Justitie

Ce a decis ÎCCJ cu privire la dosarul în care Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la 15 ani de închisoare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat din nou pronunţarea în dosarul în care Nicuşor Daniel Constantinescu este cercetat pentru fapte de corupţie. Astfel, la şedinţa din data de 5 iunie, magistraţii au decis amânarea cauzei pentru data de 13 iulie 2019. De altfel, judecătorii au admis o cerere prin care apelanţii inculpaţi au sesizat Curtea Constituţională cu privire la anumite dispoziţii.
 
„Detalii soluţie: I. Admite cererea formulată de apelanţii-inculpaţi Cenuşă Titi, Simion Lucian şi Popa Daniel Dan şi dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 386 alin. 1 Cod procedură penală. Definitivă. II. Respinge cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 132 din Legea nr. 78/2000, formulată de apelanţii-inculpaţi Onescu Florin Georgel şi Geileanu Nela, precum şi cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 29 alin. 3 din Legea nr. 47/1992, formulată de apelantul-inculpat Simion Lucian. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 5 iunie 2019”.
 
Reamintim că, în luna iulie 2016, Ana Maria Trancă, judecător al Curţii de Apel Bucureşti, a dictat în acest dosar peste 70 de ani de închisoare. Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a luat 15 ani de închisoare.
 
Felicia Tăicuţu, fost director general al Direcţiei Generale Economico-Financiare din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de şase ani.
Titi Cenuşă, arhitect-şef în cadrul Direcţiei Generale de Urbanism şi Lucrări Publice a Consiliului Judeţean Constanţa, patru ani şi zece luni de închisoare.
 
Lucian Simion, şef al Serviciului Utilităţi Publice din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, patru ani şi zece luni de închisoare.
Constantin Vlăducă, inginer în cadrul Serviciului Utilităţi Publice din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de şase ani.
 
 
Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, şase ani şi patru luni de închisoare.
Gică Ene, inginer silvic în cadrul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, pedeapsa de 300 de zile amendă penală în cuantum de 1.000 de lei pe zi-amendă, aşadar, 300.000 de lei amendă penală. Regiei i-a mai fost aplicată pedeapsa complementară a publicării hotărârii de condamnare, prin intermediul postului de televiziune local TV Neptun Constanţa, în număr de zece apariţii, cel mult una pe săptămână, apariţii constând în citirea şi afişarea simultan, pe o durată de minimum cinci minute, a extrasului din hotărârea de condamnare privitor la inculpată, conţinând descrierea faptelor pentru care s-a dispus condamnarea, astfel cum au fost reţinute în considerentele hotărârii de condamnare, încadrarea juridică şi pedepsele aplicate.
Victor Aurelian Coman, administrator al SC Rom Coman SRL, nouă ani şi opt luni de închisoare.
 
Popa Daniel Dan, administrator al SC Rom Coman SRL, nouă ani şi opt luni de închisoare.
SC Rom Coman SRL a primit pedeapsa de 300 de zile amendă penală în cuantum de 500 de lei per zi-amendă, aşadar 150.000 de lei amendă penală.
Ruxandra Luminiţa Darie, notar public, al cărei nume apare printre inculpaţii celebrului Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, trei ani de închisoare cu suspendare condiţionată.
 
Florin Georgel Onescu, fost primar al comunei Lipniţa, trei ani de închisoare cu executare.
Nela Geileanu, fost secretar al comunei Lipniţa, trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de patru ani.
Ionuţ Ţiţimeaua, fost director general al Direcţiei Generale de Administraţie Publică şi Juridică din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată pe un termen de încercare de patru ani.
 
Costică Zelca, administrator al SC Stop SRL, cinci ani de închisoare.
SC Stop SRL - 600.000 de lei amendă penală.
„Aplică inculpatei pedeapsa complementară a publicării hotărârii de condamnare, prin intermediul postului de televiziune local TV Neptun şi prin intermediul unui post naţional de televiziune, în număr de câte cinci apariţii în cazul fiecăruia din cele două posturi, cu o frecvenţă de cel mult o apariţie pe săptămână, publicarea constând în citirea şi afişarea, simultan, pe o durată de minimum cinci minute, a extrasului din hotărârea de condamnare privitor la inculpată, conţinând descrierea faptelor pentru care s-a dispus condamnarea, astfel cum au fost reţinute în considerentele hotărârii de condamnare, încadrarea juridică şi pedepsele aplicate“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Tudorel Pârvu şi Bogdan Dima, foşti directori generali ai Direcţiei Buget-Finanţe din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, câte doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată.
De menţionat că judecătoarea Ana Maria Trancă a luat act că persoana vătămată Consiliul Judeţean Constanţa nu s-a constituit parte civilă în cauză.
 
În continuare, instanţa a confiscat de la Victor Aurelian Coman şi Daniel Dan Popa câte 11.893.084,31 de lei, de la Nicuşor Daniel Constantinescu, suma de 8.587.504,84 de lei, de la Felicia Tăicuţu, suma de 186.543,45 de lei, de la Tudorel Pârvu şi Dima Bogdan Gavrilă, câte 55.030,83 de lei, de la Titi Cenuşă, Lucian Simion, Constantin Vlăducă, Adrian George Gâmbuţeanu şi Gică Ene, câte 131.512,45 de lei.
 
Mai departe, instanţa a desfiinţat contractul de vânzare-cumpărare autentificat de BNP Darie Ruxandra Luminiţa sub numărul 548/17.07.2009, având ca obiect bunul imobil notat cu numărul cadastral 10193 - Port Izvoarele, HCJC nr. 90/16.03.2009, HCL Lipniţa nr. 50/28.09.2007 şi HCL Lipniţa nr. 51/28.09.2007 şi a dispus revenirea imobilului în proprietatea publică a statului.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Când are loc primul termen în dosarul "Revoluţiei"

09 Oct 2019 315

Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, adus în faţa judecătorilor luni. Iată de ce!

27 Jul 2019 1128

Ce a stabilit astăzi ÎCCJ, cu privire la Radu Mazăre, fostul primar

23 Jul 2019 1455

Achitări în Dosarul „Portul”! Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizie definitivă după 8 ani

15 Jul 2019 3640

ÎCCJ Nicuşor Daniel Constantinescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Decizia este definitivă

11 Jul 2019 2669

Fostul preşedinte al CJ Constanţa ar putea afla sentinţa finală în dosarul în care a fost condamnat la 15 ani de închisoare

10 Jul 2019 1172

Dosarul „Nazarcea“, în care este implicat ÎPS Teodosie, pe masa judecătorilor de la ÎCCJ

08 Jul 2019 1355

Decizie CCR Există conflict juridic între Parlament şi ÎCCJ pe tema completurilor specializate în corupţie

03 Jul 2019 472

ÎCCJ sesizează Ministerul Justiţiei în cazul Radu Mazăre. Este vizat dosarul locuinţelor sociale!

25 Jun 2019 930

​Fostul deputat Ioan Oltean audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul ANRP

20 Jun 2019 1036

ÎCCJ Noutăţi cu privire la dosarul în care Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la 15 ani de închisoare

13 Jun 2019 1744

Liviu Dragnea, condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare. Traseul procesului şefului PSD (galerie foto)

28 May 2019 1294

Ce a declarat avocata lui Liviu Dragnea la ieșire din locuința acestuia

27 May 2019 1254

Radu Mazăre, arestat preventiv până pe 6 iunie, într-un alt proces. Cine mai apare în dosar

23 May 2019 976

ÎCCJ Noutăţi în dosarul în care Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la 15 ani de închisoare

17 May 2019 1248