Ce paşi a făcut Tribunalul Constanţa în dosarul fostului şef al Direcţiei Metale şi Pietre Preţioase



Laura Monica Tănase, judecător al Tribunalului Constanţa, a amânat, pentru data de 11 noiembrie, dosarul în care Ionuţ Elie Zisu, fostul şef al Direcţiei Metale Preţioase, Pietre Preţioase şi Proces Kimberley din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi fost senator (PNL), este acuzat de evaziune fiscală.
 
Cauza a fost instrumentată de procurorii din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a ajuns la Tribunalul Constanţa pe data de 11 martie.
 
Primul termen a avut loc pe data de 29 aprilie, cauza fiind amânată pentru garantarea dreptului la apărare al inculpaţilor.
 
Termen - 10 iunie: amână cauza
 
Termen - 9 septembrie: amână cauza, ca urmare a cererii de amânare
 
Termen - 21 octombrie: amână cauza, pentru a-i oferi părţii responsabile civilmente posibilitatea de a-şi angaja apărător
 
Noul termen: 11 noiembrie
 

În dosar au mai fost deferiţi Justiţiei George Nivaci, Nicolae Cioti, Stelian Tocia, Stelian Marius Caracoti, George Nicolae, Anton Caracota, Mihai Giumba, Iuliana Cristina Emilian şi Sabina Maria Dănilă, angajaţi ai unui magazin din Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, suspectaţi de complicitate la evaziune fiscală.
 
Procurorii arată că „Zisu Ionuţ Elie, în calitate de administrator al SC GFS DFR SRL, a omis să constituie şi să vireze acciza datorată bugetului consolidat al statului, ca urmare a evidenţierii în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive“.

 
„Totodată, inculpatul Grosu Stelian, în calitate de responsabil al magazinului din Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, judeţul Constanţa (calitate cu care a fost învestit de administratorul SC Gfs Dfr SRL, inculpatul Zisu Ionuţ Elie), a înlesnit inculpaţilor vânzători în cadrul unităţii tip duty free comercializarea nelegală a produselor tip ţigarete. Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a mai rezultat faptul că inculpaţii Nivaci George, Cioti Nicolae, Tocia Stelian, Caracoti Stelian Marius, Nicolae George, Caracota Anton, Giumba Mihai, Emilian Iuliana Cristina şi Dănilă Sabina Maria, toţi - operatori duty free (vânzători) în cadrul magazinului mai sus amintit, au vândut o cantitate de 58.058 de cartoane de ţigarete (peste nivelul destinat uzului personal stabilit de Ministerul Finanţelor Publice) către persoane fizice care nu figurează în evidenţele IJPF Constanţa ca intrate sau ieşite din ţară, rezultând că acestea au fost comercializate pe teritoriul României, devenind astfel produse accizabile“, conform magistraţilor.
 
Prejudiciul total estimat de procurori este de 1.612.509 lei.
 
În luna aprilie 2015, cauza a fost trimisă iniţial spre competentă soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea lui Zisu. În februarie 2016, Ionuţ Elie Zisu a demisionat din Parlament. Câteva zile mai târziu, judecătorii de la ÎCCJ au trimis dosarul la Tribunalul Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Senator achitat la Constanţa. Decizia este definitivă

08 Feb 2019 3806

Fost senator, achitat la Constanţa. Apelul dosarului a primit un nou termen

14 Nov 2018 1481

Fost senator acuzat de evaziune fiscală, achitat la Constanţa. Dosarul a primit un nou termen

05 Oct 2018 1577

Un fost senator (PNL), achitat la Constanţa. Ce au decis judecătorii Curţii de Apel

25 Jul 2018 2389

Un fost senator (PNL), achitat la Constanţa. Procurorii reacţionează

07 May 2018 2798

Exclusiv! Un important politician din România, judecat la Constanţa, a fost achitat

30 Mar 2018 4917

Tribunalul Constanţa, hotărâre importantă luată în dosarul fostului şef al Direcţiei Metale şi Pietre Preţioase

30 Jun 2017 2695

Dosarul fostului şef al Direcţiei Metale şi Pietre Preţioase, amânat

25 Apr 2017 4601

Ionuţ Elie Zisu Dosarul fostului şef al Direcţiei Metale şi Pietre Preţioase va fi deschis azi, pentru prima dată, la Tribunalul Constanţa

29 Apr 2016 3811

Exclusiv Fostul şef al Direcţiei Metale şi Pietre Preţioase, judecat la Constanţa. Este acuzat de evaziune fiscală

14 Mar 2016 5978