Botoșani Directorul DSVSA, Mihai Țurcanu, cercetat de DNA sub control judiciarProcurorii Serviciul Teritorial Suceava din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, sâmbătă, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de fostul europarlamentar Mihai Ţurcanu, care ocupă în prezent funcţia de director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani, suspectat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracţiune de abuz în serviciu, fals intelectual şi delapidare.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada octombrie - decembrie 2021, Mihai Ţurcanu ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziţie publică desfăşurată de instituţie pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar - veterinar în valoare de 2.974.405 lei.

Concret, acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitaţia şi ar fi făcut demersuri cu intenţia de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziţie, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.

"Din cauză că s-au opus cerinţelor inculpatului şi au refuzat să favorizeze firma susţinută de acesta, două dintre funcţionarele instituţiei implicate în procedura de licitaţie, ar fi fost supuse unei evaluări a performanţelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcţiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) şi înlocuirea lor cu alţi funcţionari obedienţi", se arată în comunicat.

Totodată, în cursul lunii decembrie 2020, Ţurcanu, în calitate de director executiv, ar fi dispus plăţi în valoare de 130.000 lei către o firmă care, în baza unui contract de achiziţie directă, trebuia să livreze instituţiei piese de mobilier pe care însă nu le-a livrat. Pentru a justifica plata, directorul fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziţia de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituţiei.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Mihai Ţurcanu trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu depăşească limita teritorială a ţării decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârşit faptele.

DNA precizează că în cauză se desfăşoară cercetări şi faţă de alte persoane.

Mihai Ţurcanu a deţinut mandatul de europarlamentar în perioada 2015-2019. El este fratele fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, judecat în prezent într-un dosar de corupţie.

Sursa AGERPRES
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Unul dintre dosarele lui Radu Mazăre s-ar putea întoarce la DNA! Curtea de Apel Constanța a constatat „neregularitatea rechizitoriului“! (MINUTĂ)

24 Jun 2022 750

Ofițer de penitenciare, trimis în judecată de DNA Constanța, condamnat!

24 Jun 2022 834

UPDATE. Camera Deputaților, ședință pe tema cererii DNA de ridicare a imunității lui Adrian Chesnoiu

23 Jun 2022 530

UPDATE. Adrian Chesnoiu anunță că se retrage din funcție și se autosuspendă din PSD

23 Jun 2022 384

Ministrul Agriculturii, acuzat de abuz în serviciu. DNA cere ridicarea imunității

23 Jun 2022 414

Fostul director al al Administrației Bazinale de Apă “Prut-Bârlad”, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

23 Jun 2022 333

Bogdan Nicolae Grădinaru, acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA

23 Jun 2022 485

Înalta Curte, achitări pe linie în dosarul „Consultanța! (MINUTĂ)

22 Jun 2022 452

ICCJ Toate probele DNA sunt valide. Judecata fostului primar al Sectorului 1 pentru faptele de mare corupție poate începe

21 Jun 2022 658

Oficial de la DNA! Fostul ministru, Costel Alexe trimis în judecată

20 Jun 2022 470

DNA face precizări în cazul procesului fostului primar al orașului Sighetu Marmației. Despre ce este vorba

20 Jun 2022 464

Un fost preşedinte, cu rang de secretar de stat, trimis în judecată de DNA Constanţa. Începe procesul (DOCUMENT)

20 Jun 2022 1021

Achitare pentru Mariana Mircea, fost primar din Cernavodă, în primă instanță! Procurorii Anticorupție, nemulțumiți. Nou termen în apel

18 Jun 2022 527

Sechestru de 22 de milioane de euro într-un dosar DNA Constanța

18 Jun 2022 1688

Trei ani de închisoare cu suspendare! Flagrant lângă sediul RAR! Cum a fost prins de DNA un fost inspector superior CJ Tulcea! (DOCUMENT)

17 Jun 2022 1919