Beneficiară a retrocedărilor lui Mazăre, la judecată cu Poliţia Locală „Cele două terenuri nu au nicio legătură cu Holland Development Group“


Holland Development Group SA, firmă beneficiară a terenurilor retrocedate în Constanţa în perioada fostului primar Radu Mazăre, a fost amendată de Poliţia Locală Constanţa. Afaceriştii au dat în judecată Primarul Municipiului Constanţa – Direcţia Poliţia Locală şi au câştigat procesul, la două instanţe. Sancţiunea fusese aplicată de Poliţia Locală societăţii pornind de la faptul că aceasta nu ar fi igienizat şi împrejmuit un teren din Constanţa.


Pe parcursul procesului, afaceriştii au arătat că „cele două loturi de teren viran, astfel cum au fost specificate, nu au nicio legătură cu Holland Development Group“, potrivit cererii de chemare în judecată.


Caz cu greutate în atenţia judecătorilor constănţeni. Aceştia au fost chemaţi să tranşeze litigiul ivit între societatea Holland Development Group SA şi Primarul Municipiului Constanţa – Direcţia Poliţia Locală. Iniţial, procesul s-a aflat în atenţia magistraţilor Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa, însă cuvântul final în cauză le-a aparţinut, la finele anului trecut, judecătorilor Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului.
 

1.000 de lei pentru neigienizarea terenului


Datele oficiale arată că dosarul a fost înregistrat iniţial pe rolul Judecătoriei Constanţa la data de 11 iunie 2018. La momentul respectiv, afaceriştii arătau în cererea de chemare în judecată, document citat pe Jurindex, faptul că în luna martie 2018 li s-a solicitat luarea unor măsuri de igienizare şi împrejmuire a unui anumit teren ce le-ar aparţine, situat în Constanţa.


În urma verificărilor, Holland Development Group a stabilit că respectivul teren nu s-ar afla în proprietatea sa. Drept urmare, spun afaceriştii, au solicitat informaţii suplimentare Poliţiei Locale, date care să poată conduce la o identificare precisă a suprafeţei vizate, aşa încât să fie efectuate verificări amănunţite asupra acestuia. Totodată, reprezentanţii firmei au arătat că nu au obligaţia să igienizeze un teren ce nu le aparţine.


Cu toate acestea, la data de 17 mai 2018, a fost încheiat procesul-verbal de contravenţie nr. 527, prin care se arată că firma nu ar fi asigurat o permanentă stare de curăţenie „prin tăierea vegetaţiei crescute în exces şi ridicarea deşeurilor inerte de pe terenul viran“, conform sursei citate. Suma cu care a fost amendată societatea era de 1.000 de lei.

 

Sancţionarea, „abuzivă şi nelegală“


Nemulţumiţi de această măsură, reprezentanţii Holland Development Group SA s-au adresat instanţei de judecată. „Petenta a solicitat să se constate că este abuzivă şi nelegală sancţionarea contravenţională pentru neigienizarea unui teren care este imposibil de identificat ca fiind în proprietatea sau în folosinţa societăţii, cu atât mai mult cu cât a precizat că cele două loturi de teren viran, astfel cum au fost specificate, nu au nicio legătură cu Holland Development Group SA“, se arată în cererea de chemare în judecată, citată pe Jurindex.


În replică, Poliţia Locală Constanţa nu a formulat întâmpinare în proces, ci a depus la dosar documentaţia ce a stat la baza întocmirii procesului-verbal de sancţionare. În urma analizării dovezilor, judecătorii au ajuns la concluzia că afaceriştii au dreptate: „Instanţa constată că intimata (n.r. - Poliţia Locală) nu a justificat reţinerea săvârşirii acestei fapte în sarcina petentei (nr. Holland Development Group SA), în condiţiile în care aceasta a susţinut că nu este proprietara terenului indicat în procesul-verbal de contravenţie“, au argumentat judecătorii.


Aceştia au mai spus că Poliţiei îi revenea sarcina de a face dovada că terenul aparţine firmei şi că, nefăcând această dovadă, plângerea formulată de Holland Development SA este întemeiată. Decizia Judecătoriei Constanţa a fost atacată în recurs de Primarul Municipiului Constanţa – Direcţia Poliţia Locală, însă, în ultimele luni ale anului trecut, judecătorii Tribunalului au respins recursul. Astfel, a fost reconfirmată sentinţa pronunţată de Judecătoria Constanţa.


În ce priveşte firma Holland Development Group SA, este de amintit că aceasta a fost beneficiara Dispoziţiei nr. 3332/2003 întocmită în baza Legii 10/2001 şi semnată de fostul primar Radu Mazăre. Prin documentul respectiv, desfiinţat ulterior de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, societatea primise o suprafaţă de 133.694,9 mp în intravilanul Constanţei, estimată în acelaşi document la valoarea de 2.249.795 de dolari.
 

Citeşte şi:

Odinioară parteneri, acum adversari în instanţă Holland Development Group, obligată să îi despăgubească pe soţii Puşcaşi

Cum a ajuns SC Holland Development Group SA beneficiara unor terenuri în valoare de peste 600.000 euro atribuite în compensare


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Local, victorie la Curtea de Apel! Zeci de mii de metri pătrați de terenuri din Dosarul Retrocedărilor rămân ai Constanței

05 Mar 2024 4543

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 889

Holland Development Group SA nu va fi radiată din Registrul Comerțului, au decis judecătorii! Tribunalul Constanța a închis procedura de insolvență (MINUTA)

19 Feb 2024 1105

Curtea de Apel amână contestația Flash Lighting Services SA pentru iluminatul public din Constanța (DOCUMENT)

01 Feb 2024 805

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1361

Firme Constanța Florina Moscu, numită administrator special al Holland Development Group SA

18 Dec 2023 1090

Teren în Faleză Nord, pe strada Ion Rațiu, revendicat de Apele Române! Decizia luată de Curtea de Apel (MINUTA)

16 Nov 2023 1640

Apele Române revendică 500 mp în Faleză Nord, pe strada Ion Rațiu! Curtea de Apel, așteptată să modifice decizia Tribunalului

01 Nov 2023 970

Dosarul Retrocedărilor O cunoscută companie din Constanța a aflat în 2022 că primăria îi luase terenurile în 2019! (DOCUMENT)

11 Oct 2023 4093

Familia Darie a băgat în insolvență Holland Development Group SA, beneficiară a unor terenuri din Dosarul Retrocedărilor! (MINUTĂ)

02 Oct 2023 2362

Holland Development Group SA își reia activitatea. Firma constănțeană, controlată de Georgiana Andreea Șerban

21 Jul 2023 2490

Apele Române pierd un teren pe strada Ion Rațiu, din Constanța, pe care îl revendică drept faleză! Ce spune Tribunalul Constanța (MOTIVARE)

14 Jul 2023 2000

Alexandru Darie cere insolvența Holland Development Group SA! S-a fixat primul termen

10 Jun 2023 1858

Holland Development Group a pierdut procesul pentru anularea HCL de recuperare a terenurilor din Dosarul Retrocedărilor (MINUTA)

23 May 2023 1536

Apele Române pierd un teren recuperat de Primăria Constanța de la Holland Development Group. Cheltuieli impresionante

20 May 2023 1725