Cine este singurul candidat care s-a înscris pentru funcția de președinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

  • Judecătoarea Corina-Alina Corbu, actualul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), este singurul candidat care s-a înscris în procedura de ocupare a acestei funcţii, potrivit listei publicate de Consiliul Superior al Magistraturii.

Conform calendarului, ultima zi de depunere a candidaturilor a fost luni, urmând ca până pe data de 2 iunie să fie depus proiectul privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere.

Începând cu data de 8 iunie, Secţia pentru judecători a CSM poate dispune analizarea candidaturilor şi aprobarea susţinerii interviului.

În scrisoarea de intenţie adresată preşedintelui CSM, Marian Budă, Corina Corbu spune că pe parcursul celor aproape trei ani în care a coordonat managementul Înaltei Curţi, aceasta a cunoscut "transformări importante", dintre care unele şi-au găsit motivaţia în necesitatea de adaptare la o perioadă cu caracter extraordinar pe care a traversat-o atât sistemul judiciar, cât şi întreaga societate, dar cele mai multe au fost necesare tocmai pentru creşterea calităţii activităţii instanţei, a transparenţei acesteia şi, nu în ultimul rând, a refacerii relaţiei cu cetăţeanul, precum şi cu reprezentanţii celorlalte profesiuni juridice.
 

"Astfel, procesul de digitalizare a Instanţei supreme a reprezentat un real progres, în special din perspectiva beneficiarilor actului de justiţie. Reacţiile generate de operaţionalizarea dosarului electronic, a sistemului de comunicare electronică a actelor de procedură, a posibilităţii depunerii cererilor, documentelor sau petiţiilor direct prin site-ul propriu, precum şi numărul de accesări privind resursele disponibile prin biblioteca digitală de pe pagina de web a ICCJ îndreptăţesc o astfel de concluzie. Tot spre relaţia cu cetăţeanul au fost îndreptate şi proiectele deja realizate de creare a unui nou site web, cu resurse diversificate, sistematizate şi uşor accesibile cetăţenilor, dar şi faptul că întreaga jurisprudenţă ICCJ este în prezent disponibilă, universal şi gratuit, tuturor persoanelor interesate. Indexarea şi sistematizarea acesteia, precum şi îmbunătăţirea motorului de căutare au fost elemente menite să sporească capacitatea Curţii de a-şi disemina propria jurisprudenţă, ca factor unificator al practicii judiciare în general", menţionează Corbu.


Ea mai arată că un element deosebit de important al unei justiţii eficiente este "previzibilitatea soluţiei", iar creşterea gradului de diseminare a jurisprudenţei Înaltei Curţi consideră că este în măsură să contribuie "în mod vital" la consolidarea unui astfel de deziderat, putând conduce pe termen mediu şi lung chiar la o scădere a numărului de litigii care sunt în final deduse judecăţii. 

Sursa AGERPRES

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, achitat definitiv pentru ucidere din culpă

11 Apr 2024 664

Adrian Glugă, printre ei Iată cine sunt noii judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție! Lista

29 Mar 2024 808

Fost vice al Curții de Apel Constanța Eleni Cristina Marcu, propusă șef în continuare în Curtea Supremă

04 Mar 2024 591

Curtea de Apel Constanța, verdict în așteptare pentru Gianina Ionela Topolov

29 Jan 2024 849

Sancțiuni CSM, anulate! Curtea Supremă motivează decizia definitivă din procesul fără precedent pentru justiția din Constanța!

26 Jan 2024 1214

Consiliul Superior al Magistraturii Peste o mie de posturi de judecător și aproape 950 de posturi de procuror, vacante la instanțele și parchetele din țară

19 Jan 2024 740

Valentin Vrabie, fostul primar din Medgidia, primă victorie la Curtea Supremă! S-a admis în principiu cererea prin care solicită rejudecarea dosarului penal

17 Jan 2024 4360

Condamnat în dosarul Retrocedărilor din Constanța! Judecătorii au respins contestația la executare formulată de Emil Dragoş Săvulescu

05 Jan 2024 1080

Avansare la Curtea Supremă! Încep anonimizarea lucrărilor candidaților și transmiterea către comisiile de evaluare

02 Jan 2024 718

Fostul viceprimar al comunei Agigea, vizat de ANI

18 Dec 2023 890

Fostul procuror Silviu Ciocoiu, în proces cu Inspecția Judiciară! Tribunalul Constanța a declinat dosarul

15 Dec 2023 929

LISTĂ 17 judecători cer să fie eliberați din funcție prin pensionare! Iată cine sunt

14 Nov 2023 1184

Atenție, judecători! Promovare la Curtea Supremă! Până când pot fi depuse cererile de înscriere (DOCUMENTE)

10 Nov 2023 639

Verdict final! Cucoară pierde procesul cu Primăria Constanța! A contestat concursul pentru funcția de director executiv adjunct la Patrimoniu

15 Oct 2023 1262

O elevă din Constanța, Premiul I la concursul național „Legile se aplică și pe net“! Ce a scris liceana în lucrare (DOCUMENTE)

05 Oct 2023 2864