Justitie

Cererea lui Nicuşor Constantinescu, respinsă Cine va judeca dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol

Antoneta Ardeleanu, magistrat al Tribunalului Constanţa, rămâne judecătorul dosarului elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol! Şi asta deşi Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, inculpat în prezenta cauză, a formulat o cerere de recuzare a magistratului, solicitarea fiind respinsă ieri de Tribunalul Constanţa. Decizia instanţei este definitivă.  
 
Amintim că, în decembrie 2014, aeronava s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. În urma evenimentului, au murit medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul, căpitan-comandor Ginel Claudiu Crăcănel. De menţionat că dosarul fostului şef al CJC nu are legătură cu această tragedie.
 
Iniţial, cauza a fost trimisă spre soluţionare completului de judecată prezidat de Nermin Apzait, din Tribunalul Constanţa, magistrat în prezent pensionat. În acest context, prezentul dosar a fost repartizat ciclic completului de judecată prezidat de Antoneta Ardeleanu.
 
În prezent, Antoneta Ardeleanu judecă şi ultimul dosar al lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, unde este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
Într-un alt dosar, cel al fundaţiilor Fantasio şi Thalia, judecătoarea Antoneta Ardeleanu, după opt achitări, l-a condamnat în primă instanţă pe Nicuşor Daniel Constantinescu, la opt ani de închisoare, cu executare.
 
Cristian Bogdan Zgabercea, fost consilier al şefului CJC şi producător general al TVR, a fost condamnat la patru ani şi opt luni de închisoare, cu executare. Carmen Florentina Oproiu (Vasile) a fost condamnată pentru complicitate la abuz în serviciu (în raport de plăţile nelegale efectuate pentru acţiuni culturale şi sportive) la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare.
 
Marcel Brâncoveanu Părău a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată. Fundaţia „Fantasio“ a fost condamnată la pedeapsa de 7.000 de lei amendă penală. Asta în timp ce Fundaţia „Thalia“ a fost condamnată la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală.
 
În continuare, judecătoarea Antoneta Ardeleanu a admis, în parte, acţiunea civilă formulată de partea civilă Felicia Tăicuţu, în contradictoriu cu Nicuşor Daniel Constantinescu.
 
„Obligă inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel la plata sumei de 1.392 de lei daune materiale şi 10.000 de euro, echivalentul în lei la data plăţii, daune morale, către partea civilă Tăicuţu Felicia. Admite, în parte, acţiunea civilă formulată de Judeţul Constanţa în contradictoriu cu inculpaţii Constantinescu Nicuşor Daniel, Zgabercea Cristian Bogdan şi Oproiu (Vasile) Carmen Florentina. (...) Obligă inculpaţii Constantinescu Nicuşor Daniel, Zgabercea Cristian Bogdan şi Oproiu (Vasile) Carmen Florentina, la plata, în solidar, către partea civilă Judeţul Constanţa a sumei de 18.399.836 de lei, despăgubiri civile. (...) Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român - prin ANAF - prin AJFP Constanţa, doar în contradictoriu cu inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan, Fundaţia Fantasio Constanţa, Fundaţia Thalia Agnita şi Părău Marcel Brîncoveanu. Obligă inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan, Fundaţia Fantasio Constanţa, Fundaţia Thalia Agnita şi Părău Marcel Brîncoveanu la plata, în solidar, a sumei de 152.180 de lei, precum şi la plata obligaţiilor fiscale accesorii potrivit Codului de procedură fiscală, calculate de la momentul producerii prejudiciului şi până la data achitării integrale, către partea civilă Statul Român - prin ANAF - prin AJFP Constanţa, urmând ca în cazul inculpaţilor să se aibă în vedere sumele de bani indisponibilizate în urma instituirii popririi (...)“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Condamnările nu sunt definitive.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O nouă condamnare pentru Nicuşor Constantinescu. Dosarul are legătură cu elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol

09 May 2019 972

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, azi, în atenţia judecătorilor

25 Mar 2019 976

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, amânat pentru luna februarie

26 Jan 2019 501

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, amânat pentru septembrie

09 Jul 2018 608

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, redeschis azi la Tribunalul Constanţa

29 May 2018 1140

Elicopter prăbuşit în lacul Siutghiol. Ce au decis judecătorii de la Tribunalul Constanţa

08 Mar 2018 1600

Cazul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol. Ce au decis judecătorii

12 Jan 2018 1804

Dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol, redeschis azi la Tribunalul Constanța

31 Oct 2017 895

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, redeschis azi la Tribunalul Constanţa

03 Oct 2017 1996

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, redeschis. Şedinţa începe la ora 13.00, la Tribunalul Constanţa

06 Sep 2017 1296

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, redeschis azi pentru a 20-a oară (rechizitorii)

07 Mar 2017 943

Elicopter prăbuşit în lacul Siutghiol Unul dintre dosarele lui Nicuşor Constantinescu, amânat (rechizitorii)

08 Feb 2017 1234

Tragedie de ziua pompierilor constănţeni Doi ani de la moartea salvatorilor Petre Cătuneanu, Ginel Crăcănel, Laura Vizireanu şi Gabriela Harton (galerie foto)

14 Dec 2016 6924

Şeful CJC, internat până la finele lunii Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, amânat până luna viitoare (rechizitoriu)

13 Apr 2016 1312

Ancheta elicopterului SMURD prăbuşit în Siutghiol continuă Parchetul a cerut o nouă expertiză medico-legală a copilotului (galerie foto)

16 Dec 2015 1363