Casa Albă a Constanței, „disputată“ la Tribunal

  • Cazul va fi analizat de Tribunalul Constanța la data de 3 martie 2022, de la ora 9.30.
  • Este vorba despre dosarul 31167/212/2021, în care părți sunt Județul Constanța – Consiliul Județean Constanța, în calitate de reclamant și, respectiv, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Constanța, în calitate de pârât.
  • Solicitarea CJC privind evacuarea APIA din Casa Albă a fost respinsă, în primă instanță, de Judecătoria Constanța, astfel încât dosarul a ajuns acum pe rolul Tribunalului, în urma apelului declarat de CJC.
 
Magistrații Tribunalului Constanța au fost chemați să decidă în legătură cu evacuarea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din Palatul Administrativ, clădire cunoscută drept Casa Albă a Constanței.
 
Solicitarea privind evacuarea APIA a fost formulată de către reprezentanții Consiliului Județean Constanța, care au invocat lipsa spațiilor pentru birourile proprii și respectarea măsurilor de distanțare impuse de pandemia Covid-19.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare ale ZIUA de Constanța, solicitarea CJC a fost respinsă, în primă instanță, de Judecătoria Constanța, astfel încât dosarul a ajuns acum pe rolul Tribunalului, în urma apelului declarat de CJC.
 
Cazul va fi analizat de Tribunalul Constanța la data de 3 martie 2022, de la ora 9.30.
 
Este vorba despre dosarul 31167/212/2021, în care părți sunt Județul Constanța – Consiliul Județean Constanța, în calitate de reclamant și, respectiv, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Constanța, în calitate de pârât.
 
Vineri, 21 ianuarie 2022, completul C14 al Secției Civile, prezidat de magistratul Lelia Gabriela Soare, a decis să respingă cererea de evacuare formulată de Consiliul Județean Constanța.
 
Acum, dosarul a ajuns la Tribunal, în urma apelului declarat de reprezentanții Consiliului Județean Constanța.
 
Ce s-a întâmplat la prima instanță

 
Potrivit hotărârii Judecătoriei Constanța, citată pe Portalul Jurisprudenței, CJC  a solicitat instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța, să dispună evacuarea imediată a pârâtei din spaţiile ce fac obiectul contractului de comodat nr.23181/12.11.2013 încheiat între Judeţul Constanţa-Consiliul Judeţean Constanţa în calitate de comodant şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Constanţa, în calitate de comodatar, situate în imobilul „Palat Administrativ“ din Municipiul Constanța, B-dul Tomis nr.51, cu obligarea la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul litigiu.
 

În continuare, au mai arătat reprezentanții CJC în proces, „pârâta prin adresa nr.10160/23.03.2021 a solicitat acordarea unui termen în vederea eliberării spaţiilor deţinute în baza Contractului de comodat iar reclamantul a acordat pârâtei un termen maxim de 4 luni de la data primirii notificării, dată de la care contractul de comodat încetează“.
 
În replică, reprezentanții APIA au solicitat instanței să respingă acțiunea CJC, „ca neîntemeiată și nelegală“.
 
Aceștia au susținut în proces că „în ceea ce priveşte motivul invocat de reclamant (nr., CJC) pentru evacuarea societăţii pârâte din spaţiul deţinut, respectiv distanţarea impusă de pandemia Covid 19, este exagerată întrucât societatea deţine un volum mare de documente şi logistică, iar o relocare implică factori decizionali la nivel central“.
 
Totodată, reprezentanții Agenției au arătat instanței că, prin răspunsul pe care l-au transmis Consiliului Județean când au aflat de denunțarea unilaterală a contractului de comodat, au adus la cunoștința instituției că urmează a se identifica soluții pentru respectarea notificării, dar și pentru desfășurarea activității agenției.
 
De asemenea, s-a solicitat spriijinul APIA- Aparatul Central pentru preluarea unui alt imobil în vederea desfășurării activității.
 
Totuși, au arătat reprezentanții APIA, procedura este în prezent blocată în instanță.
 
După deliberări, magistrații Judecătoriei Constanța au decis să respingă acțiunea CJC.
 
În motivarea acestei hotărâri, judecătorii au arătat că „analizând apărările formulate de către pârâtă (nr., APIA), în baza tuturor încrisurilor depuse, (...) instanţa constată faptul că pârâtei nu i se poate imputa o conduită culpabilă în ceea ce priveşte neeliberarea imobilului, acest lucru fiind urmarea unei reale şi obiective imposibilităţi, întrucât pârâta, fiind instituţie publică, este obligată prin lege, în vederea închirierii unui spaţiu de derulare a activităţii, să parcurgă o procedură de achiziţie publică, ce presupune mai multe etape cu derulare în timp, iar imposibilitatea de semnare a contractului de închiriere cu ofertantul (...) vine ca urmare a faptului că oferta acestuia nu îndeplinea cerinţele minime impuse“.
 
În acest context, rămâne de văzut care va fi decizia Tribunalului Constanța, după judecarea apelului.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și
Bugetul pe 2022 al Consiliul Județean Constanța. Cele mai importante cheltuieli de anul acesta (DOCUMENT)
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință CLM Constanța Mai multe terenuri, radiate din inventarul bunurilor care aparţin domeniului privat al municipiului Constanţa (DOCUMENT)

26 Feb 2024 623

Ședință a CLM Constanța Situația unui teren de peste 6300 mp de pe strada Cumpenei, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

26 Feb 2024 604

Ședință a CLM Constanța Aprobarea Programului lucrărilor de investiții pentru anul 2024, în atenția consilierilor locali (GALERIE FOTO+DOCUMENT)

26 Feb 2024 579

Consiliul Județean Constanța cumpără bonuri de combustibil. La ce valoare este estimat contractul?

26 Feb 2024 341

Ședință CLM Constanța Se va vota regimul acordării de finanțări nerambursabile din bugetul local al municipiului Constanța (DOCUMENT)

26 Feb 2024 338

Ședințe CLM Constanța Proiect de hotărâre privind CSM Constanța, pe ordinea de zi a întrunirii din 29 februarie 2024 (DOCUMENT)

26 Feb 2024 527

Ședință CLM Constanța Consilierii locali vor desemna un nou membru în comisia de analiză pentru repartizările în Campusul Henri Coandă

26 Feb 2024 526

„Mărţişoare din perioada Regalității”, expoziție deschisă la Muzeul de Artă Populară Constanța

24 Feb 2024 723

Ședință în format fizic a Consiliului Local al municipiului Constanţa! Mai multe proiecte pe ordinea de zi (DOCUMENTE)

23 Feb 2024 821

Consiliul Județean Constanța a desemnat dirigintele de șantier pentru continuarea lucrărilor de la Edificiul Roman cu Mozaic (DOCUMENT)

21 Feb 2024 691

LIVE text Consiliul Județean Constanța, în ședință ordinară! Ce proiecte sunt pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

21 Feb 2024 854

A fost suplimentată ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Constanța (DOCUMENTE)

20 Feb 2024 554

Ședință ordinară a Consiliului Județean Constanța. Un proiect ce vizează Centrul de Sănătate Băneasa, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

17 Feb 2024 629

Ședință CJ Constanța Consiliul Județean Constanța examinează Planul anual de acțiune pentru serviciile sociale din Cernavodă (DOCUMENT)

17 Feb 2024 568

Ședință CJ Constanța Aprobarea regimurilor finanțărilor nerambursabile, din fondurile bugetului județean, pe 2024, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

17 Feb 2024 452