Când va lua instanța o decizie în procesul pentru repararea prejudiciilor reclamate în Dosarul Portul

  • Fostul vameș Valentin Roșculeț a dat statul în judecată, după ce a fost arestat preventiv timp de șase luni, în ancheta Portul. La finalul procesului penal, acesta a fost declarat nevinovat.
  • Instanța a anunțat că va lua o decizie pe data de 20 august, în procesul în care fostul vameș cere repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare comise în cazul său.
  • Indiferent care va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară.
Magistrații Tribunalului Constanța au rămas în pronunțare în dosarul în care Statul Român prin Ministerul Finanțelor este chemat să răspundă pentru prejudiciile reclamate de fostul lucrător vamal Valentin Roșculeț, în urma mega-anchetei DNA intitulată generic „Dosarul Portul“.

Prin avocatul său, acesta a reclamat în instanță faptul că în cazul său s-au produs erori judiciare din cauza cărora și-a petrecut aproape șase luni în spatele gratiilor, deși, ulterior, instanța l-a considerat în mod definitiv nevinovat, arătând în motivarea deciziei că „fapta (nr., care i se imputase) nu există“.
După audierea pledoariilor susținute în cauză, la sfârșitul săptămânii trecute, judecătorii Secției civile au anunțat că vor lua o decizie în acest caz pe data de 20 august, urmând ca, între timp, să analizeze toate actele depuse la dosar.


Decizia poate fi contestată

Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul fostului lucrător vamal Valentin Roșculeț are numărul 92/118/2020 și a fost înregistrat pe rolul Tribunalului la data de 9 ianuarie 2020. Acesta a dat statul în judecată pentru repararea prejudiciilor ce i-au fost cauzate, susține acesta, prin erori judiciare.

Protagonist, alături de numeroase alte persoane, al Dosarului Portul, Valentin Roșculeț și-a petrecut aproape șase luni în spatele gratiilor, în arest preventiv, în timpul desfășurării anchetei de către procurorii anticorupție. Totuși, în cursul verii anului trecut, după mai mulți ani de judecată, magistrații Curții Supreme au decis achitarea definitivă a lui Valentin Roșculeț, dar și a mai multor acuzați din proces. În cazul lui Roșculeț, instanța a stabilit că acesta este nevinovat de acuzația de „iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup“ adusă de procurori. Mai exact, judecătorii au ajuns la concluzia că „fapta nu există“ .
Decizia Tribunalului Constanța în procesul privind repararea prejudiciilor poate fi contetată la instanța superioară.


Citește și:

Doi dintre inculpaţii dosarului Portul au dat în judecată Statul Român. Tribunalul Constanţa a stabilit primele termene!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 404

Curtea de Apel Constanța, decizie definitivă în cazul navei GSP King, reţinută în Portul Midia!

18 Mar 2024 3649

500.000 de euro! Afaceristul Dragoș Iulian Tudoran se adresează Curții Supreme pentru a primi daune pentru Dosarul Portul

17 Mar 2024 585

Nava GSP King, proprietatea GSP King Ltd, reţinută de Tribunalul Constanța în Portul Midia!

12 Mar 2024 6943

Cererea formulată de CN APM Constanța, respinsă Decizia magistraților în procesul dintre Șantierul Naval Constanța SA, CN APM Constanța și Socep SA

05 Mar 2024 660

20,14 milioane de euro! Repartizarea profitului din Portul Constanța pe 2022, decisă la Tribunal! Instanța s-a retras pentru deliberări

03 Mar 2024 876

Curtea de Apel Constanța, decizie definitivă pentru Stelian Tocia și Apostol Cristian Ionuț (MINUTA)

27 Feb 2024 572

DNA, oficial despre dosarul acțiunii din Portul Constanța, din 30 decembrie 2023. Patru persoane trimise în judecată

25 Feb 2024 594

VIDEO Procurorul Vasile Abagiu, de la DNA Constanța, i-a trimis în judecată pe Tocia Stelian, Apostol Cristian Ionuţ, Pomjan Rolland și Yovdiy Yuriy

21 Feb 2024 1339

Baza Logistică Navală a bătut palma cu Tehnorex International SRL, din Constanța! (DOCUMENT)

19 Feb 2024 622

Justitie Constanța Nava „Le Meribel“, pavilion olandez, reținută în Portul Agigea Sud! (MINUTĂ)

16 Feb 2024 461

Joi, 15 februarie 2024 Primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis!

15 Feb 2024 815

Banca Națională a României câștigă, la București, un proces cu primarul Chițac, legat de terenul din Piața Ovidiu (MINUTA)

14 Feb 2024 2955

Portul Constanța a reclamat firma Trei Fete Cucuiete SRL. Dosarul, în atenția magistraților de la Judecătoria Constanța

14 Feb 2024 797

Stelian Tocia și Yuriy Yovdiy, cercetați de DNA Constanța, cer să fie puși în libertate!

13 Feb 2024 592