Justitie

Beneficiară a retrocedărilor lui Mazăre, la judecată cu Poliţia Locală „Cele două terenuri nu au nicio legătură cu Holland Development Group“


Holland Development Group SA, firmă beneficiară a terenurilor retrocedate în Constanţa în perioada fostului primar Radu Mazăre, a fost amendată de Poliţia Locală Constanţa. Afaceriştii au dat în judecată Primarul Municipiului Constanţa – Direcţia Poliţia Locală şi au câştigat procesul, la două instanţe. Sancţiunea fusese aplicată de Poliţia Locală societăţii pornind de la faptul că aceasta nu ar fi igienizat şi împrejmuit un teren din Constanţa.


Pe parcursul procesului, afaceriştii au arătat că „cele două loturi de teren viran, astfel cum au fost specificate, nu au nicio legătură cu Holland Development Group“, potrivit cererii de chemare în judecată.


Caz cu greutate în atenţia judecătorilor constănţeni. Aceştia au fost chemaţi să tranşeze litigiul ivit între societatea Holland Development Group SA şi Primarul Municipiului Constanţa – Direcţia Poliţia Locală. Iniţial, procesul s-a aflat în atenţia magistraţilor Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa, însă cuvântul final în cauză le-a aparţinut, la finele anului trecut, judecătorilor Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului.
 

1.000 de lei pentru neigienizarea terenului


Datele oficiale arată că dosarul a fost înregistrat iniţial pe rolul Judecătoriei Constanţa la data de 11 iunie 2018. La momentul respectiv, afaceriştii arătau în cererea de chemare în judecată, document citat pe Jurindex, faptul că în luna martie 2018 li s-a solicitat luarea unor măsuri de igienizare şi împrejmuire a unui anumit teren ce le-ar aparţine, situat în Constanţa.


În urma verificărilor, Holland Development Group a stabilit că respectivul teren nu s-ar afla în proprietatea sa. Drept urmare, spun afaceriştii, au solicitat informaţii suplimentare Poliţiei Locale, date care să poată conduce la o identificare precisă a suprafeţei vizate, aşa încât să fie efectuate verificări amănunţite asupra acestuia. Totodată, reprezentanţii firmei au arătat că nu au obligaţia să igienizeze un teren ce nu le aparţine.


Cu toate acestea, la data de 17 mai 2018, a fost încheiat procesul-verbal de contravenţie nr. 527, prin care se arată că firma nu ar fi asigurat o permanentă stare de curăţenie „prin tăierea vegetaţiei crescute în exces şi ridicarea deşeurilor inerte de pe terenul viran“, conform sursei citate. Suma cu care a fost amendată societatea era de 1.000 de lei.

 

Sancţionarea, „abuzivă şi nelegală“


Nemulţumiţi de această măsură, reprezentanţii Holland Development Group SA s-au adresat instanţei de judecată. „Petenta a solicitat să se constate că este abuzivă şi nelegală sancţionarea contravenţională pentru neigienizarea unui teren care este imposibil de identificat ca fiind în proprietatea sau în folosinţa societăţii, cu atât mai mult cu cât a precizat că cele două loturi de teren viran, astfel cum au fost specificate, nu au nicio legătură cu Holland Development Group SA“, se arată în cererea de chemare în judecată, citată pe Jurindex.


În replică, Poliţia Locală Constanţa nu a formulat întâmpinare în proces, ci a depus la dosar documentaţia ce a stat la baza întocmirii procesului-verbal de sancţionare. În urma analizării dovezilor, judecătorii au ajuns la concluzia că afaceriştii au dreptate: „Instanţa constată că intimata (n.r. - Poliţia Locală) nu a justificat reţinerea săvârşirii acestei fapte în sarcina petentei (nr. Holland Development Group SA), în condiţiile în care aceasta a susţinut că nu este proprietara terenului indicat în procesul-verbal de contravenţie“, au argumentat judecătorii.


Aceştia au mai spus că Poliţiei îi revenea sarcina de a face dovada că terenul aparţine firmei şi că, nefăcând această dovadă, plângerea formulată de Holland Development SA este întemeiată. Decizia Judecătoriei Constanţa a fost atacată în recurs de Primarul Municipiului Constanţa – Direcţia Poliţia Locală, însă, în ultimele luni ale anului trecut, judecătorii Tribunalului au respins recursul. Astfel, a fost reconfirmată sentinţa pronunţată de Judecătoria Constanţa.


În ce priveşte firma Holland Development Group SA, este de amintit că aceasta a fost beneficiara Dispoziţiei nr. 3332/2003 întocmită în baza Legii 10/2001 şi semnată de fostul primar Radu Mazăre. Prin documentul respectiv, desfiinţat ulterior de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, societatea primise o suprafaţă de 133.694,9 mp în intravilanul Constanţei, estimată în acelaşi document la valoarea de 2.249.795 de dolari.
 

Citeşte şi:

Odinioară parteneri, acum adversari în instanţă Holland Development Group, obligată să îi despăgubească pe soţii Puşcaşi

Cum a ajuns SC Holland Development Group SA beneficiara unor terenuri în valoare de peste 600.000 euro atribuite în compensare


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procesul „triunghiului“ Darie-Pușcași-Holland Development ajunge la Înalta Curte

21 Jul 2020 836

Mărul Discordiei, un teren din retrocedări Lanțul despăgubirilor. Darie, despăgubit de Pușcași, Pușcași - de Holland Development. Holland – de nimeni

01 May 2020 2133

Odinioară parteneri, acum adversari în instanţă Holland Development Group, obligată să îi despăgubească pe soţii Puşcaşi

19 Dec 2019 1608

Tribunalul a decis că trebuie plătite cheltuieli de judecată Prefectura Constanţa a declarat recurs într-un dosar în care este vizată extinderea City Park Mall

08 Aug 2019 5181

Prefectura Constanţa a cerut în instanţă revocarea deciziei Consiliului Local de modificare a Planului Urbanistic de Detaliu al City Park Mall (documente)

12 Nov 2018 3118

Instanţa din Constanţa s-a pronunţat în dosarul dintre Cristian Darie şi Marius Puşcaşi. Mărul discordiei - un teren situat pe strada Callatis

05 Nov 2018 2327

Concesionări şi retrocedări cu dedicaţie City Park Mall, o afacere premeditată de Radu Mazăre încă din 2000 (II) (galerie foto + documente)

08 Dec 2015 7925

Acţionarii SC Holland Development SA iau în calcul majorarea capitalului social

10 Mar 2015 1378

Ce rol a avut SC Holland Development Group SA? Teren atribuit în compensare pentru una dintre firmele la care este acționar Valentin Gheorghe Ionescu (document)

30 Dec 2014 2935

Încă o atribuire în compensare pe numele SC Holland Development Group SA

29 Dec 2014 1802

S-a întâmplat la Constanța! Peste 3 hectare de teren atribuite în compensare, în contul a nici 9.000 mp (document)

27 Dec 2014 2840

Cum a ajuns SC Holland Development Group SA beneficiara unor terenuri în valoare de peste 600.000 euro atribuite în compensare

26 Dec 2014 2829

Se vinde fosta fermă zootehnică-SC Agroholding Holland Development Group SA, firmă care apare în Dosarul Retrocedărilor, executată silit (document)

12 Dec 2014 3909

SurseÎn ancheta procurorilor DNA s-ar afla şi Sorina Gina Hortolomei-Moscu

08 Apr 2014 2396

Cui a mai retrocedat primarul Mazăre terenuri în valoare de peste două milioane de dolari (document)

21 Mar 2014 5188