actului administrativ. Astfel, în ceea ce priveşte paguba iminentă, instanţa constată că reclamantul (Asociaţia Piaţa Ovidiu) face dovada producerii unei astfel de pagube iminente, ireparabile sau dificil de reparat membrilor asociaţiei reclamante, agenţi economici ce-şi desfăşoară activitatea în zona peninsulară, restrângerea accesului în zona peninsulară produce o restrângere a vadului comercial, o diminuare a clientelei“.
 
„Instanţa reţine astfel că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art.15 prin raportare la motivele prevăzute de art.14 din Legea nr.554/2004 pentru suspendarea executării actului administrativ contestat de reclamant. În ceea ce priveşte durata termenului de suspendare a executării, acesta este un termen ce poate fi stabilit de instanţă cu încadrarea în limitele prescrise de dispoziţiile art.15 din Legea nr.554/2004 actualizată, respectiv până la soluţionarea definitivă a cauzei, apreciind în acest caz ca suspendarea să fie dispusă până la pronunţarea instanţei de fond asupra legalităţii actului administrativ atacat, având în vedere că acţiunea în anulare a actului administrativ a fost formulată separat, dosar în care se analizează legalitatea actului administrativ“.
 
Având în vedere considerentele de fapt şi dispoziţiile legale aplicabile, instanţa a reţinut că sunt îndeplinite condiţiile (...) pentru suspendarea executării actului administrativ şi, în consecinţă, a admis cererea şi a dispus suspendarea executării actului administrativ - hotărârea Consiliului Local Constanţa nr.371/27.09.2018 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa până la pronunţarea instanţei de fond.
 
Sursa text: rolii.ro
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avem ultima decizie a judecătorilor! Este vizat Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa!

30 Oct 2019 951

Proces important! Azi s-ar putea decide soarta Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa!

30 Oct 2019 620

Judecătorii au decis! Este vizat Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa!

15 Oct 2019 1125

Iată de ce a fost suspendat Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa! (document)

30 Sep 2019 2251

Consiliul Local Municipal a declarat recurs. Este vizat regulamentul de acces în zona peninsulară

26 Sep 2019 687

Dosarul privind Regulamentul de acces în zona peninsulară, amânat pentru 3 octombrie

20 Sep 2019 942

Dosarul privind Regulamentul de acces în zona Peninsulară a fost amânat!

19 Sep 2019 643

Pe 19 septembrie se decide soarta Regulamentului de acces! Locuitorii din peninsulă, petiţie în sprijinul menţinerii restricţionării traficului în zonă

06 Sep 2019 963

Amânare în dosarul privind Regulamentul de acces în zona Peninsulară

20 Jun 2019 1715

Grupul de Iniţiativă Civică „Peninsula“, pe poziţii antagonice cu afaceriştii din zonă. Nu este de acord cu suspendarea regulamentului de acces

10 Jun 2019 2180

CLM, chemat în judecată Asociația „Piața Ovidiu“ a atacat în instanță regulamentul de acces în zona peninsulară

19 Apr 2019 1739

Primăria Constanța A început montarea noilor indicatoare rutiere, în zona peninsulară. Unde poți depune cererile pentru obținerea permiselor de acces (galerie foto)

11 Mar 2019 1165

Primăria Municipiului Constanța Permise de acces şi noi indicatoare rutiere în zona peninsulară

07 Mar 2019 951

Începând cu data de 15 martie, constănțenii pot depune cererile pentru obținerea permiselor de acces în zona peninsulară

07 Mar 2019 961

Sondaj de opinie Majoritatea respondenţilor sunt mulţumiţi că zona peninsulară a Constanţei va deveni pietonală

18 Feb 2019 672