Justitie

Cine l-a arestat pe Mazăre? Legături cu dosarul care a zguduit Consiliul Judeţean Constanţa

Veste proastă pentru Radu Ştefan Mazăre! Ieri, trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României au admis cererea formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele fostului primar. Decizia ÎCCJ nu este definitivă, aceasta putând fi atacată tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
Mandatul de arestare a fost emis ieri de completul prezidat de judecătorul Ionuţ Mihai Matei, şeful Structurii de Securitate, şi format din magistraţii Marius Dan Foitoş şi Daniel Grădinaru, toţi din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Aşa cum am mai arătat, Ionuţ Mihai Matei a făcut parte din completul de judecată care a închis definitiv dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, cauză în care Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti) a luat doi ani şi şase luni de închisoare. Judecat în acelaşi dosar, Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, a fost osândit la doi ani de închisoare. Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova), cel de-al treilea inculpat, a fost condamnat la doi ani de închisoare.
 
Marius Dan Foitoş, alături de alţi doi colegi magistraţi judecă, dosarul în care Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Ştefan Mazăre în perioada în care acesta a fost edilul-şef al oraşului, a fost condamnat, la Curtea de Apel Bucureşti, în primă instanţă, la şase ani de închisoare.
 
Pe scurt, Preda a luat patru ani de închisoare pentru divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului, cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, în formă continuată, trei ani pentru favorizarea infractorului. Instanţa a contopit pedepsele închisorii, astfel că lui Valentin Răducu Preda i s-a aplicat pedeapsa cea mai grea, şi anume cinci ani de închisoare, la care s-a adăugat sporul de un an de închisoare, urmând ca, în final, să execute pedeapsa rezultantă de şase ani de închisoare.
 
De menţionat că, potrivit presei centrale, Valentin Răducu Preda ar fi plecat în Madagascar alături de Radu Mazăre
 
În 2014, judecătorul Marius Dan Foitoş i-a respins cererea de încuviinţare a părăsirii temporare a teritoriului ţării a afaceristului israelian Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre. De altfel, recent, Avraham Morgenstern a fost capturat în Argentina, pe aeroportul din Buenos Aires! Acesta fusese condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la opt ani de închisoare, pentru o presupusă evaziune fiscală de 10 milioane de euro din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa.
 
Într-un alt dosar, denumit generic „dosarul Campusului Henri Coandă“, Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată alături de Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, dar şi de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre. În cauză, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat şi au obţinut arestarea în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg, el fiind cercetat pentru complicitate la dare de mită.
 
Cel de al treilea magistrat care a decis ieri arestarea lui Radu Mazăre este Daniel Grădinaru, tot din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acesta face parte din completul care judecă dosarul denumit generic Campusul Social Henri Coandă, anterior menţionat.
 
De asemenea, Daniel Grădinaru judecă, alături de alţi doi colegi magistraţi, dosarul care a zguduit Consiliul Judeţean Constanţa! Mai precis, este vorba despre cauza în care mai mulţi directori din CJC au fost condamnaţi, în primă instanţă, alături de câţiva oameni de afaceri din Constanţa, la peste 70 de ani de închisoare. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, respectiv 15 ani de închisoare.
 
Radu Ştefan Mazăre se află în Madagascar, unde face demersuri pentru a obţine azil politic.
 
În prezent, fostul edil-şef al constănţenilor este judecat în prezent în patru dosare penale, toate instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Cauzele, denumite generic, sunt:
 
1 - „Retrocedările din Constanţa“ - dosar soluţionat în primă instanţă. Urmează decizia ÎCCJ, care va fi definitivă.
 
2 - „Terenurile din Mamaia“, în care a fost deferit Justiţiei (în aprilie 2015) alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu - dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanţa. La termenul din data de 19 decembrie 2017, instanţa a dispus amânarea cauzei la data de 30 ianuarie „pentru imposibilitatea obiectivă de prezentare a inculpatului Mazăre şi a apărătorilor aleşi“. Aici, Radu Mazăre este suspectat de săvârşirea a patru infracţiuni de abuz în serviciu.
 
