Cât vor primi urmașii aristocratului George baron de Löwendal pentru fostele moșii din județul Constanța


•    Este vorba despre dosarul înregistrat sub numărul 20896/3/2019, soluționat joi, 10 iunie 2021, în primă instanță, de Tribunalul Constanța.
•    Proprietatea din județul Constanța ce face obiectul dosarului este moștenire din partea soțului primei fiice a artistului, Lydia Löwendal-Papae, arhitectul Radu Mihai Papae.
•    Judecătorii din Constanța au ajuns la concluzia că urmașii aristocratului au dreptate în procesul intentat CNCI și au decis ca autoritatea de compensare să fie obligată la acordarea unor despăgubiri de 345.245 de puncte.
•    Suma stabilită de instanță echivalează cu 70.146,0847 de euro, calculată la un curs de 4,9218 de lei pentru un euro stabilit de Banca Națională a României pentru data de 10 iunie 2021 (ziua pronunțării deciziei instanței).
Victorie, la Constanța, pentru urmașii pictorului George baron de Löwendal – actor, balerin, scenograf al României interbelice și aristocrat cunoscut în toată lumea bună a anilor respectivi.

Magistrații Tribunalului Constanța au admis, în primă instanță, acțiunea prin care urmașii aristocratului au cerut obligarea Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor la plata unor despăgubiri mai mari pentru o parte din fosta moșie Techirghiol.

Este vorba despre dosarul înregistrat sub numărul 20896/3/2019, soluționat joi, 10 iunie 2021, în primă instanță, de Tribunalul Constanța.

Părți în procesul civil sunt Ioana Lucia Harca și Ariadna Ruxandra Löwendal-Dănilă (nepoata artistului, fiica Irinei Dall, dar și președinte al Fundației Löwendal), în calitate de reclamant și, de partea opusă, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor.

Proprietatea din județul Constanța ce face obiectul dosarului este moștenire din partea soțului primei fiice a artistului, Lydia Löwendal-Papae, arhitectul Radu Mihai Papae.
 
Joi, judecătorii din Constanța au ajuns la concluzia că urmașii aristocratului au dreptate în procesul intentat CNCI și au decis ca autoritatea de compensare să fie obligată la acordarea unor despăgubiri de 345.245 de puncte, reprezentând tot atâția lei.


Astfel, suma stabilită de instanță echivalează cu 70.146,0847 de euro, calculată la un curs de 4,9218 de lei pentru un euro stabilit de Banca Națională a României pentru data de 10 iunie 2021 (ziua pronunțării deciziei instanței).

„Subevaluarea terenului“

Amintim, urmașii renumitului aristocrat se adresaseră instanței dată fiind suma de circa 50.000 de euro pe care CNCI o stabilise pentru despăgubiri, după încadrarea terenului în categoria celor agricole. În proces, reclamanții au susținut că terenul în cauză ar fi trebuit să fie încadrat drept „curți, construcții“.
 
Proprietatea în discuție se află în Eforie Nord, fiind vorba despre „Lotul D din Planul Canara al Moșiei Techirghiol, proprietatea Eforia Spitalelor Civile“, potrivit Hotărârii nr. 2554/2019 a Tribunalului București, document citat pe Jurindex.

Dosarul din 2019 reprezintă, de fapt, o continuare a acțiunii inițiale în instanță, deschisă încă din anul 2009, când cele două moștenitoare s-au judecat inițial cu municipalitatea din Eforie pentru imobilul în discuție și au obținut în instanță obligarea acesteia la acordarea de despăgubiri, terenul neputând fi restituit în natură.

În noul dosar, potrivit Jurindex, cele două moștenitoare au formulat contestație împotriva deciziei de compensare emisă de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor în legătură cu proprietatea din Eforie.

Acestea au solicitat „să se dispună modificarea deciziei atacate și stabilirea unui număr de puncte corespunzător pentru imobilul reprezentat de Lotul D din Planul Canara al Moșiei Techirgiol, proprietatea Eforia Spitalelor Civile, situat în Eforie Nord, jud. Constanța“, conform www.rolii.ro.  

În continuare se arată că „pârâta în mod eronat a încadrat imobilul menționat într-o altă categorie de folosință, fapt ce a condus la subevaluarea acestuia“.

Au argumentat moștenitoarele pictorului George Löwendal că „imobilul situat în Eforie Nord se regăsește în Ghidul privind valorile orientative ale proprietăților imobiliare oe anul 2013 în orașul Eforie Nord – secțiunea terenuri în zona A. În această zonă valoarea terenului liber este de 100 euro/mp, terenul ocupat de construcții este 85 euro și terenul agricol este 70 euro“.

Instanța anulează decizia CNCI

Totodată, acestea au adăugat că „în mod greșit pârâta (nr. Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor) a încadrat terenul ca fiind agricol, în loc de «curți construcții», cum ar fi fost legal“.

În replică, reprezentanții Comisiei au cerut respingerea acțiunii ca neîntemeiată și au argumentat că, prin aplicarea Grilei Notariale aferentă anului 2013, a rezultat valoarea de 50.750 euro, „terenul în suprafață de 725 mp fiind evaluat ca fiind agricol la valoarea de 70 euro/mp“.

Dosarul din 2019 a fost înregistrat inițial pe rolul Tribunalului București, însă judecătorii din Capitală au decis declinarea competenței în favoarea Tribunalului Constanța.

Ajuns aici, dosarul a fost analizat de judecătorii de la malul mării, inclusiv prin prisma expertizei efectuate în cauză.

În urma deliberărilor, la data de 10 iunie 2021, Tribunalul Constanța a decis să admită cererea reclamanților.

În minuta Hotărârii nr. 2387/2021 a Tribunalului Constanța se arată că instanța „anulează decizia nr. 26538/10.05.2019 emisă de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor. Obligă pârâta să emită o decizie de compensare prin 345.245 de puncte în favoarea reclamantelor“.

Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Foto cu rol ilustrativ – Sursa foto Google Maps

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:
Vechiul Hotel Bulevard, motiv de judecată între juniorul Muntmark și Municipiul Constanța. Cine a câștigat

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 2618

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3652

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 788

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 622

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3617

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 650

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3169

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 716

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 746

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 820

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 850

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 598

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 617

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 999

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 528