Bloc de cinci etaje pe strada Primăverii, din Constanța. De ce au aprobat judecătorii ridicarea lui. Avem motivarea (document)

  • Judecătorii Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, în completul CA2, prezidat de magistratul Anca Ramona Pârlățeanu, au decis că acțiunea împotriva ridicării imobilului este neîntemeiată.
  • În motivarea Hotărârii nr. 1214/2021, document citat pe www.rolii.ro, judecătorii au arătat, printre altele, că „trotuarele sunt păstrate și nu dispar iar proprietarii -reclamanți au la dispoziție pentru accesul auto o alee în lățime de 5.00 ml, spațiu suficient și pentru accesul autovehiculelor speciale de intervenție“.
  • Totodată, se mai arată că „în referire la presupusa afectare a gradului de însorire a locuințelor reclamanților în cazul edificării construcțiilor, instanța constată că s-a întocmit un studiu de însorire care respectă cerințele Ordinului 119/2014, fiind asigurată însorirea locuințelor cu minim 1h si 30 min“, potrivit sursei citate.
  • Cazul a ajuns recent pe rolul Curții de Apel Constanța, în urma recursului declarat de locuitorii din zonă.
  • Hotărârea nr. 1214/2021 a Tribunalului Constanța poate fi accesată în Secțiunea Document.
 
Procesul care vizează blocul cu cinci etaje pe care dezoltatorul Black Sea Design Concept SRL îl ridică pe strada Primăverii, din Constanța, va ajunge din nou la Curtea de Apel Constanța.
 
Iar aceasta, după ce locuitorii din zonă au declarat recurs împotriva hotărârii prin care Tribunalul Constanța le-a respins acțiunea, ca neîntemeiată.
 
Amintim, este pentru a doua oară când cazul ajunge la Curtea de Apel, după ce, inițial, Tribunalul hotărâse să respingă acțiunea promovată de locuitorii din zonă pentru a bloca ridicarea noului bloc, apreciind că a fost introdusă prea târziu, cu depășirea termenului legal în care se puteau adresa instanței.
 
În schimb, Curtea de Apel Constanța a admis recursul oamenilor și a decis ca dosarul să se întoarcă la Tribunal, pentru rejudecare.
 
„Trotuarele nu dispar“
 
În urma rejudecătorii, judecătorii Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, în completul CA2, prezidat de magistratul Anca Ramona Pârlățeanu, au decis că acțiunea este neîntemeiată.
 
În motivarea Hotărârii nr. 1214/2021, document citat pe www.rolii.ro, judecătorii au arătat, printre altele, că „trotuarele sunt păstrate și nu dispar iar proprietarii -reclamanți au la dispoziție pentru accesul auto o alee în lățime de 5.00 ml, spațiu suficient și pentru accesul autovehiculelor speciale de intervenție“.
 
Totodată, se mai arată că „în referire la presupusa afectare a gradului de însorire a locuințelor reclamanților în cazul edificării construcțiilor, instanța constată că s-a întocmit un studiu de însorire care respectă cerințele Ordinului 119/2014, fiind asigurată însorirea locuințelor cu minim 1h si 30 min“, potrivit sursei citate.

 
Hotărârea 1214/2021 a Tribunalului Constanța poate fi accesată în Secțiunea Document.
 

Este vorba despre dosarul cu numărul 5080/118/2018*, trimis la rejudecare de Curtea de Apel Constanța, după ce Tribunalul, în primă instanță, hotărâse respingerea acțiunii ca tardivă.
 
Curtea a admis recursul oamenilor, iar cazul a fost trimis înapoi la Tribunal, pentru rejudecare.
 
Din motivarea hotărârii de respingere
 
În urma analizării argumentelor aduse pe fondul cauzei împotriva ridicării blocului, judecătorii Tribunalului Constanța au apreciat că acestea sunt neîntemeiate.
 
