Cât vor primi urmașii aristocratului George baron de Löwendal pentru fostele moșii din județul Constanța


•    Este vorba despre dosarul înregistrat sub numărul 20896/3/2019, soluționat joi, 10 iunie 2021, în primă instanță, de Tribunalul Constanța.
•    Proprietatea din județul Constanța ce face obiectul dosarului este moștenire din partea soțului primei fiice a artistului, Lydia Löwendal-Papae, arhitectul Radu Mihai Papae.
•    Judecătorii din Constanța au ajuns la concluzia că urmașii aristocratului au dreptate în procesul intentat CNCI și au decis ca autoritatea de compensare să fie obligată la acordarea unor despăgubiri de 345.245 de puncte.
•    Suma stabilită de instanță echivalează cu 70.146,0847 de euro, calculată la un curs de 4,9218 de lei pentru un euro stabilit de Banca Națională a României pentru data de 10 iunie 2021 (ziua pronunțării deciziei instanței).
Victorie, la Constanța, pentru urmașii pictorului George baron de Löwendal – actor, balerin, scenograf al României interbelice și aristocrat cunoscut în toată lumea bună a anilor respectivi.

Magistrații Tribunalului Constanța au admis, în primă instanță, acțiunea prin care urmașii aristocratului au cerut obligarea Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor la plata unor despăgubiri mai mari pentru o parte din fosta moșie Techirghiol.

Este vorba despre dosarul înregistrat sub numărul 20896/3/2019, soluționat joi, 10 iunie 2021, în primă instanță, de Tribunalul Constanța.

Părți în procesul civil sunt Ioana Lucia Harca și Ariadna Ruxandra Löwendal-Dănilă (nepoata artistului, fiica Irinei Dall, dar și președinte al Fundației Löwendal), în calitate de reclamant și, de partea opusă, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor.

Proprietatea din județul Constanța ce face obiectul dosarului este moștenire din partea soțului primei fiice a artistului, Lydia Löwendal-Papae, arhitectul Radu Mihai Papae.
 
Joi, judecătorii din Constanța au ajuns la concluzia că urmașii aristocratului au dreptate în procesul intentat CNCI și au decis ca autoritatea de compensare să fie obligată la acordarea unor despăgubiri de 345.245 de puncte, reprezentând tot atâția lei.


Astfel, suma stabilită de instanță echivalează cu 70.146,0847 de euro, calculată la un curs de 4,9218 de lei pentru un euro stabilit de Banca Națională a României pentru data de 10 iunie 2021 (ziua pronunțării deciziei instanței).

„Subevaluarea terenului“

Amintim, urmașii renumitului aristocrat se adresaseră instanței dată fiind suma de circa 50.000 de euro pe care CNCI o stabilise pentru despăgubiri, după încadrarea terenului în categoria celor agricole. În proces, reclamanții au susținut că terenul în cauză ar fi trebuit să fie încadrat drept „curți, construcții“.
 
Proprietatea în discuție se află în Eforie Nord, fiind vorba despre „Lotul D din Planul Canara al Moșiei Techirghiol, proprietatea Eforia Spitalelor Civile“, potrivit Hotărârii nr. 2554/2019 a Tribunalului București, document citat pe Jurindex.

Dosarul din 2019 reprezintă, de fapt, o continuare a acțiunii inițiale în instanță, deschisă încă din anul 2009, când cele două moștenitoare s-au judecat inițial cu municipalitatea din Eforie pentru imobilul în discuție și au obținut în instanță obligarea acesteia la acordarea de despăgubiri, terenul neputând fi restituit în natură.

În noul dosar, potrivit Jurindex, cele două moștenitoare au formulat contestație împotriva deciziei de compensare emisă de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor în legătură cu proprietatea din Eforie.

Acestea au solicitat „să se dispună modificarea deciziei atacate și stabilirea unui număr de puncte corespunzător pentru imobilul reprezentat de Lotul D din Planul Canara al Moșiei Techirgiol, proprietatea Eforia Spitalelor Civile, situat în Eforie Nord, jud. Constanța“, conform www.rolii.ro.  

În continuare se arată că „pârâta în mod eronat a încadrat imobilul menționat într-o altă categorie de folosință, fapt ce a condus la subevaluarea acestuia“.

