Ce se întâmplă cu salariile profesorilor care au titlul științific de doctor și care au obținut gradul didactic I în baza acestuia. Ce spune Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

  • Prin Hotărârea nr. 170/2021, Curtea de Apel Constanța, în completul prezidat de magistratul Claudiu Răpeanu (vicepreședinte instanței), a dispus suspendarea executării ordinului până la pronunțarea instanței de fond.
  • În Hotărârea nr. 170/2021 pentru suspendarea aplicării ordinului, document citat pe Jurindex, Curtea de Apel Constanța a vorbit despre „elemente suficiente care imprimă o îndoială puternică și evidentă prezumției de legalitate de care ar trebui să se bucure Ordinul nr.3993/2021“.
  • Hotărârea nr. 170/2021 a Curții de Apel Constanța poate fi accesată în Secțiunea Document.
 
Situații aproape imposibile pentru profesorii care au titlul științific de doctor și care au obținut gradul didactic I în baza acestuia!
 
Ordinul Ministerului Educației nr. 3993/2021, suspendat de Curtea de Apel Constanța până la pronunțarea instanței asupra anulării acestuia, le creează probleme la încasarea salariilor profesorilor vizați de acesta.
 
În paralel, este de amintit faptul că prin Hotărârea nr. 170/2021, Curtea de Apel Constanța, în completul prezidat de magistratul Claudiu Răpeanu (vicepreședinte instanței), a dispus suspendarea executării ordinului până la pronunțarea instanței de fond.
 
Foarte important, în Hotărârea nr. 170/2021 pentru suspendarea aplicării ordinului, document citat pe Jurindex, Curtea de Apel Constanța a vorbit despre „elemente suficiente care imprimă o îndoială puternică și evidentă prezumției de legalitate de care ar trebui să se bucure Ordinul nr.3993/2021“.
 
Totodată,  judecătorii au vorbit în aceeași hotărâre despre faptul că „instanța apreciază că măsura suspendării provizorii a executării actului administrativ atacat este justificată deoarece, în sarcina cadrelor didactice, reprezentate procesual de sindicat, se înregistrează o diminuarea reală a venitului salarial ce reprezintă o reală pagubă greu de înlăturat în ipoteza anulării actului, în sensul imposibilității recuperării sale integrale ci prin eșalonări legislative derulate pe parcursul a cinci ani consecutivi“, potrivit www.rolii.ro.
 
Hotărârea de suspendare nu a fost încă atacată în recurs
 
Hotărârea nr. 170/2021 a Curții de Apel Constanța a fost pronunțată la data de 15 septembrie 2021 în dosarul 322/36/2021 și nu a fost atacată în recurs, până la acest moment, de către Ministerul Educației.
 
Se mai arată în hotărârea Curții de Apel că „în cazul de față dispoziția legală ce se solicită a fi suspendată are ca sferă de reglementare cadrele didactice care au obținut gradul didactic I prin echivalare anterior datei de 1 iulie 2017, urmare a obținerii titlului științific de doctor, în timp ce dispozițiile obligatorii ale Deciziei 7/2021 au ca sferă de reglementare alte componente ale salariului de bază, respectiv gradație de merit, majorări, distincte de indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor“.

 
„Subordonarea față de actele de nivel superior reprezintă regula impusă actelor normative sau administrative și care este prevăzută la art.81 din aceeași Lege nr.24/2000 astfel, la elaborarea proiectelor de hotărâri, ordine sau dispoziții se va avea în vedere caracterul lor de acte subordonate legilor, hotărârilor și ordonanțelor Guvernului și altor acte de nivel superior“, au precizat magistrații Curții de Apel Constanța.
 

De asemenea, judecătorii au mai spus că „în nici un moment textul de lege ordinar nu face trimitere la hotărâri judecătorești chiar și obligatorii date de Înalta Curte de Casație și Justiție în mecanismul recunoscut acesteia de unificare a practicii judiciare prin pronunțarea unor hotărâri de dezlegare a unor chestiuni de drept, acestea neputând fi asimilate nici măcar noțiunii de «alte acte de nivel superior» urmare a faptului că nivelul superior al ordinului este tot legea ordinară“.
 
