Când judecă Tribunalul Constanța cazul de la Școala 29 din oraș! Mai mulți tineri fuseseră luați de polițiști din curtea școlii (DOCUMENT)


 
  • În Secțiunea Document puteți consulta Hotărârea nr. 2694/2021 pronunțată de Judecătoria Constanța, în primă instanță, în cazul de la Școala nr. 29 Mihai Viteazu.
  • Dosarul 24036/212/2020 va fi analizat la data de 26 ianuarie 2022, de la ora 12.00, de către magistrații Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
  • Cazul fusese înregistrat inițial pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța, unde trei dintre tinerii care au fost amendați de poliție au contestat amenda primită și le-au cerut judecătorilor să constate „abuzul de drept material“ al IPJ Constanța.
  • Procesul a fost deschis în urma incidentului produs în vara anului 2020 în curtea Școlii nr. 29, când mai mulți tineri au fost luați de polițiști din curtea unității de învățământ, duși la secție și amendați.
 
Tribunalul Constanța a fixat data primei înfățișări în apel în procesul deschis în urma incidentului produs în vara anului 2020 în curtea Școlii nr. 29 Mihai Viteazu, din oraș, când mai mulți tineri au fost luați de polițiști din curtea unității de învățământ, duși la secție și amendați.
 
Dosarul 24036/212/2020 va fi analizat la data de 26 ianuarie 2022, de la ora 12.00, de către magistrații Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
 
Amintim, cazul fusese înregistrat inițial pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța, unde trei dintre tinerii care au fost amendați de poliție au contestat amenda primită și le-au cerut judecătorilor să constate „abuzul de drept material“ al IPJ Constanța.
 
După analizarea dovezilor de la dosarul cauzei, magistrații Secției Civile a Judecătoriei, în Completul C1 prezidat de magistratul Alina Mariana Lefter, au hotărât să anuleze amenda, însă au respins ca inadmisibilă solicitarea privind constatarea abuzului de drept material.
 
Cazul a ajuns la Tribunal, în urma apelului declarat de tinerii amendați împotriva Hotărârii nr. 2694/2021 a Judecătoriei Constanța, aceștia declarându-se nemulțumiți de soluția pronunțată în primă instanță.
 
Un grup de opt tineri, duși la poliție
 
La o zi după producerea incidentului, respectiv pe 3 octombrie 2020, Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a anunțat că „urmare a mai multor sesizări cu privire la faptul că se tulbură ordinea și liniștea publică a locatarilor din zona unei școli din municipiul Constanța (Școala 29), în cursul zilei de ieri, în jurul orei 20.20, polițiști din cadrul Secției 2 au legitimat un grup de 8 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, care se aflau în curtea instituției de învățământ, încălcând normele legale de acces“.
 
Polițiștii au mai spus că „cei 8 tineri au fost duși la secție, unde au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 250 de lei, fiecare, conform art. 2, punct 13 din Legea 61/1991 R. Totodată, polițiștii le-au reamintit acestora despre  responsabilitatea privind respectarea măsurilor de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a se proteja pe ei înșiși, dar și pe toți cei din jurul lor“.
 
În zilele următoare, mai multe opinii au fost formulate în legătură cu acțiunea Poliției privind la Școala 29 din Constanța, iar Ministerul de Interne a trimis Corpul de Control la IPJ Constanța, unde verificările nu au scos la iveală nimic în neregulă.
 
Totodată, directorul de atunci al unității de învățământ, Ion Denys Ciorogaru, a demisionat din funcție.
 
Pentru a reveni la procesul din instanță, Hotărârea nr. 2694/2021 a Judecătoriei Constanța a fost pronunțată în dosarul civil 24036/212/2020, în care petenți sunt trei dintre tinerii amendați, iar Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța este intimat.
 
Ce au cerut tinerii la instanță
 
Potrivit hotărârii citate pe Jurindex, prin cererea de chemare în judecată, tinerii au solicitat „pe calea plangerii contraventionale, in principal, anularea procesului–verbal procesul-verbal (...) nr.(...) din 02.10.2020, iar in subsidiar, înlocuirea amenzii cu avertisment, precum și constatarea abuzului de drept material al intimatului, prin conducerea la secția de poliție și indisponibilizarea mijloacelor de comunicare și obligarea la repararea prejudiciului cauzat prin conduita abuzivă, prin plata despagubirilor de 250 lei“.
 
„În motivarea plângerii, petentul a arătat că a fost elev al Scolii Gimnaziuale nr.29, care se află în apropierea casei sale, că a intrat în curtea școlii pe poartă, care era deschisă și nu exista nici un semn care să indice limitarea accesului în incintă, iar în curtea școlii erau atât adulți care își supravegheau copiii, cât și tineri pe terenurile de sport care jucau baschet și fotbal, în condițiile în care lipsa terenurilor de joacă este o realitate. Despre polițiști, se arată că unii au sărit gardul, în condițiile în care poarta școlii era deschisă, iar alții au intrat pe poartă, că a oferit date complete de identificare, comunicându-i-se că a fost primită o reclamație de deranjare a liniștii publice, comandantul ordonând a fi duși la secția de poliție“, se mai arată în hotărârea citată pe www.rolii.ro.
 