Au argumentat moștenitoarele pictorului George Löwendal că „imobilul situat în Eforie Nord se regăsește în Ghidul privind valorile orientative ale proprietăților imobiliare oe anul 2013 în orașul Eforie Nord – secțiunea terenuri în zona A. În această zonă valoarea terenului liber este de 100 euro/mp, terenul ocupat de construcții este 85 euro și terenul agricol este 70 euro“.

Instanța anulează decizia CNCI

Totodată, acestea au adăugat că „în mod greșit pârâta (nr. Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor) a încadrat terenul ca fiind agricol, în loc de «curți construcții», cum ar fi fost legal“.

În replică, reprezentanții Comisiei au cerut respingerea acțiunii ca neîntemeiată și au argumentat că, prin aplicarea Grilei Notariale aferentă anului 2013, a rezultat valoarea de 50.750 euro, „terenul în suprafață de 725 mp fiind evaluat ca fiind agricol la valoarea de 70 euro/mp“.

Dosarul din 2019 a fost înregistrat inițial pe rolul Tribunalului București, însă judecătorii din Capitală au decis declinarea competenței în favoarea Tribunalului Constanța.

Ajuns aici, dosarul a fost analizat de judecătorii de la malul mării, inclusiv prin prisma expertizei efectuate în cauză.

În urma deliberărilor, la data de 10 iunie 2021, Tribunalul Constanța a decis să admită cererea reclamanților.

În minuta Hotărârii nr. 2387/2021 a Tribunalului Constanța se arată că instanța „anulează decizia nr. 26538/10.05.2019 emisă de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor. Obligă pârâta să emită o decizie de compensare prin 345.245 de puncte în favoarea reclamantelor“.

Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Foto cu rol ilustrativ – Sursa foto Google Maps

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:
Vechiul Hotel Bulevard, motiv de judecată între juniorul Muntmark și Municipiul Constanța. Cine a câștigat

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul Chițac, nemulțumit că s-au respins pretențiile de milioane de euro și dolari față de fosta administrație. Ce a făcut (DOCUMENTE)

01 Dec 2021 1791

Dosarul Retrocedărilor Aproape 50 de terenuri din oraș, vizate de o acțiune de recuperare fără precedent, demarată de municipalitate! Când se dă verdictul

27 Nov 2021 1324

Cum a „revigorat“ Curtea de Apel Constanța uraganul imobiliar născut din Dosarul Retrocedărilor! Hotărârea i-ar putea viza pe mai mulți proprietari ai terenurilor

26 Nov 2021 1124

Tribunalul Constanța va decide dacă trebuie achitate peste 2,8 milioane de euro pentru Dosarul Retrocedărilor!

24 Nov 2021 3566

Procesul unei importante retrocedări din Constanța, amânat de judecători pentru anul viitor

20 Nov 2021 515

Uraganul imobiliar din Dosarul Retrocedărilor Constanței, „dezlănțuit“ în Capitală! Aproape 50 de terenuri sunt vizate. Statul Român a cerut să intervină!

15 Nov 2021 4453

Se cere ștergerea certificatelor fiscale pentru opt terenuri din Dosarul Retrocedărilor! Cine se consideră prejudiciat de mențiunile legate de ancheta penală (document)

12 Nov 2021 1201

Dragoș Săvulescu contestă, din Italia, pedeapsa primită în Dosarul Retrocedărilor din Constanța

09 Nov 2021 422

Tribunalul Constanța a anulat decizia de punere în libertate a unui fost consilier juridic din Primăria Constanța

09 Nov 2021 1315

Curtea de Apel Constanța a anulat certificatul fiscal pentru un teren vizat de Dosarul Retrocedărilor!

02 Nov 2021 1121

„A nu se folosi la vânzare!“ Cum a „blocat“ Fiscul din Constanța un teren vizat de Dosarul Retrocedărilor (document)

02 Nov 2021 1540

Chițac versus Mazăre De ce au respins judecătorii acțiunea! (documente)

27 Oct 2021 815

Împrumutat de fostul edil cu 600.000 de euro! Firma „grecului lui Mazăre“, încurcată de Dosarul Retrocedărilor din Constanța (documente)

25 Oct 2021 3410

Dosarul Retrocedărilor! Ultima oră! Decizia Tribunalului Constanța pentru pretențiile de milioane de euro! Se poate face apel

21 Oct 2021 1350

Un alt teren de top din Constanţa, din retrocedări, s-a întors în proprietatea municipiului. Povestea din sala de judecată! (documente)

21 Oct 2021 3949