Cine va plăti pagubele cauzate de incendiul de pe Grindeanu! Dosarul privind latura civilă, amânat (VIDEO)

 
 
  • Minorul acuzat de producerea incendiului care a distrus 94 apartamente și 37 autoturisme parcate la subsolul și în proximitatea unui bloc de locuințe situat în mun. Constanța, pe strada Nicolae Grindeanu, a fost condamnat definitiv!
 
Cercetarea judecătorească în dosarul privind latura civilă a incendiului care a cuprins blocul de pe strada Nicolae Grindeanu, din municipiul Constanța, merge mai departe în instanță!
 
Cauza – aflată pe rolul Judecătoriei Constanța – a primit un nou termen – 13 septembrie 2023 - pentru continuarea cercetării.
 
Oricare va fi decizia judecătoriei, aceasta va putea fi contestată.
 
În cauză, conform portalului instanțelor de judecată, peste 100 de persoane sunt constituite părți vătămate
 
Conform procurorilor, un minor, la data de 16.12.2021, în jurul orei 01.00, prin incendierea inițiată prin folosirea de substanțe inflamabile și focul aprins de la chibrituri, a provocat distrugeri unui număr de 37 autoturisme parcate la subsolul și în proximitatea blocului de locuințe situat în mun. Constanța, precum și distrugerea și degradarea blocului de locuințe, fiind afectate 94 apartamente, spațiile comune ale blocului de locuințe, reprezentate de scările de bloc și parcarea aferentă situată la demisolul blocului, precum și fațadele blocului, fiind totodată aduse în stare de nefuncționare temporară ori până la remediere rețelele de apă, gaze și electricitate.
 
În dosarul penal, minorul a fost condamnat definitiv!
 
Curtea de Apel Constanța au menținut decizia Judecătoriei Constanța prin intermediul căreia s-a luat față de inculpatul minor măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru de detenție pe o perioadă de 3 ani și 4 luni, pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere, vătămare corporală din culpă și evadare.
 

Mai mult, instanța a dedus din măsura educativă aplicată inculpatului perioada reţinerii de 24 de ore, respectiv a arestului la domiciliu şi a arestării preventive.
 
Judecătorii au confiscat de la inculpat pachetul de chibrituri folosit la săvârșirea infracțiunii de distrugere, ridicat în data de 16.12.2021 și depus la Camera de Corpuri Delicte a I.P.J. Constanța.

 
 
Fragmente din motivare - perspectivă criminologică
 
„Prin Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică s-a stabilit că minorul a acționat cu discernământ. Din perspectivă criminologică se remarcă și faptul că inculpatul se afla în parcarea blocului însoțit de minorul (...), însă acțiunile celor doi nu pot fi considerate o simplă joacă, cum s-a încercat inițial a se acredita, având în vedere declarațiile inculpatului din cursul urmăririi penale, din care rezultă detalii importante cu privire la modalitatea concretă în care inculpatul a acţionat“.
 
Benzină găsită în apropiere
 
„Astfel, inculpatul a relatat cum, în mod intenţionat, acesta şi (...) au turnat peste un autoturism marca Audi, situat în parcare, lichid pe care l-a simţit că miroase a benzină, şi care se afla în două sticle găsite în imediata apropiere. De asemenea, a menţionat că, având asupra sa o cutie cu chibrituri, a decis să arunce spre capota aceluiaşi autoturism un băţ de chibrit aprins, după care s-a aprins o flacără, ulterior fugind de la locul faptei împreună cu martorul (...)“.
 
„Astfel, pericolul social al faptei rezultă din modalitatea concretă în care inculpatul a acţionat, prin incendierea unui autoturism, faptă de natură să pună în pericol alte bunuri sau persoane, în concret incendiul propagându-se, cu urmări deosebit de grave atât asupra bunurilor locatarilor, cât și asupra vieții persoanelor aflate în zonă, ceea ce conferă o gravitate sporită faptei inculpatului, fiind reținută varianta agravată a infracțiunii de distrugere“.
 