3 - Cel în care este „coleg“ cu fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, cu omul de afaceri Sorin Strutinsky, dar şi cu alte persoane, printre ele aflându-se cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 23 ianuarie 2018. În cauză, Radu Mazăre este suspectat de luare de mită (trei infracţiuni), de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi de conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). Cei mai sus precizaţi au fost trimişi în judecată în decembrie 2015.
 
În prezenta cauză, Înalta Curte a emis, ieri, mandatul de arestare în lipsă. De asemenea, tot în acest dosar, Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky au fost arestaţi preventiv în 2015.
 
4 - Dosarul Campusului Social Henri Coandă, unde Radu Mazăre a fost trimis în judecată (aprilie 2016) alături de Alexandru Mazăre, fost senator în Parlamentul României, şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern. Dosarul se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Următorul termen va avea loc azi. În cauză, Radu Mazăre este bănuit de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni).
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Totul se decide azi Arest ori libertate?! Radu Mazăre aşteaptă în Madagascar decizia Curţii Supreme (document)

22 Jan 2018 1108

Circuitul ascuns al banilor, în opinia procurorilor Cum s-au „evaporat“ Avraham Morgenstern şi Elan Schwartzenberg din dosarul Henri Coandă

13 Jun 2017 4820

Editorial S-a ales fumul de Constanţa, la doi ani după ce Radu Mazăre „şi-a frânt gâtul“!

23 May 2017 7286

„Amintirile ne răscolesc”? Dragnea, mulţumit de Făgădău şi Ţuţuianu, dar nostalgic după Mazăre şi Constantinescu!

26 Aug 2016 2871

Liviu Dragnea la Constanța – „Nu mă dezic de Radu Mazăre“

25 Aug 2016 2504

Un an de la demisia lui Radu Mazăre de la primăria Constanța (document)

22 May 2016 3029

Geanina Terceanu, arest la domiciliu Relaţie amoroasă cu unul dintre inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa? (rechizitoriu)

12 Dec 2015 2703

Povești incredibile despre Mazăre și Vanghelie, din perioada detenției

05 Aug 2015 1613

Control judiciar Mazăre, așteptat azi la IPJ Constanța (referat DNA)

30 Jun 2015 1494

De teama controlului judiciar la care este suspus fostul primar Decebal Făgădău nu a vorbit cu Radu Mazăre după eliberarea acestuia

27 Jun 2015 1385

Cu cine nu au voie să ia legătura Mazăre și Strutinsky (rechizitoriu + referat DNA)

27 Jun 2015 1332

„Nu vreau să fac un mall“ „Beciul domnesc“, modificat la iniţiativa lui Radu Mazăre

25 Jun 2015 1132

Fostul primar, liber după trei luni de arest Curtea Supremă a decis, ieri, libertatea fostului primar al Constanţei (referat DNA)

25 Jun 2015 1044

Radu Mazăre va fi eliberat din arestul Poliției Capitalei Dana Ana cere mâine prelungirea arestului pentru fostul primar al Constanței

24 Jun 2015 1216

Preocupările lui Mazăre şi Vanghelie în "Beciul domnesc"

23 Jun 2015 1320

Uşile „beciului domnesc“ s-au deschis, ieri, pentru Mazăre, la chemarea Danei Ana (referat DNA + document)

19 Jun 2015 1455

Un afacerist cu greutate în Constanţa, judecat în arest la domiciliu! (rechizitoriu + document)

19 Jun 2015 1464

Radu Mazăre adus la DNA. Procurorii ar fi găsit conturi ascunse în străinătate

18 Jun 2015 2200

Radu Mazăre cere să fie arestat la domiciliu. Iată când va fi luată decizia finală

18 Jun 2015 1018

Radu Mazăre s-ar putea întoarce în Constanţa, până la finele săptămânii (referat DNA)

16 Jun 2015 1231

Nicușor Constantinescu susține că el, Mazăre și Strutinsky sunt victimele arestărilor preventive (video)

12 Jun 2015 1355

Cum arată Radu Mazăre după două luni de arest

11 Jun 2015 984

Radu Mazăre rămâne în arest!

