Justitie

Ce le-a spus Radu Mazăre judecătorilor despre afacerile cu Elan Schwartzenberg

Radu Mazăre s-a prezentat astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a fost audiat în dosarul în care este acuzat că ar fi primit bani de la un om de afaceri pentru a îl ajuta să câştige un contract, fostul primar al Constanţei povestind judecătorilor şi cum au decurs relaţiile sale de afaceri cu Elan Schwartzenberg, informează romaniatv.net.
 
Fostul primar al Constaţei  a fost trimis în judecată în luna aprilie de DNA, fiind acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul pentru construirea locuinţelor sociale din cartierul Henri Coandă din Constanţa.
 
"Sunt acuzat că în 19.10.2011 m-am întâlnit cu Avraham Morgenstern şi i-am dat acordul tehnic. Este adevărat că ne-am văzut la data respectivă la casa mea din Mamaia. Ofertele pentru licitaţie nu erau încă depuse. Dânsul m-a sunat să vorbească cu mine, eu i-am zis să vină la mine acasă. Subiectul întâlnirii era legat de proiectul cartierului pentru tineri, nu am discutat despre campusul social Henri Coandă. (..)Tangenţial m-a întrebat dacă campusul urma să aibă camere de luat vederi şi spălătorie. Nu obişnuiam să mă întâlnesc cu constructorii înainte de licitaţii. Dar în cazul campusului social imi era teamă că nu se va tine licitaţia din lipsă de concurenţi, din cauza preţului mic. Doar Saphir s-a înscris, drept dovadă. Este real conţinutul interceptării, nu am discutat altceva. Nu am discutat ce oferte financiare să depună sau alte detalii. Dânsul mi-a spus că se gândeşte să participe la licitaţie", le-a spus Radu Mazăre judecătorilor.
 
În aceeaşi cauză, Radu Mazăre este cercetat pentru că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. Fostul edil susţine că, deşi era titlularul contului, nu s-a folosit niciodată de el. Mazăre le-a povestit judecătorilor, la termenul de luni, că în anunl 2002 a mers în Cuba iar la întoarcere a avut o discuţie cu Elan Schwartzenberg despre oportunităţie de investiţii în ţara respectivă, omul de afaceri propunându-i să facă afaceri împreună, transmite România Tv.
 
"‎Am deschis în 2003 un cont bancar în Israel, i-am dat şi procură lui Elan să opereze pe acel cont. Eram primar atunci. Dânsul urma să pună bani în acel cont de-a lungul timpului, de ordinul zecilor-sutelor de mii de euro, în funcţie de disponibilităţile sale. Eu eram titularul contului, dânsul doar avea procura respectivă. El făcea viramente în acel cont. Acest acord s-a concretizat în două afaceri imobiliare, una în Brazilia şi una în Madagascar. Erau anumite ţări în care Elan nu mergea, pentru că era israelian. În 2003 Elan a început să transfere bani în acel cont. Până în 2011 cred că în contul acela au intrat din contul personal al lui Elan sau din conturile firmelor sale aproximativ un milion de euro. Îmi spunea el ce sume a virat în contul respectiv, de obicei când ne întâlneam, odată la câteva luni. Eram prieten cu Elan dinainte de 2000. Cred că din 1998. Nu am declarat acel cont in declaraţia de avere. Desi eram titularal contului, banii nu erau ai mei, ci ai lui Elan. Dacă l-aş fi declarat, ar fi trebuit să explic de unde provin banii respectivi", le-a spus fostul edil judecătorilor.
 
În anul 2006, Radu Mazăre a mers în Brazilia cu unul dintre fraţii lui, Mihai Mazăre, identificând anterior două terenuri pentru investiţii în zona respectivă.
 
