Caz tranşat la Constanţa Daune impresionante solicitate de la Ministerul Justiţiei, Curtea Supremă şi alte opt instanţe. S-au abţinut toţi judecătorii


Caz impresionant pe rolul Curţii de Apel Constanţa. Un om de afaceri din Galaţi a dat în judecată întreaga instanţă gălăţeană, instanţele din Bacău, Ministerul Justiţiei şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi solicită daune morale de 1.000.000 de lei. Dosarul a ajuns la Constanţa, după ce Curtea Supremă a admis cererea de abţinere a întregii instanţe formulate de judecătorii Curţii de Apel din Galaţi. În această situaţie, procesul se desfăşoară la Constanţa.


Judecătorii Curţii de Apel Constanţa sunt chemaţi să facă lumină într-un dosar în care rolul de pârât revine Ministerului Justiţiei, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei şi mai multor instanţe din judeţul Galaţi, dar şi din Bacău. Concret, părţi în dosar sunt Nicolae Popescu şi firma sa, în calitate de reclamanţi, iar la polul advers se situează Judecătoria, Tribunalul şi Curtea de Apel din Galaţi, Tribunalul şi Curtea de Apel Bacău, Judecătoria Lieşti, Judecătoria Târgu Bujor, Judecătoria Tecuci, alături de Ministerul Justiţiei şi Curtea Supremă. Următoarea înfăţişare este programată să se desfăşoare la Constanţa la începutul lunii februarie.


Potrivit Portalului Jurisprudenţei Naţionale, www.rolii.ro, reclamantul s-a adresat justiţiei în anul 2017. La momentul introducerii cererii de chemare în judecată, analizată de Tribunalul Vrancea, acesta a solicitat ca „prin hotărâre judecătorească să se dispună obligarea pârâţilor la plata de daune morale în sumă de 1.000.000 lei“.


Conform reclamantului, suma reprezenta „despăgubiri pentru daunele morale provocate prin încălcarea drepturilor civile ale reclamanţilor (n.r. gălăţeanul şi firma sa) în soluţionarea cauzelor ce s-au aflat pe rolul instanţelor indicate“, după cum se arată în documentul citat pe Jurindex.


Pentru acordarea acestor daune, omul a argumentat, în esenţă, că „au apelat la instanţele de judecată în vederea pronunţării unor soluţii, dar judecătorii care au avut de soluţionat cauzele au dovedit un refuz sistematic şi organizat de a aplica şi respecta principiile de drept civil, conducerile instanţelor având deplină cunoştinţă despre aceste comportamente“.
 

Ce spun reprezentanţii instanţelor


În replică, Tribunalul Galaţi, Ministerul Justiţiei, Tribunalul Bacău şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au invocat excepţiile inadmisibilităţii şi lipsei calităţii procesuale pasive a lor. Reprezentanţii acestor instanţe au arătat, conform sursei citate anterior, că potrivit legislaţiei în vigoare, „persoana care consideră că este victima unei erori judiciare trebuie să cheme statul în judecată în vederea reparării eventualelor prejudicii“. Această acţiune trebuie îndreptată în instanţă, potrivit legii, împotriva Statului Român – prin Ministerul Finanţelor Publice.La rândul lor, Judecătoria Galaţi, Judecătoria Tecuci, Judecătoria Târgu Bujor au invocat şi ele excepţia lipsei calităţii procesuale active, precum şi alte excepţii.În urma deliberărilor, judecătorii Tribunalului Vrancea au decis să admită excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a Judecătoriei Galaţi, Judecătoriei Lieşti , Judecătoriei Tecuci şi a Judecătoriei Târgu Bujor. Totodată, a fost admisă şi excepţia lipse calităţii procesuale active a Tribunalului Galaţi, a Curţii de Apel Galaţi, a Tribunalului Bacău, a Curţii de Apel Bacău, a Ministerului Justiţiei şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Acţiunea a fost respinsă de judecătorii din Vrancea împotriva acestor instanţe.


Ulterior acestei hotărâri de respingere, cazul a ajuns şi în atenţia Curţii de Apel Galaţi, însă magistraţii acestei instanţe au făcut o cerere colectivă de abţinere în cauză. Cererea a fost analizată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care au admis-o, la data de 9 aprilie 2019. Prin aceeaşi hotărâre a Curţii Supreme, dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Constanţa.


Aşa cum menţionam anterior, în acest moment, judecătorilor constănţeni le revine sarcina de a stabili cine are dreptate în această cauză.


Citeşte şi:

Doi părinţi constănţeni au dus cearta copiilor de la bloc în sala de judecată. Se cer daune morale de 50.000 de euro

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Mai mulți magistrați, eliberați din funcție

29 Apr 2021 751

Klaus Iohannis a semnat decrete de eliberare din funcție. Judecători și procurori, pe listă

01 Apr 2021 718

1.000 de magistraţi se opun avizului CSM la trimiterea în judecată. Care sunt judecătorii de la Constanța

23 Mar 2021 787

Harta infracționalității Mai sunt interlopi în Constanța? Ce spune prim-procurorul Mihai Stanciu, de la Parchetul Judecătoriei

13 Mar 2021 4071

Galeria militarilor și polițiștilor din Constanța condamnați pentru diverse infracțiuni. Ultimul dosar soluționat

12 Mar 2021 8207

Cazul judecătorului Epure, președintele Curții de Apel Constanța, analizat azi la CSM

11 Mar 2021 666

CSM anunță „remedierea deficiențelor constatate la Curtea de Apel Constanța prin Raportul de inspecție a Inspecției Judiciare“

25 Feb 2021 705

Judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, președintele Tribunalului Constanța, precizări despre sporurile salariale

18 Feb 2021 990

S-a schimbat componența Completului de 5 judecători – Penal 2 de la Înalta Curte

05 Feb 2021 899

Judecătoarea care ar fi vrut ca în Constanța să nu mai fie obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile publice deschise a părăsit sistemul

02 Feb 2021 1770

Decrete semnate astăzi de Klaus Iohannis. Mai mulți judecători, eliberați din funcții

01 Feb 2021 854

Președinți noi în Curtea de Apel Constanța

23 Jan 2021 1295

Judecătoarea Simona Cristina Neniţă, de la Înalta Curte, iese la pensie! Ce dosare a judecat de la Constanța

20 Jan 2021 1223

Fostul președinte al Curții de Apel Constanța, la Ministerul Justiției. Doi membri CSM s-au opus

16 Jan 2021 1210

Au fost stabilite completurile de judecători de la Curtea de Apel Constanța! Penal, civil și contencios administrativ și fiscal

13 Jan 2021 2377