Cadre medicale din Tulcea, în căutarea dreptății la Constanța. Revendicările din instanță


Judecătorii constănțeni sunt chemați să împartă dreptatea între o unitate spitalicească dobrogeană și asistentele ce lucrează acolo, după ce litigiul a pornit de la faptul că asistentele medicale au solicitat spitalului concediu plătit, pentru a susține examenele la Facultatea de Medicină. Foarte interesant, în timp ce angajatele spitalului susțin că respectivele cursuri pe care le urmează în cadrul facultății le ajută în formarea profesională, reprezentanții spitalului susțin că, din contră, facultatea nu le îmbunătățește cu nimic pregătirea de care dispun deja.

Caz delicat pe masa judecătorilor Curții de Apel Constanța. Magistrații constănțeni au fost chemați să îmăpartă dreptatea între Spitalul Județean de Urgență Tulcea și o parte dintre asistentele ce își desfășoară activitatea în cadrul unității spitalicești. Așa cum menținoam anterior, litigiul are la bază concediul solicitat de cele trei cadre medicale pentru a putea susține examenele la facultatea de profil pe care o urmează. Pe scurt, deși reprezentanții spitalului le-au acordat celor trei zilele de concediu solicitate, acestea au fost acordate fără plată. În acest context, cele trei asistente medicale, sprijinite de Sindicatul Solidaritatea Sanitară Tulcea, au dat în judecată unitatea spitalicească.
Inițial, cazul a fost înregistrat pe rolul Secției civile a Tribunalului Tulcea, unde a primit indicativul 865/88/2019. Astfel, Sindicatul Solidaritatea Sanitară Tulcea, alături de cele trei asistente au calitatea de reclamanți, în timp ce rolul de pârât îi revine Spitalului Județean de Urgență Tulcea.

Ce spun asistentele


În cererea de chemare în judecată formulată de cadrele medicale și menționată pe Portalul Jurisprudenței Naționale acestea au cerut obligarea spitalului la plata concediului pentru formare profesională.
„Cererile depuse la data de 20.05.2019 au fost aprobate de către conducătorul instituției și redirecționate către RUNOS, acest lucru putându-se observa din rezoluția atașată cererilor. Cu toate acestea, reclamantele au primit aviz negativ, prin adresele indicate în petitul cererii, în sensul aprobării acordării zilelor solicitate, însă fără plată. Au mai precizat reclamantele că urmează cursurile Facultății de Medicină și Farmacie, Programul de studii – Asistență Medicală Generală din cadrul Universității Dunărea de Jos Galați, zilele de concediu plătit fiind solicitate în vederea susținerii examenelor de promovare în anul următor  în cadrul instituției de învățământ superior“, potrivit www.rolii.ro.
Astfel, avocații asistentelor au argumentat că „având în vedere că angajatorul pârât nu și-a respectat obligația de a asigura pe cheltuiala sa participarea reclamantelor la formarea profesională, în niciun an, apreciază că au dreptul la concediul plătit pentru formare profesională, ce a fost solicitat prin adresele anexate prezentei cereri, condițiile instituite de ar t . 157 CM fiind îndeplinite“.

Ce spune spitalul


În replică, însă, avocații Spitalului Județean de Urgență Tulcea au argumentat că inițiativa înscrierii celor trei asistente la cursurile Universității din Galați le aparține acestora în exclusivitate.
În întâmpinarea formulată de avocați și menționată pe Jurindex se argumentează că: „în speță, problema care trebuie analizată este aceea de a stabili dacă participarea unor angajați la examenele dintr-o sesiune la o facultate poate fi considerată sau nu pregătire profesională, acceptând faptul că angajatele nu au urmat în ultimii doi ani un curs de formare profesională organizat de angajator“.
Astfel, spuneau reprezentanții spitalului, „simpla înscriere la cursurile unei universități și susținerea examenelor într-o sesiune, în primul an de studii, nu reprezintă un motiv temeinic de a fi considerat ă formare profesională , chiar dacă facultatea la care sunt înscrise reclamantele este de asistente medicale“.
Mai mult, au susținut avocații spitalului, „participarea la examenele din cadrul universității nu conferă reclamantelor niciun fel de competente profesionale suplimentare. Nici nu există vreo garanți e că examenele din sesiune vor fi promovate sau că reclamantele vor absolvi și vor obține o diplom ă de licență cu o pregătire care să asigure competente superioare față de cele deținute în prezent ca asistent medical cu studii medii/post-liceale“.