11 Jun 2015 1239

Radu Mazăre, adus în faţa judecătoarei Florentina Dragomir, de la Curtea Supremă (referat DNA)

10 Jun 2015 1332

Judecătoarea Florentina Dragomir, care l-a arestat pe Mazăre, îl poate pune, mâine, în libertate (referat DNA)

09 Jun 2015 1057

Mazãre și Strutinsky, o nouã tentativã de a scãpa din arestul preventiv (referat DNA)

08 Jun 2015 1014

Actuala şi fosta iubită, dar şi fiul îl susţin pe Radu Mazăre la proces

02 Jun 2015 2963

Aglaia Golumb, afaceristă de succes la 80 de ani Povestea firmei din ultima acuzaţie lansată la adresa lui Radu Mazăre (rechizitoriu + referat DNA)

30 May 2015 4639

„Pe aici nu se trece“ Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky, întorşi de pe drumul libertăţii de trei femei (referat DNA)

29 May 2015 2579

Exclusiv Radu Mazăre și Sorin Strutinsky RĂMÂN în arest. Decizia este definitivă

28 May 2015 1407

În casa cui ar putea sta Mazăre în arest la domiciliu (referat DNA)

28 May 2015 2289

Momentan rămân în arest preventiv Vești proaste pentru Mazăre și Strutinsky de la Curtea Supremă

27 May 2015 1084

Cu terenuri în judeţul Constanţa Cine sunt şi ce averi au femeile care i-ar putea reda azi libertatea lui Mazăre (documente + referat DNA)

27 May 2015 3212

Exclusiv Veste de ultimă oră pentru Radu Mazăre și Sorin Strutinsky

26 May 2015 1849

Radu Mazăre află mâine dacă vine acasă

26 May 2015 1007

Surse - Cine sunt suspecţii din dosarul Mazăre - Strutinsky! Printre ei, viceprimarul Gabi Stan (documente + referat DNA)

26 May 2015 4089

Curtea Supremă a amânat pentru mâine cererea DNA de menținere în arest a lui Radu Mazăre și Sorin Strutinsky (REFERAT DNA)

25 May 2015 1125

Zi decisivă pentru fostul primar al Constanţei Ce face Dana Ana, de la DNA, pentru a-l ţine pe Mazăre în arest (referat DNA)

25 May 2015 1085

DNA „aruncă bomba“ Procurorii Anticorupţie cer o nouă prelungire a arestului în dosarul Mazăre – Strutinsky

24 May 2015 1729

A căzut cortina. Carnavalul a luat sfârşit Radu Mazăre a renunţat, după 15 ani de mandat, la Primăria Constanţa (documente)

23 May 2015 3194

Iată motivul! De ce l-ar vrea judecătoarea Alexandrescu în arest la domiciliu pe Radu Mazăre (referat DNA + video)

23 May 2015 1109

DNA acuză - evaziune din contracte cu RAEDPP şi Confort Urban Constanţa Lovitură grea pentru unul dintre apropiaţii lui Mazăre (rechizitoriu + document)

22 May 2015 3701

Decizia nu este definitivă Primarul suspendat al municipiului Constanţa, în arest la domiciliu (referat DNA + minuta Curţii Supreme)

22 May 2015 1320

Decizia nu este definitivă Radu Mazăre, arest la domiciliu

21 May 2015 1139

Abdomene în pat Iubita lui Radu Mazăre dezvăluie cum face primarul sport după gratii

21 May 2015 1065

Azi, la Curtea Supremă Libertatea lui Mazăre, în mâinile judecătoarei Anca Mădălina Alexandrescu (referat DNA)

21 May 2015 1416

Radu Mazăre, antrenor de fitness pentru Marian Vanghelie în celulă

20 May 2015 1539

După abţinerea Geaninei Arghir Mazăre ajunge, din nou, în faţa judecătoarei care l-a pus în libertate (referat DNA)

20 May 2015 954

Judecătoarea Cristina Geanina Arghir nu va analiza cererea lui Radu Ștefan Mazăre

19 May 2015 1088

Zece conturi, cinci terenuri şi două case Cine este şi ce avere are femeia care l-ar putea elibera pe Radu Mazăre (documente + referat DNA)

19 May 2015 4018