Ce spun procurorii din Constanța despre cazul primarului din Smârdan, Vasile Petrică Mărculescu

 
 
 
  • Dosarul este instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
  • Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
  • Contactat telefonic, primarul localității Smârdan, Vasile Petrică Mărculescu, nu a dorit să facă declarații oficiale cu privire la acest dosar.  
Garda Naţională de Mediu a anunțat, luna trecută, în mediul online, că, în timpul unui control, comisarul șef al Comisariatului Județean Tulcea ar fi fost agresat chiar de către primarul localității Smârdan, Vasile Petrică Mărculescu.
 
Iată mesajul oficial al Gărzii Naţionale de Mediu
 

„A fi comisar de mediu poate fi de-a dreptul periculos, în unele situații, nu de puține ori angajații Gărzii Naționale de Mediu fiind victime ale violenței fizice și verbale, așa cum s-a întâmplat în cazul unei echipe de comisari care a efectuat un control la o fermă din localitatea Smârdan, județul Tulcea.
 
Pe scurt, în data de 12.04.2023, comisarul șef al Comisariatului Județean Tulcea, împreună cu un alt comisar, s-au deplasat la societatea Vitagro SRL din localitatea Smârdan pentru a verifica o sesizare potrivit căreia, pe amplasamentul acestei societăți, sunt arse deșeuri, poluarea fiind resimțită până în zona Municipiului Brăila.
 
La fața locului, reprezentanții GNM au constatat mai multe nereguli, printre care și urme recente de arderi de deșeuri.
 
În timp ce erau efectuate verificările, pe amplasament a apărut și administratorul de facto al societății Vitagro SRL, care nu era altul decât primarul localității Smârdan.
 
Acesta i-a agresat verbal pe cei doi comisari și l-a lovit cu pumnul în figură pe comisarul șef, încercând să îi smulgă telefonul cu care acesta a făcut poze în incinta fermei.
 
Ulterior, comisarii GNM au fost sechestrați pe amplasamentul societății, iar primarul localității Smârdan a refuzat să îi elibereze și a continuat să profereze amenințări și injurii la adresa lor, inclusiv în prezența polițiștilor de la Poliția Smârdan, sosiți la fața locului printr-un apel la 112.


 
Dincolo de aceste fapte, care fac obiectul unui dosar penal, cercetările dispuse de procurori, la fața locului, (efectuate cu mandat de perchezițiție pus în executare în data de 13.04.2023), au arătat că primarul avea „motive întemeiate” să se opună controlului GNM la firma VITAGRO SRL (deținută de fiul său), întrucât au fost constatate nereguli grave, dintre care menționăm:
 

Ferma destinată creșterii animalelor (vaci și oi) funcționa fără autorizație corespunzătoare, fiind executate lucrări și instalații de gospodărire a apelor fără avizele necesare (sistemul hidrotehnic era amplasat ilegal).
 
Pe amplasament, erau îngropate diferite deşeuri în amestec, constând în: resturi vegetale, gunoi de grajd, deşeuri menajere, filtre uzate de ulei, deşeuri reciclabile de pet-uri si folie, în cantitati semnificative, care erau parţial incendiate. De asemenea, erau depozitate deșeuri auto, metalice și de plastic, anvelope și acumulatori auto, aruncate „la grămadă”, în apropierea unor saci cu substanțe chimice folosite în agricultură, care prezentau un risc ridicat de explozie.
 
În zona de alimentare a vehiculelor, s-a constatat existența unor bazine de depozitare pentru combustibil și produse petroliere, precum și butoaie, parţial încarcate cu ulei auto, ambalaje contaminate cu ulei uzat si filtre de ulei uzat.
 
Totodată, a fost depistat un canal de acumulare a apelor uzate (în lungime de 50 m) plin cu dejecții animaliere și deșeuri municipale.
 
În proximitatea fermei, a fost constatată o cantitate semnificativă de deșeuri depozitate ilegal  pe terenul care aparține UAT Smârdan.
 
În acest caz, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus punerea în mișcare a unei acțiuni penale față de autorii acestor fapte, pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj calificat, lipsire de libertate și mai multe infracțiuni de mediu“.