"Avea şi el un acord similar cu al meu cu Elan, legat de contul din Israel, şi am început demersurile pentru a achiziţiona cele două terenuri. Unul a fost cumpărat în 2007, al doilea în 2008, pe numele fratelui meu, dar cu banii lui Elan. Am folosit bani şi din contul fratelui meu Alexandru, pe care era titulară şi prietena lui, Ema Gavrilă. Acel cont era alimentat tot de Elan, dar banii cash îi primea de la Ema Gavrilă în România. În iunie 2008 am încheiat în Israel anexa 1 la contractul de reprezentare făcut în 2003 cu Elan. Acolo apăreau fratele meu Mihai si Ema Gavrilă şi prevedea că banii au fost investiţi de Elan şi Ema în cotele respective, că eu şi Mihai urmează ca în 10 ani sa găsim finanţator pentru un proiect pentru acele terenuri, iar dacă nu facem acest lucru, terenul urma să se vândă si banii împărţiţi astfel: 75% Elan, 15% Ema Gavrilă si 5% eu, iar 5% Mihai Mazăre", a mai spus Radu Mazăre.
 
În anul 2011 Radu Mazăre a mers în Madagascar, "timp în care Elan alimenta în continuare contul din Israel", convenind cu omul de afaceri să facă o investiţie acolo.
 
"Eu şi Mihai am demarat discuţiile cu tribul care era proprietar despre teren când am revenit în Madagascar. Am luat terenul în concesiune pe numele meu şi pe numele fratelui meu Mihai pe o perioadă de 99 de ani", explică fostul edil.
 
Potrivit fostului primar, şi-a închis contul din Israel în noiembrie 2011, banii (800.000 euro) fiind transferaţi în contul din acelaşi stat al lui Mihai Mazăre.
 
"A fost închis şi contul comun al Emei şi al lui Alexandru din Israel, transferul fiind făcut tot la Mihai ( peste 200 de mii de euro). În paralel, fratele meu Mihai a deschis o firmă în Madagascar, pe numele lui (Oceane Dune). Toţi banii adunaţi în contul lui au fost transferaţi în contul acestei firme deschis în Madagascar. În total era vorba despre 1,3 milioane de euro. Mihai şi-a închis şi el contul din Israel. Fratele meu Mihai a cesionat apoi acţiunile sale la firma din Madagascar către o firmă Case Mund Belize, deţinută integral de domnul Elan Schwartzenberg. În paralel cu cesionarea, Mihai a făcut un acord notarial prin care renunţă în favoarea aceleiaşi firme la suma de 1,3 milioane de euro cu care finanţase firma şi care era împrumut asociat. Banii urmau să fie recuperaţi de Case Mund, firma lui Elan. Toată această înţelegere a fost trecută în Anexa 2 încheiată în 22.05.2013. Ocean Dune trebuia să construiască resort-ul, iar eu şi fratele meu sa primim redevenţă de câte 5%. Ema Gavrilă urma să aibă două bungalow-uri din totalul de 16 care urmau să fie construite", le-a spus Mazăre judecătorilor.
 
Fostul primar le-a spus judecătorilor că cei 95.000 euro viraţi de Elan Schwartzenberg în contul lui în 2011 repezentau rambursarea unei datorii.
 
"În 2004 am împrumutat pentru zece ani un cetăţean grec cu 600.000 euro, Yanis Skanzikas, îmi era prieten din anii '90. Prin 2006-2007, Elan şi Yanis s-au cunoscut la ziua mea, apoi au ţinut legatura, iar Elan l-a ajutat cu contacte pe Yanis să cumpere un teren în Ucraina. Pentru ajutorul respectiv, Elan trebuia să îi dea lui Yanis 650.000 euro, reprezentând contravaloarea serviciilor. Elan i-a dat 50.000 euro, iar pentru că toţi trei eram prieteni, i-a propus lui Yanis ca datoria celui din urmă la mine să fie preluată de Elan. M-au informat despre asta prin 2007-2008. Eu am fost ok cu înţelegerea, pentru că eram foarte bun prieten cu amândoi şi aveam încredere. Cei 95.000 euro viraţi de Elan în contul meu în septembrie 2011 au venit în contul acestei datorii. Am aflat în mai 2013 că, de fapt, aceşti ultimi bani erau rambursarea unei parti din datoria preluată de la grec, nu finanţarea pentru proiecte, aşa cum se întâmplă de obicei. Nu ştiam din ce societate a virat Elan banii", a precizat Mazăre.
 
La termenul de luni a fost audiat şi unul dintre fraţii lui, parlamentarul Alexandru Mazăre, cercetat în acelaşi dosar pentru complicitate la luare de mită.
 