În motivarea acestei hotărâri, judecătorii au arătat, de asemenea, că „nu în ultimul rând, dat fiind faptul că terenul în litigiu nu a beneficiat de reglementare urbanistică, nefiind cuprins în nicio zonă de reglementare, era și firesc să se emită un plan de urbanism zonal prin care să se reglementeze și pentru acesta posibilitatea intervenției urbanistice solicitate, cu stabilirea funcțiunii zonei, regimului de construire dar și înălțimea maximă admisă. Se constată că regimul de înălțime aprobat este unul similar subzonei ZRL4 care se învecinează cu zona în care locuiesc reclamanții (ZRL2a – cu regim de înălțime P+2) și aici s-a avut în vedere atât dinamica dezvoltării urbanistice a orașului, cât și tendințele investiționale din zonă și corelarea intereselor generale ale colectivității locale cu interesele particulare in valorificarea terenurilor, date fiind multiplele solicitări de majorare a reglementarilor urbanistice cel puțin in privința regimului de înălțime“
 
„Nu pot fi reținute nici aspectele invocate de reclamanți în sensul că se consideră vătămați prin edificarea imobilelor pe terenul din (....)întrucât le sunt încălcate drepturi fundamentale, precum dreptul la un mediu sănătos, dreptul de proprietate, dar și că le va fi afectata stabilitatea caselor in care locuiesc, gradul de însorire iar zona va deveni mai aglomerată, în condițiile în care au fost invocate în mod formal și în lipsa unor dovezi concrete din care să rezulte vătămarea“, mai arată judecătorii în hotărârea citate pe Jurindex..  
 
După pronunțarea acestei hotărâri, dosarul a ajuns din nou pe rolul Curții de Apel Constanța, după ce oamenii au declarat recurs.
 
Până la acest moment, nu a fost stabilită încă prima înfățișare în judecarea acestui recurs. Oricare va fi decizia pe care o va lua Curtea de Apel în acest caz, aceasta va fi definitivă.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Investiție imobiliară în imediata vecinătate a stadionului Farul. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică (documente)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O firmă din Constanța vrea să ridice un bloc de cinci etaje pe strada Primăverii. Ar putea avea patru subsoluri

11 Apr 2023 3420

Asociat nou în firma Sofra Turkish Restaurant Constanța

29 Jan 2023 6920

Undă verde în instanță pentru blocul de cinci etaje de pe strada Primăverii, din Constanța! A doua oară

07 Jul 2021 1636

Blocul cu cinci etaje, de pe strada Primăverii, din Constanța, revine în atenția judecătorilor

26 Oct 2020 3040

Când se reia dosarul pentru blocul cu cinci etaje de pe strada Primăverii din Constanța

05 Aug 2020 2240

Acțiunea nu era tardivă De ce au decis magistrații rejudecarea procesului pentru blocul de cinci etaje de pe strada Primăverii

30 Mar 2020 1500

Se rejudecă procesul pentru blocul de cinci etaje de pe Primăverii, investiţie a Black Sea Design Concept SRL

25 Nov 2019 1992

Prefectura Constanța pierde procese pe bandă rulantă pe motiv de tardivitate! Cauza - nu are specialiști în PUZ-uri și stă la „mâna“ Inspectoratului în Construcții, care face verificări

25 Apr 2019 3232

Magistrații de la Curtea de Apel Constanța au decis stoparea investiției Black Sea Design Concept de lângă stadionul Gheorghe Hagi

10 Apr 2019 3521

Pământul plimbat să i se piardă urma, până a ajuns la Black Sea Design Concept Prefectura Constanţa cheamă în instanţă CLM pentru un PUD aprobat în 2004. Terenul retrocedat este pe strada Primăverii (documente)

22 Jan 2019 4893

Va avea 15 etaje şi cinci subsoluri. Imobil, ridicat de MCF Construct 2000 SRL în municipiul Constanţa

10 Dec 2018 7391

Mai mulţi locuitori de pe strada Primăverii, nemulţumiţi Cererea privind suspendarea HCL-urilor şi a investiţiei Black Sea Design Concept, respinsă

19 Nov 2018 1628

Teren din retrocedări Constănţenii de pe strada Primăverii au dat în judecată Consiliul Local. Cer anularea HCL-urilor şi a investiţiei Black Sea Design Concept (documente)

27 Aug 2018 7126

Locuitorii sunt nemulţumiţi. Poliţia Locală a amendat Black Sea Design Concept Pământul rezultat din săpătura unui imobil de pe Primăverii, depozitat în incinta stadionului de rugby (galerie foto)

18 Jul 2018 4360

Clădirea de cinci etaje ridicată pe strada Primăverii din Constanţa de Black Sea Design Concept SRL, la mâna Comisiei tehnice de urbanism (document)

05 Jun 2018 3003