Câți bani cere înapoi municipalitatea de la asocierea Mobitom – Pomacost, pentru Parcul Arheologic. Afaceriștii susțin că acțiunea e tardivă

  • La data de 4 august, pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, a fost înregistrat dosarul cu numărul 925/118/2020*.
  • Anterior, cazul fusese analizat de o altă secție a tribunalului, dar magistrații acesteia își declinaseră competența colegilor de la contencios.
  • Municipiul Constanța cere de la cele două firme suma totală de peste 1,76 milioane de lei, pentru neregulile stabilite de Curtea de Conturi în legătură cu lucrările desfășurate la Parcul Arheologic.
  • Afaceriștii de la Mobitom și Pomacost au susținut în proces, prin avocați, că acțiunea municipalității ar fi tardiv introdusă.
Proces cu greutate pe rolul instanțelor constănțene. Magistrații Tribunalului au fost chemați să împartă dreptatea între Municipiul Constanța, pe de o parte, și asocierea Mobitom – Pomacost, pe de altă parte. Litigiul are la bază contractul pentru Reabilitarea și reamenajarea Parcului Arheologic din Constanța, iar suma solicitată în proces de Municipiul Constanța se ridică la peste 1,76 milioane de lei. În replică, reprezentanții celor două firme au susținut în proces că acțiunea este tardivă.

La data de 4 august, pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, a fost înregistrat dosarul cu numărul 925/118/2020*, cauză în care Municipiul Constanța a dat în judecată asocierea SC Mobitom SA – SC Pomacost SA, prin SC Mobitom SA. Obiectul dosarului îl reprezintă anumite „pretenții“, pe care municipiul le ridică față de cele două firme.
Cazul a ajuns la Secția de contencios administrativ după ce, inițial, fusese înregistrat pe rolul Secției a II-a civile, materia „Litigii cu profesioniștii“. Judecătorii acestei instanțe, însă, au considerat că soluționarea acestuia proces este în competența colegilor de la Contencios administrativ, așa încât au declinat dosarul în favoarea lor, prin Decizia nr. 730/2020.
 

Pozițiile din proces

Astfel, potrivit Hotărârii nr. 730/2020 a Tribunalului Constanța, pronunțată la data de 27 iulie, Municipiul Constanța a cerut obligarea asocierii formate de cele două firme la plata sumei de 1.765.967 de lei.
Banii reprezentau următoarele datorii, potrivit avocaților municipalității: 1.234.928 de lei - contravaloarea prejudiciu stabilit prin decizia Curții de Conturi nr. 23/23.07.2019, iar 531.019 lei erau penalități de întârziere calculate de la 30.12.2015 la 01.07.2019, potrivit deciziei menționate a Curții de Conturi.
Totodată, municipalitatea a cerut ca penalitățile de întârziere se fie achitate până la data plății integrale a debitului, dar și plata cheltuielilor sale de judecată, de către cele două firme.
În același document al instanței, citat pe Jurindex, se arată că „în motivare, în esență, reclamanta a justificat pretențiile solicitate în baza deciziei Curții de Conturi nr. 23/23.07.2019, în cuprinsul căreia, urmare a controlului efectuat în anul 2019, au fost reținute o serie de abateri cu privire la atribuirea și derularea contractului de achiziție publică vizând lucrări aferente obiectivului de investiții «Reabilitare a și amenajare a Parcului Arheologic Municipul Constanța»“, conform www.rolii.ro.

În hotărârea instanței se mai arată că, prin întâmpinarea depusă la dosarul cauzei de către avocații celor două firme, aceștia au invocat, printre altele, excepția prescrierii dreptului material la acțiune. Concret, aceștia au susținut că a trecut termenul general de trei ani în care se puteau ridica pretențiile legate de „pretinsele prejudicii derivate din Contractul de execuție lucrări nr. xxxx/06.11.2015, pentru care a fost emisă și recepționată Factura fiscală și devizul de lucrări aferent“, potrivit sursei citate.
 

Constatările Curții de Conturi

Așa cum se arăta în edițiile anterioare, în urma controlului Curții de Conturi, cu privire la atribuirea și derularea contractului de achiziție publică lucrări aferente obiectivului de investiții „reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic - Municipiul Constanța“ au fost constate mai multe nereguli.
Astfel, pe data de 17 iunie 2019, echipa de audit a efectuat o inspecție fizică, iar cu această ocazie s-a constatat că sistemul de supraveghere video a parcului arheologic nu era utilizabil, echipamentele fiind montate pe poziții, dar fără a fi activate și funcționale. Iar aceasta, în condițiile în care, pe 4.06.2018, reprezentanții entității au încheiat un proces-verbal de punere în funcțiune a sistemului de supraveghere video.

