Când va lua instanța o decizie în procesul pentru repararea prejudiciilor reclamate în Dosarul Portul

  • Fostul vameș Valentin Roșculeț a dat statul în judecată, după ce a fost arestat preventiv timp de șase luni, în ancheta Portul. La finalul procesului penal, acesta a fost declarat nevinovat.
  • Instanța a anunțat că va lua o decizie pe data de 20 august, în procesul în care fostul vameș cere repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare comise în cazul său.
  • Indiferent care va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară.
Magistrații Tribunalului Constanța au rămas în pronunțare în dosarul în care Statul Român prin Ministerul Finanțelor este chemat să răspundă pentru prejudiciile reclamate de fostul lucrător vamal Valentin Roșculeț, în urma mega-anchetei DNA intitulată generic „Dosarul Portul“.

Prin avocatul său, acesta a reclamat în instanță faptul că în cazul său s-au produs erori judiciare din cauza cărora și-a petrecut aproape șase luni în spatele gratiilor, deși, ulterior, instanța l-a considerat în mod definitiv nevinovat, arătând în motivarea deciziei că „fapta (nr., care i se imputase) nu există“.
După audierea pledoariilor susținute în cauză, la sfârșitul săptămânii trecute, judecătorii Secției civile au anunțat că vor lua o decizie în acest caz pe data de 20 august, urmând ca, între timp, să analizeze toate actele depuse la dosar.


Decizia poate fi contestată

Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul fostului lucrător vamal Valentin Roșculeț are numărul 92/118/2020 și a fost înregistrat pe rolul Tribunalului la data de 9 ianuarie 2020. Acesta a dat statul în judecată pentru repararea prejudiciilor ce i-au fost cauzate, susține acesta, prin erori judiciare.

Protagonist, alături de numeroase alte persoane, al Dosarului Portul, Valentin Roșculeț și-a petrecut aproape șase luni în spatele gratiilor, în arest preventiv, în timpul desfășurării anchetei de către procurorii anticorupție. Totuși, în cursul verii anului trecut, după mai mulți ani de judecată, magistrații Curții Supreme au decis achitarea definitivă a lui Valentin Roșculeț, dar și a mai multor acuzați din proces. În cazul lui Roșculeț, instanța a stabilit că acesta este nevinovat de acuzația de „iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup“ adusă de procurori. Mai exact, judecătorii au ajuns la concluzia că „fapta nu există“ .
Decizia Tribunalului Constanța în procesul privind repararea prejudiciilor poate fi contetată la instanța superioară.


Citește și:

Doi dintre inculpaţii dosarului Portul au dat în judecată Statul Român. Tribunalul Constanţa a stabilit primele termene!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Închis, dar găsit total nevinovat! Un vameș din Constanța, la judecată pentru salariile și sporurile pe care nu le-a primit în timpul arestului preventiv și până la achitare

15 Jan 2021 1199

Achitat după șase luni de închisoare Un vameș din Constanța cere un milion de euro daune! Ce se întâmplă cu dosarul

16 Dec 2020 2303

Ce s-a întâmplat cu procesul deschis de BNR împotriva beneficiarilor de top ai retrocedărilor din Portul Tomis

05 Dec 2020 1144

Zece milioane de țigarete de contrabandă descoperite în Portul Constanța. Trei persoane, sub control judicar

06 Oct 2020 956

Curtea Constituțională, sesizată în cazul unui fost vameș constănțean din Dosarul Portul

04 Sep 2020 980

Proces pentru repararea prejudiciilor cauzate de erori judiciare Arestat preventiv și apoi achitat definitiv. Fostul vameș Valentin Roșculeț, citat azi la Tribunalul Constanța

06 Aug 2020 1046

Dosarul Portul Procesul unui fost șef din Vama Agigea, suspendat de Tribunal

24 Jun 2020 1263

Dosarul fostului șef vamal Milea, în atenția judecătorilor de la Tribunal

18 May 2020 599

Decizie surpriză a instanței cu privire la procesul dintre proprietarul navei Queen Hind și CN APM Constanța

05 May 2020 2758

Nava Queen Hind a fost dezeșuată, șenalul eliberat, oile incinerate. Încep procesele. Proprietarul navei și CN APM Constanța, protagoniști

22 Apr 2020 3332

Proces pentru repararea prejudiciilor reclamate în Dosarul Portul, suspendat la Tribunal

02 Apr 2020 637

Dosarul Portul Fostul șef din Vamă Milea, cu termenul preschimbat la instanță

18 Mar 2020 1824

Doi dintre inculpaţii dosarului Portul au dat în judecată Statul Român. Tribunalul Constanţa a stabilit primele termene!

03 Mar 2020 797

Dosarul Portul Doi dintre acuzaţi, achitaţi definitiv, cer în instanţă repararea prejudiciului

01 Feb 2020 3591

Sechestrul unei nave în Portul Constanţa, pe masa magistraţilor. Cum s-a rezolvat cazul

23 Jan 2020 866