Cine sunt judecătorii care l-au achitat pe Sebastian Ghiţă

Trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, Sebastian Aurelian Ghiţă, fost deputat în Parlamentul României, acuzat de două infracţiuni de dare de mită, de cumpărare de influenţă, de spălare a banilor, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, a fost achitat. Mai mult, instanţa a hotărât revocarea arestului preventiv luat faţă de Ghiţă.
 
La data de 28 aprilie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au admis cererea lui Sebastian Aurelian Ghiţă de constituire a cauţiunii în limita sumei de 59.417.133 de lei, prin depunerea de garanţii reale imobiliare şi mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentând echipamente ce aparţin unei societăţi comerciale şi opere de artă, toate în valoare de 86.652.513,50 de lei. Ieri, odată cu achitarea, magistraţii au dispus restituirea cauţiunii.
 
Decizia a fost luată ieri de judecătorii Maricela Cobzariu, Ştefan Pistol şi Daniel Grădinaru, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
În continuare, magistraţii au mai dispus achitarea următorilor inculpaţi:
- Tudose Liviu Mihail, la data presupuselor fapte procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, acuzat de luare de mită şi de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii
 
- Viorel Dosaru - la data presupuselor fapte şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită, trafic de influenţă, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi favorizarea făptuitorului
 
- Constantin Ispas - ofiţer de poliţie, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii
 
- Aurelian Constantin Mihăilă - la data presupuselor fapte procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, bănuit de două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi cercetare abuzivă.
 
Hotărârea privind achitarea inculpaţilor mai sus precizaţi nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

 
Maricela Cobzariu, unul dintre cei trei magistraţi care s-au pronunţat pe fond în dosarul Microsoft, a decis, în octombrie 2014, ca afaceristul israelian Avraham Morgenstern să rămână sub control judiciar. Decizia a fost luată în dosarul Campusului Social Henri Coandă din Constanţa, unde Avraham Morgenstern a fost cercetat şi în prezent este judecat alături de Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, dar şi de Alexandru Mazăre, fost senator al României.
 

Mai mult decât atât, Maricela Cobzariu a făcut parte şi din completul de judecători care a dispus condamnarea definitivă a lui Ilie Rachieru, fostul director al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa, la doi de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită în formă continuată. În trecut, Maricela Cobzariu a dictat condamnarea unui bărbat din Constanţa la patru ani de închisoare cu executare după ce i-a tăiat coarda unui alpinist utilitar, acesta din urmă prăbuşindu-se de la etajul trei al blocului pe care îl izola.
 
Ştefan Pistol a făcut parte din completul de judecată care a soluţionat dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, cauză în care Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti), Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, fost şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, fost preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova), au fost judecaţi şi condamnaţi.
 
Pistol a făcut parte şi din completul de judecată care a soluţionat definitiv celebrul dosar Microsoft, instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi considerat cel mai mare dosar de corupţie din România. În cauză, Gheorghe Ştefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, a luat şase ani de închisoare, Dorin Cocoş, om de afaceri, trei ani şi patru luni de detenţie, Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, trei ani de închisoare, şi Nicolae Dumitru, doi ani şi patru luni de detenţie. De menţionat că toate pedepsele sunt definitive şi sunt cu executare. Maricela Cobzariu a făcut parte din completul de judecată care a soluţionat în primă instanţă dosarul mai sus precizat.
 
Daniel Grădinaru face parte din completul care judecă dosarul Campusului Social Henri Coandă, cauză instrumentată de procurorii DNA.
 
În proces, fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), fratele său, fostul senator Alexandru Mazăre, este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern, cu dublă cetăţenie, domiciliat în Israel, s-a reţinut infracţiunea de dare de mită. Amintim că, tot în acest dosar, procurorii DNA au cerut şi au obţinut arestarea preventivă în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul deputat Sebastian Ghiță, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

19 Oct 2022 1120

Dosarul fostului deputat Sebastian Ghiță se va rejudeca!

06 Nov 2019 1538

Mandat de arestare preventivă pe numele lui Sebastian Ghiţă. Ce acuzaţii i se aduc fostului parlamentar

06 Jun 2017 2184

Tribunalul Prahova - mandat de arestare preventivă pentru Sebastian Ghiţă

15 Mar 2017 2153

Ghiță rămâne sub control judiciar pe cauțiune

06 Oct 2016 1889

Kovesi – „Lucrarea îmi aparţine în totalitate şi nu am plagiat”

27 Sep 2016 2087

A rezolvat cauţiunea! DNA a acceptat garanţiile oferite de deputatul Ghiţă

28 Apr 2016 1996

Sebastian Ghiţă a fost găsit vinovat!

26 Apr 2016 2023

Cercetaţi în dosarul lui Sebastian Ghiţă, doi procurori au fost suspendaţi din funcţie

28 Mar 2016 1865

Patru inculpaţi, din dosarul lui Sebastian Ghiţă, arestați preventiv

25 Mar 2016 2298

DNA cere reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului Sebastian Ghiţă

23 Mar 2016 1659

Banii intră în conturile SC 360 Revolution Primăria Constanţa a plătit peste 400.000 de lei pentru petrecerea dintre ani

30 Dec 2015 4708

Certificat de urbanism pentru patinoar, căsuţe şi loc de joacă Asociaţia Padina Fest a început pregătirile pentru Festivalul Iernii

27 Nov 2015 3246

DNA Control judiciar și sechestru pe averea lui Sebastian Ghiță

14 Jul 2015 1970

Comunicat de presă privind sesizarea Inspecţiei Judiciare

24 Jun 2015 1113