Bărbați, condamnați cu executare pentru dare de mită și tăiere fără drept de arbori

  •  DGA: Doi bărbați au fost condamnați cu executare pentru dare de mită și tăiere fără drept de arbori.
Trei inculpați, dintre care doi reprezentanți ai unei societăți comerciale de exploatare material forestier, cercetați într-un dosar penal instrumentat de polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Cluj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, au fost condamnați, la data de 17 noiembrie 2020, la pedepse cu închisoarea de către Curtea de Apel Cluj.

Astfel, doi dintre ei au primit pedepse cu executare, respectiv, primul a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la infracțiunea de tăiere fără drept de arbori, iar cel de-al doilea la pedeapsa de 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la furt de arbori tăiați fără drept.

Al treilea inculpat a fost condamnat la pedeapsa de 1 an închisoare, cu suspendarea executării pe o perioada de 2 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.

Totodată, o societate comercială a fost obligată la plata unei amenzi penale pentru săvârșirea infracțiunii de tăiere de arbori, fără drept, în formă continuată.

În cauză, procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj a dispus, la data de 21.06.2016, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui număr de 8 inculpați (7 persoane fizice și o persoană juridică), pentru săvârşirea unor infracţiuni de dare de mită (un act material de oferire a unei mașini de lemne sau contravaloarea acesteia,  precum și 5 acte materiale de oferire a unor sume de bani), abuz în serviciu, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori tăiați fără drept, complicitate la tăiere fără drept de arbori, instigare la săvârșirea infracțiunii de complicitate la tăiere fără drept de arbori și altele.

Cercetările au fost inițiate ca urmare a sesizării Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Cluj, după ce, la data de 17.12.2014, doi agenți de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj au denunțat intenția reprezentantului societății comerciale de a le remite sume de bani și diverse cantități de material lemnos, în schimbul neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu privind respectarea regimul silvic.

În cursul urmăririi penale s-a stabilit că lucrători silvici din cadrul unui ocol silvic din județul Cluj și un ranger (agent de teren) din cadrul Administrației Parcului Natural Apuseni, nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu referitoare la exploatarea de către societatea comercială în cauză, a masei lemnoase aferentă unei partide forestiere, pentru anul de producție 2014-2015, în afara limitelor autorizației de exploatare.

Volumele mai mari de masă lemnoasă au fost exploatate în schimbul unor sume de bani, rezultând obținerea de către societate și reprezentanții acesteia a folosului necuvenit reprezentat de cantitatea de material lemnos exploatată.

Pentru documentarea cauzei, în intervalul 04 - 06 mai 2015, specialiști ai Gărzii Forestiere Cluj, cu sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară ai Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj și Serviciului Județean Anticorupție Cluj au efectuat un control, iar  concluziile expertizei au condus la stabilirea unui prejudiciu în valoare de aproape 30.000 de lei, rezultat atât din tăierea ilicită de arbori, cât și din tăierea unor arbori ale căror diametre nu aveau corespondent în actele de punere în valoare a partidei de material lemnos.

Cauza a fost instrumentată de polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Cluj, cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj – Biroul Delicte Silvice, în baza delegării și sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, transmite DGA.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Doi bărbați condamnați definitiv la închisoare cu executare, încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă

15 Mar 2024 604

Constanța Trei bărbați condamnați definitiv la închisoare cu executare, încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă

06 May 2023 1149

Tulcea. Condamnați la închisoare pentru trafic de droguri

30 Mar 2021 2005

Londra 12 români, condamnați în dosarul furtului de cărți de mare valoare

02 Oct 2020 2119

O femeie de 85 de ani, din Medgidia, violată și tâlhărită. Inculpații vor pedepse mai blânde

14 Apr 2020 1520

Trecerea frauduloasă a frontierei de stat şi furt calificat 12 constănţeni, condamnaţi pentru furt de porumb din Bulgaria

01 Feb 2020 2013

Constanţa. Închisoare cu executare pentru ameninţarea unui poliţist

19 Oct 2019 2066

Mai mulţi bărbaţi din Constanţa, ademeniţi de o tânără într-un apartament pentru servicii sexuale, au fost tâlhăriţi. Primele condamnări

10 Aug 2018 2552

Premieră în istoria sportului constănţean! Un fotbalist riscă să nu mai intre pe niciun stadion din România. Judecătorii şi-au motivat decizia!

11 Jun 2018 4204

Noi cazuri de ultraj în Constanţa Un poliţist local, bătut în plină stradă. Un deţinut de la Poarta Albă a ameninţat un gardian că îi va lua gâtul

23 Sep 2017 8312

Constanţa. Poliţist trântit la pământ în timpul unui control de rutină în trafic „Bă, vrei să-ţi smulg inima din tine?“

22 Sep 2017 23825

Condamnaţi definitiv pentru tâlhărie, încarceraţi la Penitenciarul Poarta Albă

10 Mar 2017 2262

„Poliţişti“ condamnaţi în cazul turistului jefuit în spatele Colegiului „Mihai Eminescu“

27 Oct 2015 2089

Avocat nemulţumit de pedeapsă

02 Mar 2015 2554

Proxenetism şi trafic de minori Patru bărbaţi trimişi în judecată de DIICOT, condamnaţi de Tribunal

03 Oct 2014 3624