Ce a făcut Curtea de Apel Constanța cu Ordinul ME ce „taie“ indemnizațiile profesorilor

  • Decizia a fost luată de Secția de Contencios administrativ și fiscal a instanței, după conexarea dosarelor separate în care se cerea anularea Ordinului 3993/2021.
  • Potrivit încheierii de ședință din dosarul 468/36/2021*, Curtea de Apel Constanța a decis suspendarea procesului „până la soluționarea excepției de neconstituționalitate de către Curtea Constituțională a României“.
  • Inițial, Curtea de Apel Constanța suspendase ordinul, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a României a casat această hotărâre, admițând astfel recursul Ministerului Educației.
 
Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis să suspende procesele în care profesorii din județ au cerut anularea Ordinului Ministerului Educației prin care erau tăiate indemnizațiile profesorilor ce au titlul științific de doctor și care au obținut gradul didactic I în baza acestuia.
 
Decizia a fost luată de Secția de Contencios administrativ și fiscal a instanței, după conexarea dosarelor separate în care se cerea anularea Ordinului 3993/2021.
 
Potrivit încheierii de ședință din dosarul 468/36/2021*, Curtea de Apel Constanța a decis suspendarea procesului „până la soluționarea excepției de neconstituționalitate de către Curtea Constituțională a României“.
 
Hotărârea Curții poate fi atacată cu recurs.
 
Ordinul vizează profesorii care au titlul științific de doctor și care au obținut gradul didactic I în baza acestuia. Mai exact, în alineatul (2) al articolului 1 din ordin s-a stabilit că personalul didactic care a obținut gradul didactic I în baza titlului științific de doctor, anterior întrării în vigoare a Legii 153/2917, nu mai primește indemnizația pentru titlul de doctor sau trebuie să aleagă între plata indemnizației sau echivalarea gradului didactic I.
 
Explicațiile au fost oferite ZIUA de Constanța, cu o altă ocazie, de către profesorul Mitică Iosif, președintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa.
 
Amintim, inițial, Curtea de Apel hotărâse să suspende aplicarea Ordinului ME 3993/2021, decizia fiind luată de Secția de Contencios Administrativ și fiscal a instanței, în completul prezidat de magistratul Claudiu Răpeanu, vicepreședinte al Curții.
 
Totuși, Ministerul Educației a declarat recurs împotriva acestei hotărâri, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a României a admis recursul ministerului și a casat hotărârea de suspendare.
 
Din hotărârea casată de Curtea Supremă
 
După cum arătam în edițiile anterioare, în Hotărârea nr. 170/2021 pentru suspendarea aplicării ordinului, document citat pe Jurindex, Curtea de Apel Constanța vorbise despre „elemente suficiente care imprimă o îndoială puternică și evidentă prezumției de legalitate de care ar trebui să se bucure Ordinul nr.3993/2021“.
 
Totodată,  judecătorii au vorbit în aceeași hotărâre despre faptul că „instanța apreciază că măsura suspendării provizorii a executării actului administrativ atacat este justificată deoarece, în sarcina cadrelor didactice, reprezentate procesual de sindicat, se înregistrează o diminuarea reală a venitului salarial ce reprezintă o reală pagubă greu de înlăturat în ipoteza anulării actului, în sensul imposibilității recuperării sale integrale ci prin eșalonări legislative derulate pe parcursul a cinci ani consecutivi“, potrivit www.rolii.ro.
 
În plus, se mai arată în hotărârea Curții de Apel că „în cazul de față dispoziția legală ce se solicită a fi suspendată are ca sferă de reglementare cadrele didactice care au obținut gradul didactic I prin echivalare anterior datei de 1 iulie 2017, urmare a obținerii titlului științific de doctor, în timp ce dispozițiile obligatorii ale Deciziei 7/2021 au ca sferă de reglementare alte componente ale salariului de bază, respectiv gradație de merit, majorări, distincte de indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor“.
 