"Pe Elan Schwartzenberg îl cunosc din '97-98. Nu am avut niciodată relaţii de afaceri, ci de amiciţie. Emanuela Gavrilă nu era doar iubita mea, am fost concubini în perioada 1998-2011. Când am cunoscut-o mi-am dat seama că are posibilităţi materiale deosebite, derula mai multe afaceri în domeniul modei, era impresar de modele, avea scoli de modelling în toată România. (...) Doamna Gavrilă nu e o tinerica, este o femeie chiar mai mare cu vreo doi ani, e o persoană matură, responsabilă, independentă, îl ştia pe Elan dinaintea mea, din anumite medii. Ema a propus să deschidem contul comun din Israel, în urma discuţiilor avute de ea cu Elan. Ema mi-a spus că doreşte să îşi transfere în acel cont o parte din economiile din România. Ea discutase cu Elan despre asta. Ea îi dădea bani cash în România, iar ulterior Elan ii transfera bani în contul din Israel, după anumite perioade. Ştiu că Ema urmărea să facă anumite investiţii. Era o înţelegere între ei. Nu erau banii mei, aşa că am considerat că nu trebuie să îi declar. Conturile erau pe numele meu pentru că pe vremea aia aveam o relaţie foarte bună cu Ema, eram ca două jumătăţi de măr. (...) În 2013 am aflat de la Elan ca cei 95.000 euro transferaţi în contul lui Radu reprezintă preluarea unei datorii pe care fratele meu o avea de recuperat de la un grec. Nu i-am comunicat lui Elan când am închis contul din Israel", a declarat Alexandru Mazăre.
 
Următorul termen a fost stabilit pentru 29 noiembrie, dată la care va fi audiat omul de afaceri Avraham Morgenstern. De asemenea, în cadrul procesului va fi audiat şi Elan Schwartzenberg, urmând ca instanţa să stabilească dacă audierea se va face prin comisie rogatorie sau prin videoconferinţă.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Începe judecata lui Elan Schwartzenberg!

18 Oct 2019 326

Mehmetoglu, Bulevard şi Millenium Global Development Cum o duc acum firmele acuzate de DNA Constanţa de spălare de bani şi condamnate iniţial de judecători

18 Oct 2019 654

Autorităţile judiciare din Madagascar, sesizate din nou în cazul lui Radu Mazăre

16 Oct 2019 577

Radu Mazăre, achitat pentru luare de mită. Azi, un nou termen în apelul dosarului

16 Oct 2019 2009

Cine solicită şi cine analizează cererea de rejudecare a Dosarului Retrocedărilor din Constanţa

11 Oct 2019 397

Evaziune de 10 milioane de euro din banii constănţenilor? Decizie definitivă pentru afaceristul israelian Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre

11 Oct 2019 2482

Radu Mazăre la Curtea de Apel Bucureşti

10 Oct 2019 502

În complet intră un nou judecător! Radu Mazăre contestă pedeapsa primită în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa

10 Oct 2019 743

Legături cu dosare grele de la Constanţa! Schimbări importante la Înalta Curte. Judecătorul Dan Andrei Enescu, în locul Silviei Cerbu

09 Oct 2019 5766

Radu Mazăre, achitat pentru luare de mită. Ce se întâmplă azi la Curtea de Apel Bucureşti

07 Oct 2019 362

Acţiunile deţinute de Mihai Mazăre şi Aurel Mitran în Sigma Trading SA, cumpărate de Five-Holding SA

05 Oct 2019 1041

Şase ani şi şase luni de închisoare cu executare în primă instanţă pentru Radu Mazăre. Ce s-a decis ieri la Constanţa

04 Oct 2019 751

Decizia nu este definitivă! Curtea de Apel Bucureşti desfiinţează completurile de cinci judecători de la Înalta Curte. Ce dosar de la Constanţa ar putea fi vizat

04 Oct 2019 458

Complet de trei judecători pentru Radu Mazăre! Ce s-a decis ieri la Curtea Supremă

28 Sep 2019 3976

Radu Mazăre contestă pedeapsa primită în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. Ce se întâmplă azi la Curtea Supremă

27 Sep 2019 1342