Ce s-a întâmplat ieri în procesul în care este revendicat terenul Gărzii de Coastă


Cazul terenului revendicat în justiţie pe care se află clădirea Gărzii de Coastă a intrat ieri în atenţia judecătorilor Curţii de Apel din oraş. Dosarul se află pe rolul instanţelor de mai mulţi ani şi priveşte o retrocedare în baza Legii 10/2001. Mai exact, în septembrie 2001, cele trei moştenitoare ale terenului pe care se află acum Garda de Coastă au notificat autorităţile locale pentru retrocedarea suprafeţelor, în conformitate cu legea nou adoptată la momentul respectiv.


În anul 2011, acestea s-au adresat judecătorilor pentru a-şi primi drepturile de care fuseseră lipsite. Din 2011 şi până în prezent, cazul a trecut prin mai multe instanţe, în prezent fiind în atenţia judecătorilor Curţii de Apel Constanţa, care au stabilit un nou termen de judecată la data de 19 februarie.


După cum arătam în ediţiile anterioare, în anul 2011, Paulina Andrei, Veronica Dumitrescu şi Elena Stela Tănăsescu, moştenitoarele proprietarilor iniţiali ai terenului, se adresaseră Tribunalului Constanţa. La momentul respectiv, acestea le-au cerut judecătorilor să oblige autorităţile locale pe care le acţionaseră în instanţă să le acorde măsuri reparatorii în echivalent. Mai exact, acestea cereau „acordarea de teren în compensare sau despăgubiri băneşti, pentru terenul în suprafaţă de 26.660 mp“.


Diferenţe mari constatate în urma expertizei


Prin sentinţa din 2011, autorităţile locale erau obligate să le acorde moştenitoarelor „în compensare teren echivalent suprafeţei de 26.600 mp, situat în intravilanul Municipiului Constanţa, zona Tomis Nord, ce nu poate fi restituit în natură, sau despăgubiri“. Ulterior acesteia, în 2013, femeile au deschis un nou proces, pentru acelaşi teren, întrucât, spun acestea, măsurile dispuse de autorităţi nu ar fi respectat dispoziţiile instanţei.


Pe scurt, în urma expertizei efectuate în noul proces, s-a stabilit că „terenul notificat are o valoare de 3.745.280 de euro, potrivit grilei notariale, în vreme ce terenurile atribuite în compensare au o valoare cumulată de 664.061 de euro“. În această situaţie, Tribunalul Constanţa a admis în parte noua acţiune demarată de cele trei moştenitoare şi a decis: „obligă pârâtul să propună acordarea măsurilor compensatorii sub formă de puncte către reclamantele din cererea principală, în condiţiile Capitolului III din Legea 165/2013, pentru terenul în suprafaţă de 21.884 mp, situat în intravilanul Municipiului Constanţa, zona Tomis Nord, imposibil de restituit în natură sau prin compensare cu alte terenuri“.


Totodată, instanţa „respinge capătul de cerere principală având ca obiect obligarea pârâţilor Primarul Municipiului Constanţa, Municipiul Constanţa, Consiliul Local Constanţa la atribuirea de terenuri în compensare, pentru terenul imposibil de restituit în natură, ca nefondat“.


Decizia nu le-a mulţumit pe cele trei moştenitoare, care au atacat hotărârea în recurs, cazul ajungând astfel la Curtea de Apel Constanţa, unde s-a acordat ieri un nou termen de judecată, pentru luna februarie.


Citeşte şi:

Notificare pe Legea 10/2001 formulată acum 18 ani:
Cum se judecă trei moştenitoare cu Primăria Constanţa pentru terenul din zona Gărzii de Coastă


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 2158

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3585

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 779

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 618

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3607

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 643

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3149

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 713

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 741

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 813

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 847

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 594

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 609

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 994

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 524