Cine va fi noul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie! Delegarea Ancăi Jurma în funcţia de procuror-şef al DNA expiră mâine

Pe data de 10 iulie, preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a dispus revocarea din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a Laurei Codruţa Kovesi, după un mandat de cinci ani, o lună şi 24 de zile.
 
Ca urmare a semnării decretului şi a publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a emis ordinul de delegare în această funcţie a Ancăi Jurma, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Ordinul de delegare este valabil în perioada în perioada 9 iulie 2018 - 8 ianuarie 2019.
 
Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror-şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Potrivit datelor oficiale, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este o structură de parchet specializată în combaterea corupţiei mari şi medii. Este creată ca un instrument necesar în descoperirea, investigarea şi aducerea în faţa instanţei a cazurilor de corupţie medie şi mare.
 
DNA, ca structură având competenţe clar definite pe zona de combatere a corupţiei mari şi medii, a fost creată după un model adoptat de mai multe state europene - Spania, Norvegia, Belgia, Croaţia.
 
De ce a fost necesară constituirea unei structuri specializate de parchet doar pentru combaterea corupţiei la nivel înalt şi mediu, atât timp cât corupţia mică, sau, mai bine spus, corupţia de zi cu zi, „corupţia de ghişeu” este un fenomen pe care cetăţenii îl resimt în mod mult mai direct? Răspunsul este următorul: corupţia la toate nivelurile este alimentată atunci când persoane corupte care deţin anumite pârghii de putere au sentimentul că sunt deasupra legii, că sunt intangibile şi că societatea nu dispune de mijloace suficient de eficace pentru a le dovedi activităţile infracţionale şi a le trage la răspundere.
 
Pentru a combate eficient acest tip de criminalitate, care face parte din categoria criminalităţii „gulerelor albe”, este nevoie de o instituţie specializată, independentă şi dotată cu resurse corespunzătoare. Rezultatele concrete ale instituţiei specializate în combaterea corupţiei la nivel înalt sunt menite să descurajeze corupţia la toate nivelurile.
 

DNA este o entitate independentă în raport cu instanţele judecătoreşti, cu parchetele de pe lângă acestea, precum şi în relaţiile cu celelalte autorităţi publice.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mandatul de conducere al procurorului șef al DNA, Anca Jurma, la final. Procurorul general al României, prezent la sediul DNA

08 Jan 2019 1451

Călin Nistor este noul procuror şef interimar al DNA

08 Jan 2019 1810

Anca Jurma - "Am acceptat cu greu această funcție interimară, într-un moment în care DNA se afla într-o situație dificilă"

08 Jan 2019 1284

Şedinţă la DNA după ce Anca Jurma a anunţat că nu mai doreşte prelungirea mandatului de şef interimar

08 Jan 2019 1485

Procurorul Anca Jurma a renunțat la nominalizarea pentru funcţia de procuror-şef interimar al DNA

07 Jan 2019 1243

Deputatul Stelian Ion, mesaj pentru procurorii DNA - „Nu este momentul unei demobilizări!“

21 Dec 2018 1691

Reacția procurorului șef interimar al DNA, după apariția unor înregistrări în presă

19 Dec 2018 1278

Tudorel Toader, dezbatere cu procurorii care deţin funcţii de conducere

10 Oct 2018 1352

Ministrul Justiţiei, întâlnire cu Anca Jurma, procurorul şef interimar al DNA

07 Aug 2018 1331

Oficial de la DNA. Ce a declarat procurorul-şef interimar Anca Jurma la ceremonia de învestire

12 Jul 2018 1615

Anca Jurma, delegată procuror-şef Laura Codruţa Kovesi, revocată după cinci ani, o lună şi 24 de zile în fruntea DNA

10 Jul 2018 2044

Anca Jurma asigură interimatul la șefia DNA! Ce funcții a mai îndeplinit (document)

09 Jul 2018 2152