Decizia primei instanțe


După analizarea actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii Tribunalului Tulcea, în primă instanță, le-au dat dreptate asistentelor. „Rezultă așadar că urmarea cursurilor unei instituții de învățământ superior în specializarea «asistență medicală generală – licență» constituie o modalitate de formare profesională a reclamantelor aptă să conducă la dobândirea unor cunoștințe avansate, a unor metode și procedee moderne, necesare pentru realizarea activităților profesionale, pentru promovarea în muncă și pentru dezvoltarea carierei profesionale, în același sens fiind și prevederile art. 143 alin. 1 din Contractul colectiv de muncă nr. xxxxx din 12.07.2018 încheiat la nivelul Spitalului Județean de Urgență Tulcea aplicabil în perioada 2018 – 2020, care definește termenul de formare profesională ca fiind «orice procedură prin care un salariat dobândește o calificare, se specializează sau se perfecționează și pentru care obține o diplomă sau un certificat care atestă aceste situații, eliberat de instituțiile abilitate conform legislației în vigoare»“, au arătat judecătorii tulceni în hotărârea citată pe www.rolii.ro.
Au mai spus judecătorii tulceni că, „în speță, se constată că pârâtul nu a făcut dovada că ar fi asigurat participarea reclamantelor la programe de formare profesională în perioada ultimilor doi ani, ceea ce atrage, așa cum au precizat reclamantele, aplicarea sancțiunii prevăzută de art. 157 alin. 1 Codul Muncii, în sensul că reclamantele au dreptul la un concediu pentru formare profesională plătit de angajator de 10 zile așa cum au solicitat prin cererile adresate angajatorului“.
Tribunalul Tulcea a decis ca spitalul să le acorde celor trei asistente contravaloarea celor 10 zile de concediu pentru formarea profesională, sumele urmând a fi actualizate cu rata inflației la data plății efective. Nemulțumiți însă de decizia Tribunalului, reprezentanții SJU Tulcea au atacat-o în apel, astfel că dosarul a ajuns acum la Curtea de Apel Constanța, unde procesul se va desfășura la Secția I Civilă.

Citește și:

La mâna consilierilor județeni Posturi suplimentate în organigrama Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța. Cum vor fi repartizate (document)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 1347

Primarul Constanței pierde definitiv procesul pe locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități (MINUTA)

28 Mar 2024 742

3 ani de închisoare cu suspendare pentru Magdalena Neague, primarul comunei Bărăganu! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța

27 Mar 2024 587

Decizie definitivă în procesul dintre o firmă din Constanța și Consiliul Local al orașului Eforie

27 Mar 2024 349

Constanța. Minorii acuzați că ar fi agresat sexual o copilă în curtea unui liceu, internați într-un centru educativ

26 Mar 2024 628

Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, așteptat azi la Curtea de Apel Constanța! Din motivarea deciziei de rejudecare – edilul nu a fost audiat în faza apelului

26 Mar 2024 2782

DIICOT acuză – trafic de droguri la Constanța! Iată cine sunt cei 10 cercetați de procurori

26 Mar 2024 1070

O firmă din Constanța dă în judecată Consiliul Local și Unitatea Administrativ Teritorială Limanu. Dosarul, pe rolul Curții de Apel

25 Mar 2024 503

Justiție Constanța Soluție definitivă în procesul dintre Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Dobrogea și două firme

25 Mar 2024 540

Raportul complet al activității Curții de Apel Constanța, în 2023! Două posturi de judecător ar putea fi transferate la Curte (DOCUMENT)

25 Mar 2024 565

Georgeta Tapangea are câștig de cauză într-unul din dosarele deschise Primăriei Constanța

25 Mar 2024 411

Achitare la Tribunalul Tulcea, într-un dosar al DNA Constanța! Vizat, „obiectivul turistic sat pescăresc tradițional“ (MINUTĂ)

24 Mar 2024 990

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1841

Curtea de Apel Constanța, final de proces în presupusul șantaj de la SOCEP! Când se va pronunța instanța definitiv

22 Mar 2024 644

DNA, „obligată“ să continue urmărirea penală în dosarul Spitalului Municipal Constanța! Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu Victor Alexandru Ciobotaru, respins

19 Mar 2024 2738