„Din cele prezentate mai sus, instanța consideră că împrejurările legate de starea de drept astfel prezentate reprezintă elemente suficiente care imprimă o îndoială puternică și evidentă prezumției de legalitate de care ar trebui să se bucure Ordinul nr.3993/2021“, au concluzionat magistrații Curții de Apel Constanța.
 
„Urmare a faptului că în cadrul acestei proceduri instanța are rolul de a efectua numai o cercetare sumară în cadrul căreia analiza aspectelor formale prezentate mai sus sunt suficiente pentru a releva îndoiala puternică și evidentă, nu se va mai proceda la analiza celorlalte argumente prezentate în cererea de chemare în judecată deoarece acestea duc la prejudecarea fondului“, au mai precizat judecătorii.
 
„Bulina roșie va fi suspendată“
 
Între timp, dosarul în care s-a cerut anularea Ordinulului Ministerului Educației se va judeca la Curtea de Apel Constanța la data de 19 ianuarie 2022, de la ora 11.30.
 
Profesorilor aflați în această situație le-a fost adus la cunoștință de către conducerea Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, prin președinte, prof. Mitică Iosif, faptul că, în urma demersurilor sindicatului, „conducerea unităților de învățământ care au astfel de cazuri trebuie să notifice inspectoratul în scris și să solicite deblocarea statelor de plată. Confirmarea a venit prin apelul telefonic de la Normare-salarizare IȘJ prin care s-a specificat faptul că acolo unde există hotărâre judecătorească va fi suspendată alerta/bulina roșie din programul EduSal, astfel încât salariile să poată fi calculate și plătite“.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut ce decizie va lua Curtea de Apel Constanța în dosarul în care s-a solicitat anularea ordinului.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Creșteri salariale pentru profesorii, învățătorii și educatorii din Constanța, pe masa judecătorilor de la tribunal. Ce declară părțile!
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 1257

Primarul Constanței pierde definitiv procesul pe locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități (MINUTA)

28 Mar 2024 691

3 ani de închisoare cu suspendare pentru Magdalena Neague, primarul comunei Bărăganu! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța

27 Mar 2024 585

Decizie definitivă în procesul dintre o firmă din Constanța și Consiliul Local al orașului Eforie

27 Mar 2024 348

Constanța. Minorii acuzați că ar fi agresat sexual o copilă în curtea unui liceu, internați într-un centru educativ

26 Mar 2024 626

Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, așteptat azi la Curtea de Apel Constanța! Din motivarea deciziei de rejudecare – edilul nu a fost audiat în faza apelului

26 Mar 2024 2763

DIICOT acuză – trafic de droguri la Constanța! Iată cine sunt cei 10 cercetați de procurori

26 Mar 2024 1057

O firmă din Constanța dă în judecată Consiliul Local și Unitatea Administrativ Teritorială Limanu. Dosarul, pe rolul Curții de Apel

25 Mar 2024 500

Justiție Constanța Soluție definitivă în procesul dintre Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Dobrogea și două firme

25 Mar 2024 540

Raportul complet al activității Curții de Apel Constanța, în 2023! Două posturi de judecător ar putea fi transferate la Curte (DOCUMENT)

25 Mar 2024 564

Georgeta Tapangea are câștig de cauză într-unul din dosarele deschise Primăriei Constanța

25 Mar 2024 410

Achitare la Tribunalul Tulcea, într-un dosar al DNA Constanța! Vizat, „obiectivul turistic sat pescăresc tradițional“ (MINUTĂ)

24 Mar 2024 990

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1841

Curtea de Apel Constanța, final de proces în presupusul șantaj de la SOCEP! Când se va pronunța instanța definitiv

22 Mar 2024 643

DNA, „obligată“ să continue urmărirea penală în dosarul Spitalului Municipal Constanța! Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu Victor Alexandru Ciobotaru, respins

19 Mar 2024 2738