Ce legi au intrat astăzi în dezbaterile Curții Constituționale. Deciziile luate de instanță


•    În două cazuri, s-a decis amânarea discuțiilor pentru luna septembrie

 În ziua de 14 iulie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, a luat în dezbatere mai multe obiecții de neconstituționalitate.
Iată deciziile luate azi de magistrații Curții Constituționale, puse la dispoziție de instanță:
A. Obiecția de neconstituționalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, obiecție formulată de deputați aparținând Grupurilor parlamentar ale Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România;
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului este constituţională în raport cu criticile formulate.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.
B. Obiecția de neconstituționalitate a dispoziţiilor Legii privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel național, obiecție formulată de deputați aparținând Grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România;
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel național este neconstituțională, fiind încălcate prevederile art.111 alin.(1) și art.138 alin.(5) din Constituție.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
C. Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar, obiecție formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal;
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:
1.    A respins, ca inadmisibilă, obiecția de neconstituționalitate a art.I pct.1, 2, 4 și 5 și art.II din Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar.
2.    A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.I pct.3 din Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.

D. Obiecția de neconstituționalitate a dispoziţiilor Legii privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, obiecție formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal;
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.

E. Obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului unic pct.3 din Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, obiecție formulată de Guvernul României;
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate şi a constatat că dispoziţiile articolului unic pct.3 [cu referire la art.XVIII] din Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale sunt neconstituţionale.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
F. Obiecția de neconstituționalitate a Legii privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile, obiecție formulată de Guvernul României.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituțională, în ansamblul său.
Curtea a statuat că actul normativ criticat contravine dispozițiilor art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât conține dispoziții contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligației de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la această obligație.
De asemenea, Curtea a constatat că în procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitată fișa financiară de la Guvern, ceea ce contravine dispozițiilor art.138 alin.(5) din Constituție.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
II. Cu privire la:
– Obiecțiile de neconstituționalitate a Legii privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene, obiecții formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție şi de Guvernul României, Curtea Constituțională a decis amânarea dezbaterilor pentru data de 17 septembrie 2020.
– Obiecțiile de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecție formulată de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Constituțională a decis amânarea dezbaterilor pentru data de 30 septembrie 2020.
*
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul ministru al Justiției Monica Macovei cere demisia judecătorilor Curții Constituționale

15 Jun 2021 1810

Curtea Constituţională a României, despre instrumentarea cauzelor disjunse de către procurorii DNA

14 Jun 2021 565

CCR Legea pentru modificarea Legii Rezervaţiei Biosferei 'Delta Dunării', neconstituțională

03 Feb 2021 704

CCR Legea majorării punctului de pensie cu 40% este constituțională

13 Jan 2021 1100

Povestea constănțeanului plecat în Germania care luptă de aproape 20 de ani pentru recuperarea bunurilor naționalizate de comuniști

23 Nov 2020 1373

Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra unei legi

16 Nov 2020 969

Decizia CC privind Legea prin care mai multe terenuri ABADL au fost preluate de două comune tulcene, publicată în Monitorul Oficial

12 Oct 2020 864

Legea prin care Consiliul Local Constanța a primit în administrare o parte din Lacul Siutghiol, declarată neconstituțională

06 Oct 2020 1344

CCR discută preluarea de către comunele Cetalchioi și Crișan a unor terenuri ABADL

23 Sep 2020 1000

Curtea Constituțională, sesizată în cazul unui fost vameș constănțean din Dosarul Portul

04 Sep 2020 1356

Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra unei legi

17 Aug 2020 749

Legea carantinării și a izolării, atacată la Curtea Constituțională

07 Aug 2020 883

Proteste împotriva Legii carantinării. Manifestanții au ajuns la Avocatul Poporului

22 Jul 2020 866

Ce a punctat prefectul județului Constanța legat de cei ieșiți din carantină instituționalizată, conform deciziei CCR

04 Jul 2020 1391

DNA a obținut în instanță audierea unuia dintre cei mai „grei“ directori din Consiliul Județean Constanța

02 Jul 2020 2837