Bănuit de sprijinirea unui grup infracţional organizat De ce a fost achitat Sorin Blejnar, fostul şef al banilor din România. Despăgubiri imense

Tribunalul Braşov a dispus, în primă instanţă, achitarea lui Sorin Blejnar, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru infracţiunea de sprijinire a unui grup infracţional organizat. Conform portalului instanţelor de judecată, magistraţii au concluzionat că nu există probe din care să rezulte că Sorin Blejnar a săvârşit infracţiunea de care a fost acuzat.
 
Decizia Tribunalului Braşov nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Braşov.
 
De menţionat că judecătorii au admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru Statul Român şi au dispus obligarea, în solidar, a inculpaţilor persoane fizice Morcov Cecilian, Racz Peter Attila, Kelemen Andrei, Monea Claudiu Gheorghe şi Ciobanu Dorel şi a inculpatelor persoanelor juridice SC Carexima SRL, SC Petrucrisvic SRL, SC Rafineria Nafty Jedlice Potău Satu Mare la plata către partea civilă a sumei de 24.568.600 de lei, reprezentând despăgubiri civile, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii (majorări, dobânzi şi penalităţi) calculate conform legislaţiei fiscale, începând cu data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data executării integrale a plăţii.
 
Mai mult decât atât, inculpaţii Morcov Cecilian, Racz Peter Attila, Kelemen Andrei, SC Carexima SRL şi SC Petrucrisvic SRL, în solidar cu inculpaţii Ghişe Pavel Dumitru şi persoana juridică inculpată SC Ana Oil SRL, trebuie să plătească părţii civile suma de 1.900.729,13 lei, cu titlu de despăgubiri civile, sumă ce se include în prejudiciul total de 24.568.600 de lei.
 
Inculpaţii Bratu Dumitru şi persoana juridică inculpată SC Aral SRL trebuie să plătească părţii civile suma de 1.715.577,43 de lei, cu titlu de despăgubiri civile, sumă ce se include în prejudiciul total de 24.568.600 de lei.
 
Inculpatul Leonte Nicolae trebuie să plătească părţii civile suma de 368.129,23 de lei, cu titlu de despăgubiri civile, sumă ce se include în prejudiciul total de 24.568.600 de lei.
 
Inculpaţii Bran Vasile şi persoana juridică inculpată SC Roivio Com SRL trebuie să plătească părţii civile suma de 56.455,60 de lei, cu titlu de despăgubiri civile, sumă ce se include în prejudiciul total de 24.568.600 de lei.
 
Inculpaţii Ciocodeică Ovidiu şi Ciocodeică Ionuţ trebuie să plătească părţii civile suma de 494.916,52 de - despăgubiri civile -, sumă ce se include în prejudiciul total de 24.568.600 de lei, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii (majorări, dobânzi şi penalităţi) calculate conform legislaţiei fiscale, începând cu data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data executării integrale a plăţii.
 

Reamintim că, într-un alt dosar, în care DNA a calculat un prejudiciu de aproximativ 56 de milioane de euro, Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a fost condamnat, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare. Mai departe, Radu Nemeş a fost condamnat în primă instanţă la nouă ani de închisoare. Florin Dan Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, şi Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, au luat, tot în primă instanţă, câte cinci ani de detenţie.
 
De asemenea, tot în prezenta cauză au mai fost condamnaţi: Nemeş Diana Marina - şapte ani de închisoare, Chirvăsitu Dumitru - opt ani de închisoare, Buliga Mihai - şapte ani de închisoare, Belba Nicolae - trei ani şi şase luni de închisoare, Jugănaru Andrei Florin - şapte ani de închisoare, Preda Dumitru Emilian - şapte ani de închisoare, Moldovan Ovidiu Ioan - şapte ani de închisoare, Ghişe Pavel Dumitru - şapte ani de închisoare, Vrânceanu (fostă Cozma) Mariana - şase ani de închisoare, Ionescu Lucian Florin - cinci ani de închisoare.

 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 2011 - 2012, mai mulţi inculpaţi ar fi constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.
 
„Grupul a fost sprijinit în diferite modalităţi de Marta Codruţ Alexandru, Blejnar Sorin, Comăniţă Viorel, Secăreanu Florin, care reprezentau palierul de protecţie, precum şi de Vrînceanu (fostă Cozma) Mariana, Belba Nicolae, Ionescu Lucian, care se aflau în subordinea celorlalţi membri şi executau dispoziţiile acestora, cunoscând scopul urmărit. Inculpaţii Nemeş Radu, Nemeş Diana Marina şi Guliu George, precum şi SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităţilor reale pe care le desfăşura societatea, au înregistrat în contabilitate şi în declaraţiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziţii de ţiţei şi au omis înregistrarea operaţiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 de lei (aproximativ 56 de milioane de euro)“, se mai arată în rechizitoriul cauzei.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA. Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar şi alţi inculpaţi, trimişi în judecată pentru luare de mită

22 Aug 2019 1132

Fostul șef ANAF, Sorin Blejnar condamnat definitiv la cinci ani de închisoare

07 May 2019 1122

Sorin Blejnar şi fostul şef al SIPI Constanţa, achitaţi în dosarul „Motorina“. Radu Nemeş, condamnat

16 Apr 2019 2035

Sorin Blejnar, achitat în dosarul "Motorina". Decizia ÎCCJ este definitivă

15 Apr 2019 877

Instanţa supremă a finalizat dezbaterile în dosarul ''Motorina''. Printre cei judecați în dosar este și fostul şef al DGIPI Constanţa

27 Mar 2019 1009

Un procuror de la DIICOT şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror general al României

27 Mar 2019 749

Dosarul Motorina a primit un nou termen. DNA acuză un prejudiciu de aproximativ 56 de milioane de euro

04 Feb 2019 1562

Dosarul Motorina, redeschis azi la Înalta Curte

17 Dec 2018 1620

Dosarul Motorina, amânat pentru decembrie

29 Nov 2018 1515

Trei judecători de la Înalta Curte analizează azi dosarul „Motorina“. DNA acuză - prejudiciu de zeci de milioane de euro

07 Aug 2018 1816

Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, şi-a cooptat socrul în Tetacons SRL

30 Jun 2018 1586

Cine sunt inculpaţii DNA acuză – prejudiciu de zeci de milioane de euro. Dosarul are azi termen la Curtea Supremă

26 Jun 2018 1626

Aproape 90 de ani de închisoare. Lista inculpaţilor DNA acuză - prejudiciu de zeci de milioane de euro. Radu Nemeş, sub control judiciar

14 Jun 2018 2555

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar s-a prezentat la Parchetul General. Ce a declarat acesta

24 May 2018 1217

DNA, prima reacţie oficială după achitarea lui Sorin Blejnar, fostul şef al banilor din România

29 Mar 2018 2085