De asemenea, avocații tineri au mai argumentat că fapta ar fi fost descrisă lacunar.
 
În legătură cu abuzul de drept material invocat, avocații au argumentat că „agenții intimatului nu au avut nici un motiv de a-l conduce la secție, fapt care i-a cauzat stare de stres și neliniște, apreciindu-se că o satisfacție echitabilă de natură a compensa suferințele cauzate este suma de 250 lei“.
 
În replică, reprezentanții IPJ Constanța au solicitat respingerea acțiunii.
 
După analizarea actelor de la dosarul cauzei, judecătorii au decis, în primă instanță, anularea proceselor-verbale prin care au fost amendați tinerii.
 
Din hotărârea primei instanțe
 
În acest sens, instanța a arătat că „din lecturarea proceselor-verbale rezultă că agentul constatator nu a descris efectiv fapta săvârșita de fiecare petent, ci doar s-a rezumat în a transcrie conținutul unui text legal, fără a indica în mod concret care au fost acele norme legale de acces ce au fost incalcate efectiv de catre petenti. Astfel, instanța consideră că agentul constatator a realizat o prezentare generală a faptei, fără a arăta expres care este elementul material efectiv al contravenției retinute in sarcina petentului“.
 
De asemenea, judecătorii au mai spus că „agentul constatator ar fi trebuit să procedeze la o descriere a faptei care să permită instanței să procedeze la o analiză a elementelor constitutive ale acesteia. Vătămarea suferită de petenți constă tocmai în punerea acestora în imposibilitatea de a-și efectua apărarea în cauză“.
 
„Prin urmare, aflându-se în imposibilitatea de a aprecia justețea faptei și proporționalitatea sancțiunii aplicate, instanța reține că procesele-verbale (...) au fost întocmite cu nerespectarea condițiilor de formă menționate de art. 16 din O.G. nr. 2/2001 (descrierea incompletă a faptei contravenționale), apreciind că nu se mai impune examinarea temeiniciei actului“, se mai arată în hotărârea Judecătoriei Constanța.
 
În ce privește eventualul abuz de drept material, instanța a arătat că „apreciind că, pe calea plângerii contravenționale, nu se poate solicita constatarea abuzului de drept al intimatului, se vor respinge, ca inadmisibile, solicitările formulate de petenți privind constatarea abuzului de drept al intimatului“.
 
Așa cum am precizat, hotărârea a fost atacată la Tribunal de cei trei tineri.
 
Cazul va fi analizat de Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța la începutul anului viitor, pe data de 26 ianuarie 2022.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Opt tineri, luați de polițiști din curtea Școlii 29, duși la secție și amendați
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Incendiu în Constanța. Arde un copac lângă Școala 29

27 Jun 2022 744

Tineri luați cu duba poliției din curtea unei școli din Constanța! Cazul se judecă din nou! Motivarea magistraților! (DOCUMENT)

23 Jun 2022 942

Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanța găzduiește trei elevi în practică

08 Jun 2022 623

Sănătatea, promovată în școlile și liceele constănțene (GALERIE FOTO)

11 May 2022 670

Document de urbanism pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 39 Nicolae Tonitza din Constanța

11 May 2022 754

Constanța. 14 milioane de euro pentru renovarea energetică a clădirilor rezidențiale

28 Apr 2022 695

Reabilitarea imobilului Școlii Gimnaziale nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța, în linie dreaptă

27 Apr 2022 983

Holiday D'sign Consult elaborează auditul energetic pentru imobilul școlii gimnaziale nr.39 Nicolae Tonitza (DOCUMENTE)

18 Apr 2022 2137

Oportunitate de angajare la Şcoala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazul” Constanța

07 Apr 2022 1180

Ziua NATO, marcată la bordul Navei-școală „Mircea”

03 Apr 2022 686

Sălile de sport ale școlilor constănțene, pregătite să primească refugiați. Vestea nu este privită cu ochi buni de toți părinții. Ce spune directorul școlii nr. 29 „Mihai Viteazu”? (DOCUMENTE)

24 Mar 2022 1908

Holiday D’Sign Consult SRL din Ploiești a încheiat un nou contract cu Primăria Constanța (DOCUMENTE)

17 Mar 2022 2087

Răsturnare de situație în cazul tinerilor luați cu duba poliției din curtea Școlii 29 și amendați

15 Mar 2022 2148

Tablete pentru elevii din Grădina! Cine va furniza echipamente IT către școala din comuna constănțeană (DOCUMENT)

26 Jan 2022 2172

Şcoala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazul” din Constanţa angajează informatician. Cine poate participa la concurs

12 Jan 2022 1158