Cântărețul de manele Dani Mocanu, condamnat cu executare, în primă instanță. Apelul dosarului, amânat


 
  • Dani Mocanu este acuzat că a lansat în aprilie 2019 un videoclip în care incita la ură împotriva femeilor.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Piteşti au stabilit un nou termen în dosarul în care cântărețul de manele Dani Mocanu – acuzat de săvârşirea infracţiunii de incitare la ura sau discriminare - a fost condamnat, în primă instanță, la şase luni de închisoare cu executare (contopire cu o altă pedeapsă dintr-o altă cauză).
 
Mai mult, prin decizia de condamnare, prima instanță a dispus confiscarea specială a echivalentului în lei de la data plăţii, a sumei de 34.136 de dolari americani  și au decis obligarea platformei YouTube să retragă/înlăture videoclipul D.M. -C. (Official Video) Hit 2019, precum şi toate videoclipurile conexe.
 
Decizia Judecătoriei Piteşti a fost contestată la Curtea de Apel Pitești,  instanță care a stabilit primul termen pentru data de 22 noiembrie 2021.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Piteşti, aceasta va fi definitivă.
 
Dani Mocanu este acuzat că a lansat în aprilie 2019 un videoclip în care incita la ură împotriva femeilor.
 
Potrivit magistraților, fapta inculpatului, care în data 27.04.2019, cu intenție indirectă, a încărcat pe paltforma online Youtube, un videoclip filmat și montat anterior, videoclip prin intermediul căruia a instigat publicul la ură și discriminare împotriva femeilor, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de incitare la ură sau discriminare.
 
Cu privire la latura obiectivă a infracțiunii, elementul material constă, spun magistrații, în încărcarea și publicarea pe platforma online Youtube a videoclipului „Curwa”, videoclip care prin conținutul său, instigă publicul larg la ură și discriminare împotriva femeilor, astfel cum s-a reținut mai sus.
 

Urmarea imediată constă în instigarea publicului la ură și discriminare împotriva femeilor, dovadă în acest sens fiind inclusiv comentariile aflate în subsolul videoclipului, se mai arată în motivarea judecătorilor.
 
„În ceea ce privește latura subiectivă, rezultă din întreg probatoriul că inculpatul a prevăzut și a acceptat producerea consecințelor faptei sale, fiind întrunite elementele intenției indirecte. Intenția indirecta de a posta videoclipul si de a incita la ura si discriminare față de femei prin intermediul acestuia, este dovedita atât de conținutul videoclipului postat de către inculpat, al imaginilor si limbajului folosite în conținutul acestuia, de comentariile inculpatului postate ca răspuns la alte comentarii, dar si la faptul că la momentul audierii sale în calitate de suspect, in data de 29.07.2019, când procurorul i-a solicitat înlăturarea videoclipului de pe platforma youtube, inculpatul a ales sa nu dea curs acestei solicitări. Inculpatul a prevăzut urmările faptelor sale si le-a acceptat, dorind sa atragă atenția si să șocheze și ca atare sa atragă cat mai multe persoane care sa îi urmărească videoclipul, cunoscând faptul ca persoanele care postează videoclipuri pe youtube primesc o suma de bani raportată la numărul vizualizărilor pe care le aduna videoclipul postat“, se mai arată în motivarea Judecătoriei Piteşti. 

 
În consecință, fiind administrate probe concludente și pertinente din care a reieșit vinovăția inculpatului în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 326 alin. 1 C.pen. se va proceda la individualizarea pedepsei ce urmează a se aplica acestuia.
 
„Cu privire la fapta reținută în sarcina inculpatului, instanța reține că aceasta a avut urmări importante, în condițiile în care videoclipul a fost postat pe platforma Youtube, având mai mult de 16.000.000, de vizualizări. Discursul de ură în mediul online este deosebit de grav din perspectiva efectului multiplicator pe care îl are internetul asupra diseminării mesajului. Este evident că un mesaj de instigare la ură propagat prin utilizarea mijloacelor de comunicare este cu atât mai eficient cu cât numărul persoanelor la care ajunge acest mesaj este unul ridicat. În acest sens este și jurisprudența CEDO, care a statuat în cauza Gunduz V. Turkey, că raportat la faptul că infracțiunea de instigare la ură a fost comisă prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă, respectiv internet, infracțiunea comisă capătă un caracter mult mai grav“, arată judecătorii.
 
Sursa motivare: rolii.ro

Sursa foto: arhivă ZIUA de Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Dani Mocanu a lansat o melodie după eliberarea din arest. Câte vizualizări a adunat într-o singură zi pe Youtube (video)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Motivare! Cântărețul Dani Mocanu, condamnat! Instigare la ură și discriminare împotriva femeilor

14 Jul 2021 1907

Cântărețul Dani Mocanu, reacție după cele șase luni de închisoare cu executare

14 May 2021 2366

Melodia Zilei Feli feat. Grasu XXL - Banii n-aduc fericirea

06 Jun 2020 2222

Jucători de la HC Dobrogea Sud, adversari în Italia, la turneul de calificare la Campionatul Mondial

19 Dec 2019 2075

DIICOT. Dani Mocanu, trimis în judecată pentru proxenetism

21 Mar 2018 3282

Dani Mocanu a lansat o melodie după eliberarea din arest. Câte vizualizări a adunat într-o singură zi pe Youtube (video)

16 Oct 2017 4230