„Casa albă“ a Constanței, neîncăpătoare Consiliul Județean Constanța vrea să evacueze APIA din Palatul Administrativ

  • Consiliul Județean Constanța a cerut Judecătoriei Constanța să dispună „evacuarea imediată“ a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Constanța din Palatul Administrativ.
  • Cazul a fost analizat de magistrații Secției Civile a Judecătoriei Constanța, dosarul primind la instanță indicativul 31167/212/2021, fiind înregistrat la data de 26 noiembrie 2021.
  • Vineri, 21 ianuarie 2022, completul C14 al Secției Civile, prezidat de magistratul Lelia Gabriela Soare, a decis să respingă cererea de evacuare formulată de Consiliul Județean Constanța.
  • Decizia poate fi atacată în apel.
„Greii“ județului își dispută în instanță dreptul de a rămâne în Palatul Administrativ al Constanței, clădire cunoscută drept Casa albă a orașului!
 
Consiliul Județean Constanța a cerut Judecătoriei Constanța să dispună „evacuarea imediată“ a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Constanța din spațiile pe care aceasta le ocupă în sediul Palatului Administrativ, în urma contractului de comodat încheiat în 2013 între cele două entități.
 
Reprezentanții CJC au precizat în acțiunea transmisă instanței că instituția se confruntă cu un deficit de spații pentru birouri, iar, în replică, reprezentanții APIA au susținut în proces că „în ceea ce priveşte motivul invocat  de reclamant (nr., CJC) pentru evacuarea societăţii pârâte din spaţiul deţinut, respectiv distanţarea impusă de pandemia Covid 19, este exagerată întrucât societatea deţine un volum mare de documente şi logistică, iar o relocare implică factori decizionali la nivel central“.
 
Cazul a fost analizat de magistrații Secției Civile a Judecătoriei Constanța, dosarul primind la instanță indicativul 31167/212/2021, fiind înregistrat la data de 26 noiembrie 2021.
 
Părți în cauză sunt Județul Constanța – Consiliul Județean Constanța, în calitate de reclamant și, respectiv, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Constanța, în calitate de pârât.
 
Vineri, 21 ianuarie 2022, completul C14 al Secției Civile, prezidat de magistratul Lelia Gabriela Soare, a decis să respingă cererea de evacuare formulată de Consiliul Județean Constanța.
 
Decizia Judecătoriei Constanța poate fi atacată în apel, în termen de cinci zile de la pronunțare, urmând ca cererea de apel să fie depusă la Judecătoria Constanța.
 
Dacă CJC va declara apel, dosarul va fi analizat de instanța superioară.
 

Ce a cerut CJC
 
Potrivit hotărârii Judecătoriei Constanța, citată pe Portalul Jurisprudenței, CJC  a solicitat instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța, să dispună evacuarea imediată a pârâtei din spaţiile ce fac obiectul contractului de comodat nr.23181/12.11.2013 încheiat între Judeţul Constanţa-Consiliul Judeţean Constanţa în calitate de comodant şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Constanţa, în calitate de comodatar, situate în imobilul „Palat Administrativ“ din Municipiul Constanța, B-dul Tomis nr.51, cu obligarea la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul litigiu.

 
În motivarea cererii, reprezentanții CJC au precizat că, la preluarea spațiilor din Palatul Administrativ, instituția a semnat contracte de comodat cu toate cele 15 instituții ce își aveau sediul acolo, inclusiv cu APIA.
 
„Deficit de spații pentru birouri“
 
Obiectul contractului de comodat semnat între cele două instituții aflate acum în proces fiind darea, de către comodant, spre folosinţă gratuită comodatarului a spaţiilor din imobil, în scopul exclusiv al desfăşurării activităţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Constanţa.
 
Reprezentanții CJC au mai spus că în anul 2017 s-a solicitat APIA să elibereze spațiile pe care le deținea în folosință gratuită în Palatul Administrativ, „cu motivarea că aparatul propriu al Consiliului Judeţean Constanţa se confruntă cu un deficit de spaţii pentru birouri“.
 
„S-a precizat faptul că urmare a neeliberării spaţiilor, Consiliul Judeţean Constanţa a procedat la transmiterea adresei nr.136/04.01.2021 către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, instituţie în subordinea căreia se află pârâta Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Constanţa cu solicitarea de a se reloca sediul acesteia şi întrucât pârâta nu a eliberat spaţiile prin adresa nr.8121/10.03.2021, Judeţul Constanţa -Consiliul Judeţean Constanţa a notificat-o cu privire la încetarea contractului de comodat nr.23181/12.11.2013 şi predarea către reclamantă a spaţiilor ce fac obiectul Contractului de comodat“, se arată în documentul Judecătoriei Constanța.
 