 
Cu privire la acest dosar, la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a făcut următoarele precizări:
 

„La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța este înregistrat dosarul penal nr. 120/P/2023, în care se efectuează cercetări față de inculpatul Mărculescu Petrică Vasile sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj calificat, prev. de art.257 alin. l si 2 din Codul penal, lipsire de libertate, prev. de art. 205 alin. l si 3 lit. c din Codul Penal, incendierea deșeurilor, prev. de art. 66 alin 1 lit. e. din OUG nr.92/2021. îngropare a deleurilor, prev. de art.66 alin. 1 lit. f din OUG nr.92/2021, deținerea și păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, prev. de art.66 alin. 1 lit. g din OUG nr.92/2021, aruncarea și/sau ascunderea deșeurilor, prev. de art.66 alin. I lit. h din OUG nr.92/2021, executarea de lucrări/instalații pe ape/în legătură cu apele, fără aviz legal, prev. de art.93 alin. 1 din Legea nr. 107/1996, republicată, utilizarea resurselor de apă în diferite scopuri fără autorizație de gospodărire a apelor, prev. de art.93 alin.2 lit.a din Legea nr.107/1996. republicată, efectuarea de săpături gropi/șanturi în dig de protecție a lucrărilor hidrotehnice, plus extragerea pamântului din lucrarea de apărare hidrotehnică, fără aviz de gospodărire a apelor, prev. de art. 95 alin. 2 din Legea nr. 107/1996, republicată“.

 
„În cauza a fost luată măsura controlului judiciar față de inculpat la data de 25.04.2023“, se mai arată în informarea procurorilor.
 
Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Contactat telefonic, primarul localității Smârdan, Vasile Petrică Mărculescu, nu a dorit să facă declarații oficiale cu privire la acest dosar.   

 Foto cu rol ilustrativ.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Garda Naţională de Mediu acuză - comisarul șef al Comisariatului Județean Tulcea ar fi fost agresat de către primarul localității Smârdan, Vasile Petrică Mărculescu
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazul lui Vasile Mărculescu, primarul din Smârdan, Tulcea, se va rejudeca!

25 Aug 2023 552

Comuna Smîrdan (Tulcea) modernizează sistemul de alimentare cu apă, din localitate (DOCUMENT)

24 Aug 2023 451

Judecătorii din Constanța se pregătesc să anunțe decizia finală în cazul lui Vasile Mărculescu, primarul din Smârdan, Tulcea

05 Jul 2023 1126

Tânără din județul Tulcea agresată de concubin! A cerut ajutorul polițiștilor

09 Jun 2023 658

VIDEO Termen nou în dosarul oilor îngropate pe un teren viran din Tulcea

14 May 2023 2037

Video cu puternic impact emoțional! Dosarul oilor îngropate pe un teren viran din Tulcea, amânat pentru la anul! (VIDEO)

12 Nov 2022 1282

Județul Tulcea Accident rutier la ieșire din Smârdan spre Măcin. Două persoane au fost rănite

04 Aug 2022 1516

Peste 150 de hectare de pășune, afectate de un incendiu în județul Tulcea (GALERIE FOTO)

18 Jul 2022 966

Accident rutier grav în județul Tulcea. Un camion s-a răsturnat. Salvatorii au extras șoferul încarcerat (GALERIE FOTO)

14 Jun 2022 1499

Doi tineri din județele Galați și Tulcea, reținuți pentru trafic de minori. Ce au stabilit anchetatorii

10 Jun 2022 1018

Cimitir în aer liber, la Tulcea! Rechizitoriul procurorilor din Constanța (document+video)

12 Oct 2021 7263

Detalii cutremurătoare din dosarul oilor îngropate pe un teren viran din Tulcea (video)

21 Sep 2021 3103

Primăria comunei Smârdan, județul Tulcea, dotează Centrul multifuncțional pentru activitatea pescarilor (document)

08 Sep 2021 3089

Județul Tulcea Doi motocicliști, răniți în urma unui accident rutier produs de DN22

01 Aug 2021 1847

UPDATE. Populația, înștiințată prin intermediul RO-ALERT Județul Tulcea, sub imperiul unui Cod Portocaliu și al unui Cod Roșu de ploi torenţiale şi vijelii. Localități vizate

23 Jun 2021 2361