Cerere de recuzare admisă Experţi noi în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă


Schimb de experţi în procesul în care Mario Vintilă solicită revocarea donării impresionantei Colecţii Dinu şi Sevasta Vintilă, apreciată la circa 2 milioane de euro şi care reprezintă sufletul muzeului cu acelaşi nume din Topalu.


Magistraţii Curţii de Apel Galaţi, în completul C1A al Secţiei 1 Civile, format din judecătorii Irina Alexandra Boldea şi Doru Benescu, au admis cererea de recuzare a expertului iniţial, Beatrice Octavia Păruş. Solicitarea fusese înaintată la termenul anterior de către reprezentanţii Muzeului de Artă Constanţa, instituţie ce luptă pentru rămânerea Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă la muzeul din Topalu, fiind adversara în instanţă a lui Mario Vintilă.


Aşa cum precizam, judecătorii au admis cererea formulată de muzeu, iar noul expert în cauză a fost desemnat prin tragere la sorţi şi este specialistul Alexandrina Cuţui, din cadrul Muzeului Bucovinei, expert restaurator pictură.
În acest context, a fost acordat un termen intermediar la data de 4 noiembrie, pentru când se va pune în discuţie onorariul expertului, precum şi alte detalii legate de realizarea expertizei.


După cum arătam în ediţiile anterioare ale ZIUA de Constanţa, procesul ce vizează colecţia de artă Dinu şi Sevasta Vintilă a început pe rolul instanţelor constănţene în urmă cu mai bine de zece ani. De atunci şi până în prezent, judecătorii constănţeni au respins de două ori pretenţiile ridicate de Mario Vintilă asupra colecţiei donate comunei Topalu de către doctorul Gheorghe Vintilă.


Dosarul a fost trimis însă înapoi spre rejudecare de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, care au decis refacerea expertizelor. În cele din urmă, la începutul anului 2018, Mario Vintilă a formulat o cerere de strămutare a procesului, iar Înalta Curte a admis această solicitare şi a decis ca procesul să continue la Curtea de Apel Galaţi, în loc de Curtea de Apel Constanţa.


Aşa cum menţionam şi anterior, dosarul vizează o impresionantă colecţie de artă ce cuprinde peste 200 de tablouri, schiţe, pasteluri, gravură şi sculpturi, donate de doctorul Gheorghe Vintilă comunei Topalu în 1960, în memoria părinţilor săi, Dinu şi Sevasta Vintilă.


Citeşte şi:

O nouă înfăţişare în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu
Ce solicita Gheorghe Vintilă în actul prin care a donat cele peste 200 de tablouri


Inventarul exact al Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu. 20 de opere semnate de Tonitza

Tablouri de peste 2 milioane de euro, trecute cu 80 de lei în inventar. Situaţie imposibilă! Nu s-a găsit niciun evaluator pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu

Apreciată la peste 2,5 milioane de euro
Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă, trecută în evidenţa contabilă cu valoarea de 88,10 lei


Primarul Valentin Stanciu – „Pentru mine, au o valoare inestimabilă“
Comuna Topalu caută evaluator pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă


Lupta pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Cum a vrut Mario Vintilă să restaureze operele de artă

De ce se tot (re)judecă procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Ultima decizie a instanţei
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei Dr. Gheorghe Vintilă - Darul ce l-a făcut oamenilor din Topalu

08 Mar 2024 6070

De Ziua Dobrogei Muzeul de Artă Constanța lansează Catalogul celui mai important muzeu rural din țară!

12 Nov 2022 2321

ZIUA LIVE Lelia Rus Prîvan, managerul Muzeului de Artă din Constanța- „E foarte important să ne reîntoarcem către umanitate, către ce e bun și frumos de arătat lumii“

02 Mar 2022 1722

ZIUA LIVE. Despre cel mai important muzeu rural din România, aflat în județul Constanța

01 Mar 2022 2377

Oficial, de la Înalta Curte despre cel mai important muzeu rural din țară, aflat în județul Constanța Mihai Lupu - „Instanța a hotărât ca inestimabilele lucrări să rămână acolo unde le este locul de drept“ (MINUTA)

24 Feb 2022 1941

Proces pe milioane de euro Curtea Supremă, anunț de ultimă oră în legătură cu cel mai important muzeu rural din țară, aflat în județul Constanța!

21 Jan 2022 1884

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilăׅ“ din Topalu, cel mai important muzeu rural din țară (galerie foto+video)

03 Nov 2021 5418

Cu doar câteva zile înainte de recurs Magistrat al Curții Supreme, cerere de abținere în procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu

22 Oct 2021 1493

Moment decisiv pentru cel mai important muzeu rural din România, aflat în comuna constănțeană Topalu! (Motivare)

20 Sep 2021 3183

Directorul Muzeului de Artă Constanța „Sperăm ca de azi înainte publicul să se bucure și mai mult de lucrările din minunata colecție Topalu!“

08 Jun 2021 4103

Ultima oră Curtea de Apel Galați - Colecția de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ rămâne a Muzeului din Topalu!

07 Jun 2021 2102

Dosarul Colecției Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu. Instanța a amânat pronunțarea!

01 Jun 2021 1745

Zi așteptată cu speranță, dar și teamă Cui rămâne colecția de artă a Muzeului din Topalu? Ziua pronunțării

26 May 2021 2354

Declarații exclusive în cazul tablourilor de două milioane de euro de la Topalu! Ce spune expertul Ioan Popa

18 Jan 2021 3782

„Testamentul“ regretatei Doina Păuleanu Procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Primul termen fără directorul Muzeului de Artă Constanța

15 Jan 2021 3394