Latura civilă, disjunsă
 
„În cauză există un număr de peste 100 de persoane constituite părți civile, latura civilă fiind de altfel disjunsă raportat la probatoriile ce urmează a se administra, însă producerea distrugerilor și degradărilor a fost dovedită prin materialul probator administrat în cursul urmăririi penale, în ceea ce privește tipicitatea obiectivă a faptei“.
 
Profilul inculpatului
 
În ceea ce priveşte profilul inculpatului, instanța reține că acesta este minor, în vârstă de 16 ani și a urmat cursurile școlare până în clasa a VI-a.
 
Reducerea pedepsei
 
„Pe parcursul urmăririi penale inculpatul a avut o atitudine sinceră și a colaborat cu organele de urmărire penală, descriind în detaliu și recunoscând faptele comise în fața organelor de urmărire penală. Totodată, instanţa va reţine în favoarea inculpatului faptul că acesta a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa, sens în care a înţeles să beneficieze de prevederile art. 396 alin. (10) C.proc.pen., acesta recunoscând faptele reţinute aşa cum au fost descrise în actul de sesizare a instanţei şi declarând că înţelege să fie judecat în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale“.
 
Se plictisea acasă
 
„Inculpatul nu a putut oferi un motiv al deciziei de a lua și manevra recipientele cu antigel și diluant, susținând că ideea de a vărsa conținutul recipientelor peste mașinile din parcare a aparținut numitului (...), care a propus și să arunce un chibrit aprins, idee ce a fost acceptată fără rezerve de către inculpat. Referitor la faptele de evadare, inculpatul a relatat consilierului de probațiune că se plictisea acasă și a plecat fără știrea mamei“.
 
Sursă: portal instanțe de judecată și rejust.ro - Hotarâre nr. 1439/2022 din 03.11.2022 pronunțată de Judecătoria Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
În sfârșit!
Reabilitarea blocului incendiat de pe strada Prelungirea Nicolae Grindeanu poate începe

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Incendiu pe bulevardul 1 Mai Vechi din Constanța. Intervin pompierii (VIDEO)

16 Sep 2023 637

Video Noutăți în cazul incendiului de pe Grindeanu! Ce se întâmplă cu dosarul privind latura civilă

15 Sep 2023 678

Firme Constanța Liviu Denisov devine administrator la Logistics Partners

09 Aug 2023 772

În sfârșit! Reabilitarea blocului incendiat de pe strada Prelungirea Nicolae Grindeanu poate începe

27 May 2023 1325

Exclusiv! Minorul acuzat de incendierea blocului de pe Grindeanu, condamnat definitiv!

14 Mar 2023 17734

Minorul acuzat de incendierea blocului de pe Grindeanu a cerut să fie pus în libertate!

19 Feb 2023 5053

VIDEO Minorul acuzat de incendierea blocului de pe Grindeanu, condamnat! Azi, primul termen în apel

16 Feb 2023 1652

VIDEO Curtea de Apel Constanța, anunț important în cazul minorului acuzat de incendierea blocului de pe Grindeanu

03 Jan 2023 4472

Retrospectivă Anul 2022 marcat de incendii devastatoare la Constanța. Biserica Sf Ecaterina și Arhiepiscopia Tomisului, afectate grav de flăcări (GALERIE FOTO+VIDEO)

02 Jan 2023 1379

Latura civilă a dosarului privind incendierea blocului de pe Grindeanu, amânată pentru februarie 2023

22 Dec 2022 1347

UPDATE Incendiu la un apartament din Constanța! În ce zonă intervin pompierii (FOTO+VIDEO)

12 Dec 2022 2542

Minorul condamnat pentru incendierea blocului de pe Grindeanu, nemulțumit de pedeapsă!

09 Nov 2022 1910

Motivare după condamnare Copilul care a incendiat blocul de pe Grindeanu suferă de ADHD, tulburare de conduită și comportament

07 Nov 2022 18751

Exclusiv! Minorul acuzat de incendierea blocului de pe Grindeanu, condamnat

03 Nov 2022 34243

Sentința care poate face istorie, așteptată azi la Judecătoria Constanța!

03 Nov 2022 3617