Justitie

Care este prejudiciul și cine plătește paguba Mașină distrusă de creanga unui copac. Primaria Constanța, dată în judecată

  • Proprietarul spune că acea creangă a fost tăiată și lăsată în copac de angajații Primăriei Constanța.
  • Primăria Constanța prin Primar a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiată.
  • Acum, dosarul se află la Tribunalul Constanța.
 

Povestea din sala de judecată

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța, reclamantul a chemat în judecată pe pârâta Primăria Muncipiului Constanța prin Primar, solicitând instanței ca, prin hotărârea ce va pronunța, să dispună obligarea acesteia la plata sumei de 1880,80 lei reprezentând contravaloarea pagubei suferite prin avarierea autoturismului proprietate personală, precum și la virarea sumei de bani în contul personal al reclamantului, cu cheltuieli de judecată.


În fapt, reclamantul a arătat că, în seara zilei de 03 august 2019, orașul Constanța a fost lovit de o furtună puternică, urmată de o ploaie torențială. Autoturismul reclamantului, marca Ssang Yong, model New Kryon, se afla parcat pe latura nordică a Colegiului tehnic „Tomis”.


A doua zi, pe data de 04 august 2019, reclamantul a constatat că o creangă din copacul aflat în proximitatea zonei de parcare, căzuse peste autoturismul său, fiind spart parbrizul si fiind deteriorat plafonul mașinii.


Reclamantul a mai constatat că, în opinia lui, cauza accidentului este reprezentată de acțiune incorectă a lucrătorilor Serviciului Gestionare Spații Verzi al Primăriei, de toaletare a copacilor, mai precis au tăiat creanga, aceasta fiind înțepenită între alte două crengi și au lăsat-o acolo iar când a intervenit furtuna creanga a căzut.


În continuare, proprietarul mașinii a menționat că cheltuielile de reparare a autoturismului au fost în cuantum de 1880,80 lei sumă ce trebuie plătită de Primăria Constanța, în temeiul răspunderii civile delictuale.
 

Apărarea Primăriei

Primăria Muncipiului Constanța prin Primar a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiată și a arătat, în esență, că nu sunt îndeplinite condițiile răspunderii civile delictuale.


Municipalitatea a învederat că fapta ilicită nu există întrucât prin intermediul departamentului Serviciul Gestionare Spații Verzi al Primăriei au fost luate toate măsurile necesare pentru întreținerea si toaletarea arborilor și că nu au fost semnalate probleme de către Asociația de proprietari, iar starea copacilor era una bună, fiind tăiați doar cei uscați


Primăria a mai precizat că nu au fost propuse probe din care să rezulte că respectivul copac era uscat și astfel s-ar fi ajuns la ruperea sa.Mai mult, s-a menționat că nu există obligația de reparare a prejudiciului dacă acesta este cauzat de un caz de forță majoră.Ori, în cauză, copacul nu era uscat, ruperea sa fiind datorată condițiilor meteorologice-furtuna puternică.
 

Ce au reținut instanța

În raport de cele menționate mai sus, Judecătoria Constanța a reținut următoarele: reclamantul nu a probat prin niciun mijloc de probă fapta ilicită invocată și anume, acțiune incorectă a lucrătorilor Serviciului Gestionare Spații Verzi al Primăriei, de toaletare a copacilor (au tăiat creanga, aceasta fiind înțepenită între alte două crengi și au lăsat-o acolo iar când a intervenit furtuna creanga a căzut). Planșele foto fac doar dovada avarierii autoturismului însă nu și cauza producerii prejudiciului.


Mai mult decât atât, conform susținerii pârâtei, necontestate în cauză, urmare a verificărilor efectuate, s-a constatat că nu a fost depusă, de persoane fizice sau asociația de proprietari, nicio solicitare de tăiere a arborilor uscați sau de toaletare.


Reclamantul nu făcut dovada contrară, prin faptul pozitiv contrar, respectiv existenta unei astfel de solicitări căreia pârâta să nu-i fi dat curs. În plus, se mai reține că reclamantul nu a probat că arborele era unul uscat astfel încât să fie necesară tăierea/toaletarea acestuia, din planșele foto nerezultând fără putință de tăgadă aceasta. Nici condiția privind existenta legăturii de cauzalitate nu este îndeplinită în cauză, având în vedere inexistenta unei fapte ilicite a pârâtei


Față de aceste considerente, instanța de judecată a respins cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată, apreciind că nu sunt îndeplinite condițiile răspunderii civile delictuale în privința pârâtei.


Nemulțumit de decizia Judecătoriei Constanța, cetățeanul a formulat apel, acesta fiind trimis spre soluționare Tribunalului Constanța.


Sursa mtovare: rolii.roCitește și

Copac prăbușit peste un Mercedes. Primăria Constanța, bună de plată în instanță

Un copac a căzut peste trei mașini, în stațiunea Olimp. Intervin pompierii ISU Dobrogea (video)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mai mulți foști proprietari de garaje, chemați în instanță de Primăria Constanța. Ce s-a întâmplat cu dosarul

24 Nov 2020 288

Licitație pentru aplicarea măsurilor suplimentare impuse de pompieri și DSP pentru Spitalul Municipal Medgidia

23 Nov 2020 241

Plan Urbanistic de Detaliu pentru construirea unui imobil de două etaje în zona Industrială, inițiat de Iridex Group, în dezbatere publică

23 Nov 2020 330

O firmă din Alba Iulia va furniza semințe de gazon pentru refacerea peluzelor din municipiul Constanța

21 Nov 2020 1316

Primăria Constanța cumpără lucrări de amenajare a secțiilor de votare din municipiu

21 Nov 2020 594

Rută de tranzit pentru municipiul Constanța, în perioada carantinei

20 Nov 2020 2251

Primăria Constanța achiziționează lucrări de reparații generale și de renovare pentru fostul liceu Vasile Pârvan

20 Nov 2020 631

Constănțeanul supărat Noul arhitect șef al Constanței va trebui ales printr-un concurs deschis și transparent

20 Nov 2020 795

Primăria verifică amplasarea stațiilor de reîncărcare pentru viitoarele autobuze electrice care vor circula în municipiul Constanța

19 Nov 2020 341

Moștenire tranșată în instanță. Doi bucureșteni au inițiat un PUZ pentru două terenuri de pe B-dul 1 Mai vechi din Constanța pe care vor construiască

18 Nov 2020 843

Ancuța Daniela Belu, primarul ales al comunei Mihail Kogălniceanu, declarație de avere

18 Nov 2020 967

Primăria Constanța își evaluează bunurile. Vor fi verificate prețurile de vânzare sau închiriere a unor imobile sau terenuri proprietate privată a municipiului

18 Nov 2020 939

Constanța Cererile pentru programul “Respect” se vor depune doar online sau prin poștă

17 Nov 2020 757

Dumitru Guriță, primarul ales al comunei Mereni, declarație de avere

17 Nov 2020 891

Primarul Vergil Chițac a convocat astăzi Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Măsuri dispuse

16 Nov 2020 1171