Bloc nou, de șapte etaje, în Faleză Nord. Judecătorii de la Curtea de Apel au luat o decizie definitivă

  • Curtea de Apel a respins, pe 1 octombrie 2020, recursul declarat de vecinii viitorului bloc de șapte etaje ce se va ridica în cartierul Faleză Nord.
  • Locuitorii din zonă au fost obligați să achite onorariul avocaților omului de afaceri, în sumă de 2.000 de lei.
  • Procesul propriu-zis pentru anularea hotărârii de consiliu local va continua pe data de 27 octombrie 2020.
Eșec pe linie pentru constănțenii din cartierul Faleză Nord care încearcă să oprească ridicarea unui bloc de șapte etaje pe un teren despre care spun că ar fi destinat „spațiilor verzi“.
După ce Tribunalul Constanța a decis în vară că nu se impune stoparea temporară a lucrărilor, prin suspendarea hotărârii de consiliu local ce dădea undă verde construcției, cum cereau reclamanții, Curtea de Apel Constanța a întârit decizia Tribunalului, printr-o nouă hotărâre, ce nu mai poate fi atacată.
Mai mult, vecinii viitorului bloc contestat în instanță au fost obligați și să îi plătească avocații antreprenorului cu care se alfă în litigiu. Suma se ridică la 2.000 de lei.
 

Cauza 461/118/2020/a1

Decizie definitivă luată de Curtea de Apel Constanța joi, 1 octombrie 2020, în dosarul în care mai mulți constănțeni au cerut suspendarea hotărârii de consiliu local ce permite ridicarea unui bloc de șapte etaje pe un teren despre care oamenii spun că are destinația „spații verzi“.
Este vorba despre cauza cu numărul 461/118/2020/a1, ajunsă în faza de recurs, la Curtea de Apel Constanța.
Recurenți-reclamanți sunt Asociația de Proprietari nr. 450, bl. PA4, bl. PA5, Asociația de Proprietari nr. 450, bl. PA6A, bl. PA6B, Alexandra Eleonora Popa, Ioan Mocian, Andrei Murineanu, Anica Mîrț, Lilica Breazu și Ion Croitoru.
De partea cealaltă, intimat-pârât este Consiliul Local al Municipiului Constanța, iar M.V.F., investitorul care intenționează să ridice blocul în Faleză Nord, este intimat-intervenient.
 

Cererea de suspendare și recursul, respinse

Pe data de 30 iunie 2020, Tribunalul Constanța a decis să respingă ca neîntemeiată cererea de suspendare a executării HCLM Constanța nr. 533/2018, formulată de locuitorii din zonă.
Nemulțumiți, oamenii au declarat recurs împotriva acestei hotărâri a Tribunalului și, astfel, procesul a ajuns la Curtea de Apel Constanța, unde a fost judecat joi, 1 octombrie 2020.
În urma analizării cererilor, magistrații Curții de Apel au hotărât însă, și ei, să respingă cererea de suspendare, prin respingerea recursului.
În acest sens, prin Decizia civilă nr. 697/2020 a Curții de Apel, a fost admisă excepția tardivității formulării recursului de către Alexandra Eleonora Popa, Ioan Mocian, Andrei Murineanu, Anica Mîrț, Lilica Breazu și Ion Croitoru. Cu alte cuvinte, acești reclamanți ar fi formulat tardiv recursul.
Totodată, recursul formulat de asociațiile de proprietari a fost respins și el, ca nefondat.
Mai mult, s-a decis ca recurenții (nr., vecinii viitorului bloc) să fie obligați să îi achite investitorului suma de 2.000 de lei reprezentând cheltuielile de judecată suferite de acesta.
După cum am afirmat anterior, hotărârea Curții de Apel Constanța este definitivă.
 

Completul, recuzat

În paralel, însă, cu acest demers, la Tribunalul Constanța continuă procesul propriu-zis, prin care s-a cerut anularea hotărârii de consiliu local pe care se bazează investitorul pentru a ridicat imobilul cu șapte etaje.
Dosarul, din care se desprinsese cererea de suspendare, are numărul 461/118/2020 și va continua la data de 27 octombrie 2020, după ce în cauză s-a formulat inclusiv o cerere de recuzare a completului de judecată.

