„Bombă“ în instanță, pentru cartierul Faleză Nord! Terenul pentru care a fost amendat primarul Făgădău și pentru care s-a cerut amendarea și a lui Chițac, câștigat de Apele Române!

Faleză Nord, Constanța - strada Ion Rațiu, panoramă. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Tribunalul a admis acțiunea în revendicare formulată de ABADL și a obligat proprietarul actual al terenului „să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea reclamantei, imobilul teren – faleză, în suprafaţă de 500 mp liber de construcţii, situat în Constanţa strada (...)“.
  • Amintim, pentru acest teren, instanța a dispus, în cadrul unor procese anterioare, amendarea fostului primar Decebal Făgădău, o cerere similară, privind amendarea actualului primar Vergil Chițac, fiind formulată și recent de către proprietarul privat al terenului.
  • Prin decizia de ieri, 19 iulie 2022, a Tribunalului Constanța, terenul se va întoarce în proprietatea Statului Român și administrarea Apelor Române, suprafața făcând parte din terenurile retrocedate în timpul administrației Radu Mazăre, retrocedările fiind constatate ulterior de instanța supremă drept ilegale.
  • Hotărârea Tribunalului poate fi atacată în apel.
 
Decizie de ultim moment a Tribunalului Constanța, în legătură cu un teren de 500 de metri pătrați situat în Faleză Nord!
 
Judecătorii Secției I Civile au decis să admită acțiunea în revendicare formulată de Apele Române – ABADL și au obligat proprietarul actual al terenului „să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea reclamantei, imobilul teren – faleză, în suprafaţă de 500 mp liber de construcţii, situat în Constanţa strada (...)“.
 
Hotărârea Tribunalului poate fi, însă, atacată în apel, situație în care procesul va continua la Curtea de Apel Constanța.
 
Amintim, pentru acest teren, instanța a dispus, în cadrul unor procese anterioare, amendarea fostului primar Decebal Făgădău, o cerere similară, privind amendarea actualului primar Vergil Chițac, fiind formulată și recent de către proprietarul privat al terenului.
 
Prin decizia de ieri, 19 iulie 2022, a Tribunalului Constanța, terenul se va întoarce în proprietatea Statului Român și administrarea Apelor Române, suprafața făcând parte din terenurile retrocedate în timpul administrației Radu Mazăre, retrocedările fiind constatate ulterior de instanța supremă drept ilegale.
 
Pe de altă parte, este de menționat faptul că actualul proprietar, un dezvoltator imobiliar din oraș, a explicat constant faptul că este cumpărător de bună credință și că nu a avut cunoștință despre situația juridică a terenului în momentul achiziționării acestuia, în 2005.
 
De altfel, dezvoltatorul se lupta, la rândul său, în instanță, pentru obținerea documentelor necesare ridicării unui imobil de șapte etaje pe teren, acesta fiind și motivul amendării primarului Făgădău, pentru neadoptarea PUZ-ului.
 
PUZ-ul, adoptat în noiembrie 2019 de către consilierii locali, în baa hotărârilor judecătorești definitiv, a fost ulterior contestat la instanță de către vecinii viitorului bloc.

 
Dosarul acela se află acum la Curtea de Apel Galați, în faza de recurs, după ce vecinii au pierdut procesul, la Tribunal.
 

Ulterior, afaceristul a deschis proces pentru obligarea primarului Chițac la eliberarea autorizației de construire a imobilului, cu consecința amendării acestuia pentru fiecare zi de întârziere, și acest dosar aflându-se în atenția judecătorilor gălățeni.
 
Pentru a reveni la decizia de ieri a Tribunalului Constanța, aceasta a fost luată în dosarul 13140/212/2020, ce are ca obiect o revendicare imobiliară, acțiunea în revendicare fiind deschisă de Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.
 
Ieri, completul Fond Civil 6 al Secției I Civile, prezidat de magistratul Loredana Mesrobian, a decis să admită în parte acțiunea ANAR-ABADL.
 
Se arată în minuta deciziei de ieri că instanța „respinge ca nefondată excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei. Respinge ca nefondată excepţia inadmisibilităţii capătul trei al cererii. Admite excepţia lipsei de interes al capătului trei al cererii privind anularea actului notarial nr. 3638/14.12.2005, cu consecinţa respingerii acestuia ca lipsit de interes“.
 
Mai departe, Tribunalul „admite în parte acţiunea formulată de reclamant. Obligă pârâtul M.V.F. să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea reclamantei, imobilul teren – faleză, în suprafaţă de 500 mp liber de construcţii, situat în Constanţa strada (...) judeţ Constanţa, identificat prin raportul de expertiză întocmit în cauză de expert ing. (...)“.
 
De asemenea, instanța „dispune rectificarea cărţii funciare nr. 203185 a UAT Constanţa, în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea pârâtului M.V.F. asupra imobilului teren în de 500 mp situat în Constanţa, strada (...) judeţ Constanţa, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri“.
 
Totodată, a fost majorat și onorariul expertului în cauză.
 
Decizia Tribunalului poate fi atacată la Curtea de Apel Constanța.
 
După cum arătam în edițiile anteioare, terenul respectiv provine din Dispoziţia nr. 3135/2003 emisă de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, în beneficiul numitului Daniel Ene.
 
Potrivit sentinţei civile din 2016 a Tribunalului Constanţa, prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 3638/2005, M.V.F. a cumpărat imobilul teren de 500 mp situat în Constanţa, zona blocurilor PA2-PA4, lot 7, ce provenea din terenurile dobândite de Ene de la primărie.
 
Prin decizia penală 32A/07.02.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis, în Dosarul Retrocedărilor, desființarea mai multor dispoziții de retrocedare semnate de Radu Mazăre, inclusiv 3135/2003.
 
Rămâne de văzut dacă decizia de ieri a Tribunalului Constanța va fi atacată la Curtea de Apel.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 
 
Citește și
Apele Române revendică terenul din Faleză Nord pentru care a fost amendat Făgădău
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 717

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 599

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3569

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 621

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3126

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 704

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 724

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 767

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 839

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 577

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 595

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 987

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 517

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1382

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 931