În continuare, au mai arătat reprezentanții CJC în proces, „pârâta prin adresa nr.10160/23.03.2021 a solicitat acordarea unui termen în vederea eliberării spaţiilor deţinute în baza Contractului de comodat iar reclamantul a acordat pârâtei un termen maxim de 4 luni de la data primirii notificării, dată de la care contractul de comodat încetează“.
 
Distanțarea impusă de Covid-19
 
În replică, reprezentanții APIA au solicitat instanței să respingă acțiunea CJC, „ca neîntemeiată și nelegală“.
 
Aceștia au susținut în proces că „în ceea ce priveşte motivul invocat de reclamant (nr., CJC) pentru evacuarea societăţii pârâte din spaţiul deţinut, respectiv distanţarea impusă de pandemia Covid 19, este exagerată întrucât societatea deţine un volum mare de documente şi logistică, iar o relocare implică factori decizionali la nivel central“.
 
Totodată, reprezentanții Agenției au arătat instanței că, prin răspunsul pe care l-au transmis Consiliului Județean când au aflat de denunțarea unilaterală a contractului de comodat, au adus la cunoștința instituției că urmează a se identifica soluții pentru respectarea notificării, dar și pentru desfășurarea activității agenției.
 
De asemenea, s-a solicitat spriijinul APIA- Aparatul Central pentru preluarea unui alt imobil în vederea desfășurării activității.
 
Totuși, au arătat reprezentanții APIA, procedura este în prezent blocată în instanță.
 
După deliberări, magistrații Judecătoriei Constanța au decis să respingă acțiunea CJC.
 
În motivarea acestei hotărâri, judecătorii au arătat că „analizând apărările formulate de către pârâtă (nr., APIA), în baza tuturor încrisurilor depuse, (...) instanţa constată faptul că pârâtei nu i se poate imputa o conduită culpabilă în ceea ce priveşte neeliberarea imobilului, acest lucru fiind urmarea unei reale şi obiective imposibilităţi, întrucât pârâta, fiind instituţie publică, este obligată prin lege, în vederea închirierii unui spaţiu de derulare a activităţii, să parcurgă o procedură de achiziţie publică, ce presupune mai multe etape cu derulare în timp, iar imposibilitatea de semnare a contractului de închiriere cu ofertantul (...) vine ca urmare a faptului că oferta acestuia nu îndeplinea cerinţele minime impuse“.
 
Așa cum am precizat, decizia Judecătoriei Constanța poate fi atacată la instanța superioară.
 
Sursa motivare: Portal Jurisprudență – rejust.ro – Hotărâre din 21.01.2022
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Planurile Consiliului Județean Constanța pentru clădirea deținută pe strada Izvor. Va veni în sprijinul Spitalului Județean
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 417

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a demarat procedura cu pentru achiziția studiului de prefezabilitate pentru realizarea unui spital cu deservire regională (DOCUMENT)

24 Apr 2024 439

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 651

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 685

Ședință CJ Constanța. Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța Ce spune Mihai Lupu (VIDEO)

24 Apr 2024 541

Peste cinci zile va fi convocată ședință extraordinară a CJC în format fizic LIVE TEXT. Consiliul Judeţean Constanţa, întrunit în şedinţă ordinară. Ordinea de zi, suplimentată cu un proiect (DOCUMENTE +FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 639

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 653

ZIUA LIVE Florin Mitroi, candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța - „Văd această candidatură ca pe o responsabilitate imensă"!(VIDEO)

22 Apr 2024 778

Proiectul de modificare a statului de funcții și organigramei pentru Spitalul Județean Constanța, pe agenda ședinței Consiliului Județean (DOCUMENT)

21 Apr 2024 385

ZIUA LIVE Florin Mitroi, despre proiectele și planurile pe care le are pentru județul Constanța!

21 Apr 2024 1371

Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024 pentru Spitalul Județean Constanța, pe masa consilierilor județeni (DOCUMENT)

21 Apr 2024 358

Ședință CJC Rămâne sau nu, Consiliul Județean Constanța în Asociația de Dezvoltare Durabilă? (DOCUMENT)

21 Apr 2024 572

Investiția "Amplasare stație fixă telefonie mobilă", pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Constanța (DOCUMENT)

21 Apr 2024 413

Ședință a CJ Constanța Preluarea unor bunurilor imobile din domeniul public al UAT Comuna Băneasa în domeniul public al UAT Județul Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

20 Apr 2024 483

Ședință CJ Constanța Emiterea acordului CJ Constanța pentru SC Rețele Electrice Dobrogea SA, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

20 Apr 2024 464