Câine lovit pe Autostrada Soarelui. Compania de Autostrăzi, obligată să achite despăgubiri șoferului. Cât va primi

  • Ultima decizie în cauză a fost pronunțată de Tribunalul Constanța la finele anului trecut, în dosarul 2850/212/2020, însă hotărârea poate fi atacată în recurs, în termen de 30 de zile de la comunicare.
  • Părți în dosar sunt Cristina Ivanov, în calitate de reclamant și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța.
  • Secția a II-a Civilă a Tribunalului, în completul Apel comercial 5, format din magistrații Angelica Neacșu și Constanța Ilie, a admis apelul și a schimbat sentința apelată.
  • CNAIR trebuie să achite șoferiței suma de 16.941,40 de lei reprezentând contravaloarea prejudiciului material suferit și dobânzile legale.
 
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA a fost obligată de judecătorii din Constanța să achite despăgubiri unei șoferițe care și-a lovit autoturismul marca Mercedes pe Autostrada Soarelui, în drum spre Aeroportul Henri Coandă!
 
Inițial, CNAIR a fost obligată și la plata unor daune morale către conducătoarea auto, dar Tribunalul Constanța a admis apelul companiei de drumuri și a decis ca aceasta să achite numai despăgubirile pentru autoturismul avariat.
 
Ultima decizie în cauză a fost pronunțată de Tribunalul Constanța la finele anului trecut, în dosarul 2850/212/2020, însă hotărârea poate fi atacată în recurs, în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Părți în dosar sunt Cristina Ivanov, în calitate de reclamant și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța.
 
Primele despăgubiri
 
Inițial, Judecătoria Constanța hotărâse ca CNAIR să achite șoferiței suma de 16.941,40 de lei reprezentând contravaloarea prejudiciului material suferit, la care se adăuga dobânda legală remuneratorie calculată începând cu data de 11.02.2020 și până la data rămânerii definitive a hotărârii și dobânda legală penalizatoare, de la data rpmânerii definitive a hotărârii și până la data achitării efective a debitului.
 
Tot Judecătoria Constanța a decis ca instituția să achite daune morale de 1.500 de lei, la sumă urmând să se adauge dobânda legală penalizatoare, de la data rpmânerii definitive a hotărârii și până la data achitării efective a daunelor.
 
Totodată, CNAIR a fost obligată să achite și suma de 952,07 lei cu titlul de cheltuieli de judecată, reprezentând taxa judiciară de timbru pentru pretențiile admise.

 
Hotărârea a fost pronunțată de completul C16 al Secției civile a Judecătoriei Constanța, prezidat de magistratul Daniela Alexandra Stamate.
 

Împotriva acestei decizii reprezentanții CNAIR au declarat apel, iar cazul a ajuns pe rolul Tribunalului Constanța.
 
Secția a II-a Civilă a Tribunalului, în completul Apel comercial 5, format din magistrații Angelica Neacșu și Constanța Ilie, a admis apelul și a schimbat sentința apelată.
 
Mai exact, judecătorii au hotărât ca CNAIR să nu mai plătească și daunele morale și dobânda pentru acestea.
 
Impactul nu a putut fi evitat
 
În Hotărârea nr. 5745/2021 a Judecătoriei Constanța, document citat pe Jurindex, se arată că incidentul s-a produs la începutul lunii ianuarie 2020, în timp ce reclamanta se afla în mașină cu alte două persoane și se deplasau pe A2 spre Aeroportul Henri Coandă.
 
Deplasarea se efectua cu un Mercedes, proprietatea reclamantei.
 
„În jurul orei 02:50, în zona localității Fetești, pe autostrada A2, un câine a pătruns pe autostradă, intrând în coliziune cu autoturismul condus de reclamantăm avariindu-l“, se arată în Hotărârea nr. 5745/2021 a Judecătoriei Constanța, document citat pe Jurindex.
 
În urma impactului ce nu a putut fi evitat, autoturismul în care se deplasau persoanele către aeroport a fost avariat.
 
În motivarea deciziei prin care Judecătoria Constanța a obligat CNAIR la plata despăgubirilor, dar și a daunelor morale, judecătorii au arătat că „instanța reține că între faptă și prejudiciu există raport de cauzalitate deoarece, în lipsa omisiunii pârâtei CNAIR S.A de a lua toate măsurile de protecție pe autostradă câinele nu ar fi pătruns pe carosabil, iar evenimentul rutier nu s-ar fi produs. Raportul de cauzalitate a fost confirmat și prin raportul de expertiză tehnică auto efectuat în cauză“.
 
Accidentul, „cauzat din culpa exclusivă a pârâtei“
 
De asemenea, judecătorii au mai spus că „totodată, instanța mai reține că accidentul a fost cauzat din culpa exclusivă a pârâtei CNAIR S.A, astfel cum rezultă din ansamblul materialului probator administrat în cauză, nicio probă administrată nerelevând împrejurarea că viteza cu care circula reclamantul ar fi contribuit la producerea evenimentului rutier“.
 
La rândul lor, judecătorii Tribunalului Constanța au arătat, în Hotărârea 1529/2021, de asemenea citată pe Jurindex, că „în acord cu prima instanță, Tribunalul reține că forma culpei îmbracă forma imprudenței, în sensul că autorul prevede rezultatul faptei sale, însă, deși nu-l acceptă, socotește fără temei că el nu se va produce“.
 
„În plus, Tribunalul reține că în perioada lunilor decembrie 2019- ianuarie 2020, au fost semnalate mai multe incidente rutiere pe autostrada A2 urmare a apariției unor animale pe carosabil, sens în care incidentul rutier în care a fost implicată intimata reclamantă nu este unul izolat, iar în momentul în care s-au realizat respectivele reportaje televizate, apelanta-pârâtă trebuia să ia măsuri suplimentare pentru sporirea siguranței circulației pe autostrada A2“, se mai arată în documentul citat pe www.rolii.ro.
 
„Pentru considerentele expuse, Tribunalul reține că sunt îndeplinite condițiile răspunderii civile delictuale pentru fapta proprie, iar hotărârea primei instanțe privind obligarea apelantei-pârâte la plata daunelor materiale în cuantum de 16.941,40 lei este legală și temeinică“, se mai arată în hotărâre.
 
Legat de daunele morale acordate de prima instanță, judecătorii de la Tribunalul Constanța au precizat că „Tribunalul apreciază că daunele morale trebuie acordate global, prin raportare la circumstanțele concrete ale cauzei în ansamblul său și reprezintă o valoare proporțională și echitabilă pentru a compensa suferința prin care a trecut reclamanta, iar în prezenta cauză nu s-a făcut dovada faptului că intimata a suferit consecințe negative de ordin fizic, psihic sau social“.
 
Așa cum precizam anterior, hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în recurs, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Patru morți și 30 de mașini distruse pe Autostrada Soarelui, Bucureşti – Constanţa. Începe judecata la cinci ani de la tragedie
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.