Mai departe, potrivit constatărilor Curții de Conturi, s-a mai constatat plata nelegală a sumei de 1.234.928 lei. Acesteia i se adaugă majorări penalizatoare de 531.019 lei, banii reprezentând, conform sursei citate, echipament de supraveghere video achiziționat la un preț de 36,4 ori mai mare decât valoarea estimată în devizul general întocmit de proiectant.
Asocierea Mobitom-Pomacost a demarat lucrările pentru Parcul Arheologic în baza contractului semnat pe 18 noiembrie 2016 cu municipalitatea, valoarea contractului fiind de 15.576.652 de lei cu TVA.

Pentru a reveni la procesul desfășurat la Tribunalul Constanța, judecătorii Secției a II-a civile nu au mai apucat însă să analizeze efectiv litigiul pentru Parcul Arheologic, dat fiind că au admis excepția necompetenței funcționale invocate în cauză și au trimis dosarul colegilor de la Secția de contencios administrativ și fiscal.
Până în acest moment, nu s-a fixat prima înfățișare la Secția de contencios administrativ, dosarul aflându-se în aceste momente în etapa procedurii prealabile primului termen.


Citește și:

Parcul Arheologic ajunge în instanță după vizita Curții de Conturi la Primăria Constanța. Mobitom și Pomacost, date în judecată

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

fani

07 Aug, 2020 11:46

Numai gainarii ! Adevaratul jaf s-a facut banului public! De ce s-au inceput lucrarile si mai grav au primit milioane de euro(avans) cu firma contestata si care era inca fara solutia instantei ? Curtea de conturi se face ca ploua :sa constate data virarii banilor si data solutiei definitive la contestatii ! Mai grav este faptul ca asa zisii experti ai Primariei nu au "periat " proiectul de subiectele inutile ca: turnarea a sute de metri cubi de betoane ptr.asa zisa expunerere a "pietrelor arheologice" (sa rada si copii ptr.o piatra de 0,08 mc s-a turnat postament de 3 mc !)Si asta valabil tuturo pietrelor .Sub dale pietonale s-au turnat pat de beton de sute de metri cubi /de ce ? Peste 2000 de ani vor fi unii care se vor intreba cat de prosti eram noi de ne-am lasat aburiti de hoti .....

Articole asemanatoare

Firma, obligată de Municipalitate să elaboreze un PUZ Karelly Wash SRL vrea să construiască două blocuri în municipiul Constanța

18 Apr 2024 124

Ziua Forțelor Terestre la VIVO! Mall Constanța! Militarii vor organiza o expoziţie de tehnică de luptă

18 Apr 2024 261

Licitații publice Primăria Constanța achiziționează lucrări de reabilitare enegetică pentru două blocuri din zona Badea Cârţan

18 Apr 2024 262

Scenariu rupt din SF Pasajul rutier de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu va avea 5 deschideri (DOCUMENT)

18 Apr 2024 879

Imobiliare Constanța Mation SRL a obținut un certificat de urbanism de la municipalitate

18 Apr 2024 270

Constanța Miercuri a fost cel mai cald din țară! Temperaturile au scăzut și cu 20 de grade Celsius

18 Apr 2024 279

Firmă nouă pe strada Avram Iancu din Constanța! Iată cu ce se ocupă

18 Apr 2024 375

Accident rutier la prima pasarelă dinspre Constanța către Valu lui Traian. Un pieton a fost rănit (FOTO)

18 Apr 2024 1005

UPDATE Atenție! Avertizare de Cod portocaliu de vânt puternic pentru județele Constanța și Tulcea

17 Apr 2024 730

Primăria Constanța a emis autorizația de construire Marinii Buildings Development SRL, undă verde pentru investiția de pe strada Eduard Caudella

17 Apr 2024 550

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 1317

Cum arată terenul pe care va fi construit noul sediu al DNA Constanța! (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 1137

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 483

Toți abonații din municipiul Constanța rămân fără apă caldă! Când se va relua furnizarea apei calde

17 Apr 2024 556

Percheziții în municipiul Constanța, Năvodari, Lumina, Topraisar și Dulcești (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 679