Cererea a fost respinsă pe data de 9 septembrie 2020, noul termen în cauză fiind fixat pentru finele lui octombrie.
În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi decizia finală a instanței legată de ridicarea blocului contestat de viitorii săi vecini.
 

Povestea unui teren retrocedat

Așa cum arătam în edițiile anterioare, terenul pe care M.V.F. intenționează să ridice blocul cu șapte etaje provine din retrocedările declarate ilegale de instanța de judecată.

Mai exact, suprafața a fost retrocedată prin Dispoziția nr. 3135/2003 emisă de fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, în beneficiul numitului Daniel Ene. Dispoziția respectivă a fost desființată de Curtea Supremă, prin hotărârea în care a dispus condamnările din Dosarul Retrocedărilor din Constanța, Mazăre și Ene numărându-se printre persoanele condamnate.
Pe de altă parte, în cadrul ședințelor de consiliu local în care s-a pus în discuție terenul său și investiția pe care dorește să o realizeze, afaceristul a precizat că el este a cincea persoană din lanțul celor ce au cumpărat terenul. De asemenea, acesta a precizat că nu a avut cunoștință despre situația juridică a terenului în momentul achiziționării în 2005.

Zona vizată de PUZ este delimitată de străzile Prelungirea Ion Rațiu, plajă și aleile carosabile din fața blocurilor PA6A, PA4, PA3 și PA2.

Locuitorii din zonă, însă, nu sunt de acord cu ridicarea acestui imobil în zonă întrucât susțin că spațiul respectiv este destinat spațiilor verzi.

Pe de altă parte, investitorul a declarat pentru ZIUA de Constanța că judecătorii au stabilit, prin hotărâri definitive, că terenul respectiv, pe care se va ridica viitorul bloc, nu reprezintă „spații verzi“.

Foto pusă la dispoziția ZIUA de Constanța de investitorul M.V.F.

Citește și:

Bloc pe „spaţii verzi“ în Faleză Nord?:
Povestea terenului aflat iniţial în proprietatea unui inculpat din Dosarul Retrocedărilor

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 834

Primarul Constanței pierde definitiv procesul pe locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități (MINUTA)

28 Mar 2024 482

3 ani de închisoare cu suspendare pentru Magdalena Neague, primarul comunei Bărăganu! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța

27 Mar 2024 569

Procurorii Mihaela Predescu, Cosmin Gheorghe Andraș și Costel Dănuț Puntaru, eliberați din funcţie, prin pensionare!

27 Mar 2024 324

Tudor Hubati, adjunctul Zonei Libere Sulina, proces la Constanța cu inspectorii de integritate

27 Mar 2024 400

Femeie din Tulcea acuzată de viol asupra unui minor! Cazul ajunge la Constanța

27 Mar 2024 467

Decizie definitivă în procesul dintre o firmă din Constanța și Consiliul Local al orașului Eforie

27 Mar 2024 343

Curtea de Apel Constanța sesizează Curtea Constituțională într-un dosar deschis deschis municipalității de un investitor imobiliar din oraș (MINUTA)

26 Mar 2024 595

Constanța. Minorii acuzați că ar fi agresat sexual o copilă în curtea unui liceu, internați într-un centru educativ

26 Mar 2024 624

Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, așteptat azi la Curtea de Apel Constanța! Din motivarea deciziei de rejudecare – edilul nu a fost audiat în faza apelului

26 Mar 2024 2673

DIICOT acuză – trafic de droguri la Constanța! Iată cine sunt cei 10 cercetați de procurori

26 Mar 2024 1049

O firmă din Constanța dă în judecată Consiliul Local și Unitatea Administrativ Teritorială Limanu. Dosarul, pe rolul Curții de Apel

25 Mar 2024 500

Justiție Constanța Soluție definitivă în procesul dintre Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Dobrogea și două firme

25 Mar 2024 530

Raportul complet al activității Curții de Apel Constanța, în 2023! Două posturi de judecător ar putea fi transferate la Curte (DOCUMENT)

25 Mar 2024 558

Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, termen, mâine, la Curtea de Apel Constanța! Unul dintre judecători a formulat o declaraţie de abţinere. S-a respins

25 Mar 2024 906