 „Subordonarea față de actele de nivel superior reprezintă regula impusă actelor normative sau administrative și care este prevăzută la art.81 din aceeași Lege nr.24/2000 astfel, la elaborarea proiectelor de hotărâri, ordine sau dispoziții se va avea în vedere caracterul lor de acte subordonate legilor, hotărârilor și ordonanțelor Guvernului și altor acte de nivel superior“, au precizat magistrații Curții de Apel Constanța.
 
De asemenea, judecătorii au mai spus că „în nici un moment textul de lege ordinar nu face trimitere la hotărâri judecătorești chiar și obligatorii date de Înalta Curte de Casație și Justiție în mecanismul recunoscut acesteia de unificare a practicii judiciare prin pronunțarea unor hotărâri de dezlegare a unor chestiuni de drept, acestea neputând fi asimilate nici măcar noțiunii de «alte acte de nivel superior» urmare a faptului că nivelul superior al ordinului este tot legea ordinară“.
 
„Din cele prezentate mai sus, instanța consideră că împrejurările legate de starea de drept astfel prezentate reprezintă elemente suficiente care imprimă o îndoială puternică și evidentă prezumției de legalitate de care ar trebui să se bucure Ordinul nr.3993/2021“, au concluzionat magistrații Curții de Apel Constanța.
 
„Urmare a faptului că în cadrul acestei proceduri instanța are rolul de a efectua numai o cercetare sumară în cadrul căreia analiza aspectelor formale prezentate mai sus sunt suficiente pentru a releva îndoiala puternică și evidentă, nu se va mai proceda la analiza celorlalte argumente prezentate în cererea de chemare în judecată deoarece acestea duc la prejudecarea fondului“, au mai precizat judecătorii Curții de Apel.
 
Acum, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a răsturnat această decizie a Curții de Apel Constanța, apreciind că nu se impune suspendarea ordinului contestat.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut când va analiza Curtea Constituțională a României constituționalitatea ordinului contestat și ce decizie va lua.
 
Sursa informare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Ordinul ME ce „taie“ indemnizațiile profesorilor, contestat, din nou, la Constanța!
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Regulament pentru Peninsula Constanța. CLC cere urgentarea hotărârii de la instanță, invocând „inițierea procedurilor de îndreptare a Regulamentului“

09 Aug 2022 497

Colectarea deșeurilor de la Spitalul Județean Tulcea, trecută prin instanță. Acorduri-cadru cu o companie de deșeuri din Constanța și una de înfrumusețare din Tulcea

09 Aug 2022 397

Când se anunță noul președinte al Curții de Apel Constanța

08 Aug 2022 563

Bogdan Moșescu, fost administrator public al Medgidiei, a anulat în instanță decizia prin care a fost demis! Cum motivează judecătorii (DOCUMENT)

08 Aug 2022 6141

Fost procuror general adjunct al Constanței, adjunct în Parchetul General. S-a propus prelungirea delegării pe funcție

08 Aug 2022 1044

Un tulcean trimis în judecată de DNA Constanța, achitat! Dosarul, în apel

07 Aug 2022 669

Rezultatele obținute de judecători la concursul pentru funcțiile de conducere. Un candidat a luat 10! Câți absenți au fost

06 Aug 2022 930

Dosar cu PSD, rejudecat de Tribunalul Constanța. Cazul, amânat pentru luna octombrie

05 Aug 2022 536

Averea comisarului șef Dancu, fostul șef al IPJ Constanța, pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel. „Niște oameni de bine mi-au făcut o sesizare“

05 Aug 2022 18307

Dosarul unui fost consilier județean, amânat pentru septembrie

03 Aug 2022 625

O licitație organizată de Primăria Constanța ajunge pe masa magistraților de la Curtea de Apel

02 Aug 2022 670

Consiliul Local Constanța, recurs pentru terenul de lângă Catedrala Eroilor. Cazul, ajuns la Curtea de Apel Galați, după strămutare

02 Aug 2022 701

Catolicii nu vor să se judece la Constanța cu primăria și Consiliul Local. Au cerut strămutarea!

01 Aug 2022 938

Se deschid porțile Curții Supreme! Liber la promovări pentru judecători

31 Jul 2022 587

Un bărbat din Tulcea, condamnat în Marea Britanie la 15 ani de închisoare, va fi adus în țară

29 Jul 2022 621