Care este miza procesului Fundația Umanitară „Clopot“, la judecată cu Unitatea Administrativ-Teritorială a Județului Constanța (document)

Fundația Umanitară „Clopot“ a chemat la judecată Unitatea Administrativ-Teritorială a Județului Constanța, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța cu numărul unic 2050/118/2018*.
 
Din datele puse la dispoziție de Tribunalul Constanța reiese că „prin cererea înregistrată sub nr. 2050/118/2018 pe rolul secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, reclamanta a solicitat instanței să
dispună emiterea unei ordonanțe de plată privind obligarea pârâtei UAT Județul C la plata sumei de 404.736 de lei, rezultată potrivit art. 6 lit.b și art.9 alin.1 din contractul de finanțare nerambursabilă pentru activități culturale, precum și la plata cheltuielilor de judecată“.

„În motivarea în fapt a cererii, a arătat că la data de 31.07.2017 a intervenit între părți Contractul de finanțare nerambursabil nr.20915/31.07.2017 privind PROIECTUL ART DISTRICT 2017 FESTIVAL INTERNAȚIONAL DE STRADA - EDIȚIA I, prin care reclamanta și-a asumat obligația de a realiza proiectul în termenii și condițiile stabilite prin caietul de sarcini și contract, în schimbul achitării/finanțării acestor activități astfel: 50% prima tranșă în termen la 15 zile de la depunerea cererii de către beneficiar, 35% în termen de 15 zile de la data depunerii raportării intermediare ce va cuprinde justificarea sumelor primite în tranșa anterioară, iar 15% tranșa finală în termen de 15 zile de la validarea raportului final“.
 
„Prin cererea înregistrată sub nr. 41AD/08.12.2017 depusă la debitoare, a solicitat achitarea acestei sume, dar nici după ce au trecut aproape 4 luni de zile debitoarea nu a dat curs solicitării de plată. În acest sens, a formulat somație de plată, transmisă prin executor judecătoresc cu conținut declarat, prin care a solicitat că, în conformitate cu dispozițiile art.1014 Cod Procedura Civila, în termen de 15 zile să achite debitele restante în cuantum de 404.736,00 lei, urmând ca în cazul unui refuz sau neîndeplinirea integrală a acestor obligații, să demareze procedurile judiciare în vederea îndeplinirii întocmai a obligațiilor. De asemenea, s-a învederat faptul că pentru neîndeplinirea prevederilor art.6 lit.b si art.9 alin.1 din Contractul de finanțare nerambursabil, va fi demarata acțiune în instanță pentru recuperarea creanței atestate de factură fiscală nr.FC 179 din 08.12.2017 în valoare de 404.736,00 lei“.
 
„Creanța datorată de debitoare reprezintă o creanță certă, lichidă și exigibila, având ca izvor un contract bilateral, contract însușit de părți prin semnătură și ștampilă, motiv pentru care solicită obligarea debitoarei la achitarea integrală a debitelor restante în termen de 30 zile de la comunicarea hotărârii ce se va da în cauza pendinte. Deși executarea obligației contractuale este regula de drept, potrivit dispozițiilor art.1270 alin.1 Cod Civil: «Contractul valabil încheiat are putere de lege între părțile contractante», totuși este nevoie de forța coercitivă a statului pentru îndeplinirea întocmai a obligațiilor asumate. Prin formularea somației în conformitate cu dispozițiile art. 1014 Cod Procedură Civilă, comunicată cu conținut declarat și confirmare de primire prin executor judecătoresc, s-a efectuat punerea în întârziere a debitorilor, precum și întreruperea cursului prescripției extinctive“, conform motivării.
 
Prin întâmpinare, Unitatea Administrativ-Teritorială a Județului Constanța a solicitat respingerea cererii ca nefondată, arătând că creanța nu este certă, lichidă și exigibilă și a invocat excepția de neexecutare a contractului.   
 
Zilele trecute, Curtea de Apel Constanța a stabilit competența de soluționare a cauzei în favoarea secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
 
Fundația „Clopot“ a luat ființă în Suceava, în 1997, la inițiativa Elenei Tania Toroniuc, în scop filantropic, nonprofit, urmărind organizarea de activități umanitare de caritate și ajutorarea persoanelor aflate în stare de nevoie socială.

 
După retragerea lui Mihai Bolohan - director, a lui Florin Bolohan - director adjunct și a Elenei Loredana Bolohan - director administrativ, în 2008, fundația a fost cesionată către bucureșteanca Brîndușa Dăscălescu (unic membru). Ulterior, aceasta a deschis un punct de lucru și în Suceava, în Constanța și în capitală. În 2017, fundația și-a închis toate celelalte puncte de lucru și sediul din Suceava și s-a mutat în municipiul Constanța, pe strada Bogdan Vodă. Scopul declarat al fundației este organizarea cursurilor de perfecționare în domeniul media și antreprenoriat și promovarea afacerii.
 

Citește și:
 
Făgădău bifează o premieră! Primăria Constanța nu mai acordă tranșa a doua a plății pentru Festivalul Iernii 2016 și cere bani înapoi Fundației „Clopot“ pentru nerespectarea proiectului tehnic! (galerie foto+documente)

 
Ce mai coincidență! Evenimentul „Hang Out“, realizat cu bani publici de la Consiliul Județean, la doi pași de afacerea asociatului Mirelei Matichescu (galerie foto + video)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fundația Umanitară Clopot, obligată să achite peste 100.000 de lei județului Constanța! Nemulțumiri

30 Jan 2024 793

Județul Constanța, adversar al Fundației Clopot, în instanță. Miza depășește 180.000 de lei. Ce se întâmplă cu procesul

29 May 2021 1416

Poveste hibernală fără sfârşit Municipiul Constanţa prin Primar încă încearcă să recupereze banii pentru Festivalul Iernii 2016

19 Nov 2019 2467

Festivalul Iernii 2016 Primăria Constanţa cere Fundaţiei Umanitare „Clopot“ să restituie peste 400.000 de lei. Solicitarea, respinsă în primă instanţă (documente)

20 Feb 2019 2445

La judecată cu Unitatea Administrativ-Teritorială Judeţul Constanţa Judecătorii au respins acţiunea Fundaţiei Umanitare „Clopot“

18 Oct 2018 2065

Personajele poveștilor copilăriei au invadat Primăria Constanța (video)

23 Dec 2016 2739